Tøjaffald
Samfund

H&M blev afsløret i at dumpe genbrugstøj som affald – nu viser det sig, at endnu flere butikker gør det samme

27. juli 2023
Af Signe Larsen
Foto: Yasuyoshi Chiba/AFP/Ritzau Scanpix
Det svenske medie Aftonbladet har tidligere afsløret, at modegiganten H&M sender brugt tøj til den anden side af kloden, hvor det brændes eller destrueres. Nu viser en ny undersøgelse, at de ikke er alene.

Har du indleveret brugt tøj til genanvendelse hos virksomheder som H&M, Zara, Primark, Nike, The North Face og Uniqlo, så er der stor sandsynlighed for, at tøjet er blevet ødelagt eller dumpet som tøjaffald.

Det viser en ny undersøgelse fra den hollandske ngo Changing Markets Foundation, skriver Dagbladet Information.

Undersøgelsen viser, at 16 ud af 21 beklædningsgenstande, som ngo'en har doneret til H&M, Zara, C&A, Primark, Nike, The North Face, Uniqlo og M&S’s butikker i Belgien, Frankrig, Tyskland og Storbritannien, enten er blevet ødelagt, efterladt på lagre eller sendt til Afrika.

De har sporet tøjet det seneste år via airtags, og ligesom det var tilfældet med Aftonbladets undersøgelse af H&M, så er tøjet endt med at blive eksempelvis brændt eller efterladt i store bunker på lossepladser meget langt væk fra Europa.

En nederdel fra H&M blev blandt andet fulgt af ngo'en på en fem måneder lang rejse fra London gennem De Forenede Arabiske Emirater for til sidst at ende i et øde område i Mali.

Butikkernes tiltag, hvor man kan indlevere sit brugte tøj til genanvendelse, har ellers sikret modegiganterne international ros.

H&M's genbrugsinitiativ er det største af sin art i verden og har kørt det seneste årti. Alene i år 2020 blev der indsamlet, hvad der svarer til 94 millioner T-shirts.

– Løfterne fra H&M, C&A og Primark er endnu et greenwashingtrick over for kunderne. Vores undersøgelse tyder på, at varer i perfekt stand for det meste bliver ødelagt, sidder fast i systemet eller sendes til lande, der er mindst i stand til at håndtere den enorme strøm af brugt tøj fra Europa, udtaler Changing Markets kampagnemanager, Urska Trunk, i en pressemeddelelse.

H&M har efter Aftonbladets afsløringer afvist at stille op til interview, men skrev i et mailsvar til mediet, at de ved, at der stadig er udfordringer forbundet med indsamling og genanvendelse af tøj og tekstiler.

– Men vi ser også, at der udvikles mere skalerbare løsninger inden for tekstilgenanvendelse, hvilket er meget positivt. H&M-gruppen arbejder aktivt med spørgsmålet og investerer også i sådanne løsninger, lød det fra Harsha Bammanahali, der er chef for reverse supply chain i H&M.

I et skriftligt svar til Information har H&M oplyst, at man fra 1. januar 2023 har skiftet partner, så det nu er en anden aktør, der står for deres tøjindsamling, end da Changing Markets Foundation lavede undersøgelsen.

H&M oplyser, at de gør, hvad de kan for at forhindre, at det sker igen.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også