Her har man opfundet en “omvendt fodlænke” – nu vil flere have den til Danmark
Foto: Unsplash
Er man blevet dømt for eksempelvis vold eller stalking i Norge og kommer for tæt på sit offers hjem, så lyder alarmen.
Det er en slags omvendt fodlænke, som gerningspersoner kan idømmes at skulle bære, og som sender en alarm direkte til politiet, hvis den dømte bevæger sig ind i en afgrænset zone omkring ofrets hjem. Det fortæller DR i P1 Morgen.
I Norge har de positive erfaringer med at idømme personer fodlænke med gps-sporing i kombination med en dom for vold, trusler eller massiv stalking mod eksempelvis en tidligere partner.
Den er altså omvendt fra de fodlænker, vi kender, som registrerer, hvis den dømte forlader sit eget hjem – her gælder det, hvis den dømte bevæger sig for tæt på sit offers hjem.
Flere danske partier er begejstrede for konceptet. Blandt andet SFs retsordfører Karina Lorentzen synes, det er en god idé, og partiet har stillet forslag om, at der indføres et lignende forsøg med den omvendte fodlænke herhjemme.
Ifølge direktør i organisationen Danner, krise- og rådgivningscenter for kvinder og børn, Mette Marie Yde, er det en rigtig god idé, fordi det skærmer dem, der udsættes for den voldelige adfærd.
– Det lægger ansvaret for at stoppe den her adfærd over på den, der udfører den adfærd, som stalker eller chikanerer, i stedet for at begrænse friheden for den, der udsættes for det, siger hun til P1 Morgen.
Hun opfordrer til, at man får lavet en lignende model, der giver mening i dansk kontekst, og kalder det i øvrigt for et vigtigt redskab i de tilfælde, hvor volden kan blive farlig både fysisk og psykisk.
I Norge betyder dommen, at det er forbudt for gerningspersonen at overskride en bestemt zone, og zonen er udformet sådan, at det tager mindst 25 minutter at nå frem til offeret fra zonens udkant, skriver DR.
Bevæger gerningspersonen sig ind i zonen, går en alarm hos politiet. De vil herefter først bringe offeret i sikkerhed og dernæst anholde gerningspersonen.
Du kan lytte til femina update-podcasten i appel Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify: