Activists hug each other after cutting their hair in protest over the death of Mahsa Amini in the custody of the Iran's notorious morality police in New York on October 1, 2022. Yuki IWAMURA / AFP
Samfund

Han truede med at skære hendes bryster af, mens hun stod halvnøgen

6. december 2023
Af Silje Qvist
Foto: Yuki Iwamura/AFP/Ritzau Scanpix
Både mandlige og kvindelige demonstranter har været udsat for seksuelle overgreb, seksuel vold og tortur fra de iranske sikkerheds- og politistyrker, viser en ny rapport fra Amnesty International.

I denne artikel er der voldsomme beskrivelser af voldelige handlinger og seksuel vold.

Hun stod halvnøgen foran flere anholdte demonstranter på politistationen. Politimanden havde netop revet hendes trøje i stykker, hvorefter han tog hårdt fat i hendes bryster. Han truede hende med, at han ville skære dem af med knive.

Sådan fortæller Behrooz, som blev anholdt i forbindelse med protesterne i Iran. Han medvirker i en ny rapport fra Amnesty International, som afdækker det magtmisbrug, befolkningen har mærket fra de iranske sikkerhedsstyrker.

De iranske politi- og sikkerhedsstyrker har ifølge rapporten forsøgt at undertrykke demonstranterne, der har medvirket i “Kvinde, Liv, Frihed”-bevægelsen i Iran, ved at bruge seksuel vold og voldtage både mænd, kvinder og børn.

I alt medvirker 45 overlevende demonstranter i rapporten, hvoraf 16 af dem har været udsat for voldtægt. Seks ud af de 16, der har været udsat for voldtægt, er blevet gruppevoldtaget af op til 10 mandlige sikkerhedsagenter.

De kvindelige demonstranter har været udsat for voldtægt både oralt, vaginalt og analt. Den yngste er en pige på 14 år. For de mandlige er der tale om anale voldtægter. Demonstranterne har også været udsat for voldtægter med træ, metal-knipler, glasflasker, gummi- og plastikslanger. Statsagenterne har også brugt egne organer og fingre.

De resterende 29 har været udsat for andre former for seksuel vold. Ifølge rapporten fra Amnesty International er der eksempler på mænd og kvinder, der er blevet revet i håret, blevet tvunget til at tage tøjet af foran en større gruppe mennesker, fået stød eller fået stukket nåle i deres kønsdele eller har fået piskeslag, mens de har stået nøgne.

På trods af de mange eksempler har myndighederne i Iran ikke åbnet én eneste sag imod de ansvarlige mennesker fra sikkerheds- og politistyrkerne.

Her er der tale om medlemmer af Revolutionsgarden, Basij-styrken, efterretningstjenesten, samt forskellige grene af landets politistyrker, der har udsat de arresterede demonstranter for de seksuelle overgreb. Udover voldtægterne har flere af demonstranterne været udsat for voldsom tortur.

Overgrebene har fundet sted i detentionscentre, politibiler, beboelsesejendomme og skoler, som har været omdannet til detentioner.

De 45 demonstranter fra rapporten kommer fra provinsbyer fordelt over hele landet.

Demonstrationerne i Iran tog for alvor fart, da kurdisk-iranske Jina Mahsa Amini døde, efter hun havde været i moralpolitiets varetægt september sidste år. De anholdte hende, fordi hun ikke bar sit tørklæde korrekt ifølge loven i landet. Flere tusinde iranske mænd og kvinder har gået på gaden for at protestere over deres mangel på rettigheder i landet.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også