Skolepige
Ny lov om voldtægt

Han var 32, hun var 13. Alligevel blev det dømt som ”samleje”. En ny lov fastslår, at det fremover vil være voldtægt

1. marts 2022
af Katrine Rosenbæk
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
En voksen kan ikke længere dømmes for samleje med et barn under 15 år. En ny lov slår fast, at et barn ikke kan samtykke, og at der i sådanne sager er tale om voldtægt.

Han var 32. Hun var 13.

I en lille søvnig midtsjællandsk by var han idrætslærer. Hun var hans elev. Det var der, han udsatte hende for seksuelle overgreb gennem fem måneder.

”Voldtægt” betegnede hun det selv som ifølge Berlingske.

I Østre Landsret blev han dømt for at have haft samleje med en mindreårig. Dengang fandt landsretten ikke grundlag for at dømme manden for voldtægt.

Men i dag træder en ny lov i kraft, som slår fast, at det er voldtægt, hvis en voksen person over 22 år har samleje med et barn under den seksuelle lavalder. Det skriver DR.

Den nye lov slår fast, at et barn under 15 år ikke kan sige ja til at dyrke sex med en voksen.

Idrætslæreren blev dømt efter den gamle betegnelse ”samleje med mindreårig”, som dækker over et barn mellem 12-15 år, med en strafferamme op til otte år.

Der følger en strafferamme på op til 12 år med den nye lov, som slår fast, at der er i fremtidige sager som denne vil være tale om voldtægt.

Barnet skal være bedre beskyttet

Det var netop sagen om idrætslæreren fra Dianalund, der igangsatte en offentlig debat om rimeligheden i, at et barn skulle være i stand til at give sit samtykke til en voksen.

Var det ikke en voldtægt? Sådan spurgte mange sig selv – pigens forældre, offentligheden og altså også politikerne, der nu har stemt for en lovændring.

Hos Red Barnet har man i mange år advokeret for, at børn skulle være bedre beskyttet, når sager som denne kommer for retten.

Det fortæller Ane Lemche, som er psykolog hos Red Barnet, til DR.

- Vi har igennem årevis set, at børnene ikke var tilstrækkeligt beskyttet i straffeloven på det her felt. Vi har set for mange sager, hvor voksne gerningsmænd frikendes for at have begået overgreb mod børn med den begrundelse, at barnet har deltaget frivilligt i et ”kærestelignende forhold”.

I sagen fra Dianalund blev idrætslæreren frikendt for voldtægt, fordi retten mente, at den 13-årige pige frivilligt havde været en del af det seksuelle forhold.

Men med den nye lov fastslår man altså, at børn ikke kan give samtykke.

- Børn kan ikke give samtykke til sex med en voksen, for de kan ikke overskue, hvad det vil sige at være seksuel aktiv med et voksent menneske, og det er ekstremt svært for et barn at sige fra. Det er fuldstændig urimeligt at lægge det ansvar på et barn, når der er tale om et seksuelt overgreb, siger Ane Lemche fra Red Barnet til DR.

Læs også