Maria Nordø Jørsted
Samfund

Gravide får at vide, at de stråler. Men efter fødslen er der stille

11. marts 2022
af Line Beierholm Skydsgaard
Foto: Privat
Efter sin trillingefødsel stod Maria Nordø Jørstad med en mave, der gjorde ondt og ikke så ud, som hun havde forventet. Nu efterlyser hun bedre opfølgning efter fødsler og et mere realistisk billede af efterfødselskroppen i medierne.

Da Maria Nordø Jørsted blev gravid med trillinger, delte hun ud af sine tanker og billeder af sin mave med sine tusindvis af følgere på sin Instagram-profil @triplets_of_copenhagen.

Særligt efter sin fødsel ville hun nemlig ønske, at hun selv havde vidst mere om, hvad der kan ske med kroppen efter en graviditet og set andre billeder i medierne end af Hollywoodstjerner i bikini, der "kom af med 'babyvægten' på fire uger."

Der var nemlig mange ting, der kom bag på Maria, fordi ingen havde fortalt hende det.

Pludselig var fokus kun på børnene

Samme dag, som hun havde født ved et planlagt kejsersnit, blev hun og trillingerne udskrevet fra barselsgangen og indlagt på neonatal.

Trillingerne skulle have ekstra pleje, fordi de var født for tidligt, men de var raske og havde det godt.

Maria selv havde nogle hårde dage med et kejsersnitsår, der gjorde ondt, og tarme, der lå hulter til bulter i maven.

– Min mave var helt crazy. Og jeg havde smerter. Kejsersnittet var meget voldsomt i forhold til vaginal fødsel, som jeg havde prøvet før.

Samtidig følte hun sig meget overladt til sig selv – personalets fokus var på børnene.

– På neonatal var der ingen, der fulgte mig. Kun børnene. Jeg måtte selv bede om hjælp, for det var meget smertefuldt, og der gik lang tid, før jeg fik hjælp. De gik kun op i, hvordan børnene havde det.

"Jeg fik ingenting at vide"

Efter hun blev udskrevet og kom hjem, blev der ved med at være ting, der kom bag på Maria.

Ting, hun ikke vidste om sin egen krop. Der var for eksempel ingen, der havde fortalt hende om, hvad hun kunne forvente efter kejsersnittet.

– Jeg fik nærmest ingen information om, hvordan det ville være efter mit kejsersnit. I forhold til hvor stort et indgreb det er, burde et kejsersnit have samme opfølgning som en knæoperation med information og smertelindring.

Maria følte, der var sket et skift i, hvordan hun blev mødt af sundhedsvæsnet, fra hun var gravid til efter, hun havde født.

Når sundhedsplejersken kom på besøg, handlede det mest om børnene.

Der var ingen, der fortalte hende om, hvad der ville ske med hendes mave, efter hun var kommet af med de 20 kilo, hun havde båret rundt på.

Eller hvordan hun kunne forvente, maven ville føles eller se ud.

Hun havde forestillet sig, at den efter noget tid ville begynde at ligne sig selv lidt igen, men efter lang tid var den stadig stor og hang.

Hun havde aldrig set et billede af en mave, der så ud som hendes.

– Jeg vidste godt, at min trillingemave var ekstrastor, men jeg havde ikke forestillet mig, at den ville blive ved med at være så stor og have sådan en mærkelig form. Jeg var meget overrasket over, at jeg var nødt til at gå med gravidbukser så længe efter fødslen.

Lyt til feminas kejsersnit-podcast Syv lag senere

Du kan lytte til "Syv lag senere" HER - eller på Apple Podcasts, Spotify eller der, hvor du plejer at lytte til podcasts.

Kendte menneskers maver er væk efter fire uger

Maria fandt efter fødslen ud af, at hun havde et alvorligt tilfælde af delte mavemuskler. Der var et 10 gange 20 centimer mellemrum mellem musklerne, og det betød, at hele forsiden af hendes mave var blotlagt, uden noget til at beskytte indvoldene.

Da hun delte det med sine følgere, kom der mange beskeder fra kvinder, der efter de så opslaget, havde indset, at de selv havde delte mavemuskler.

Nogle af dem havde gået med det i flere år.

– Der er mange kvinder, som slet ikke kender til det med delte mavemuskler, og mange læger, som ikke informerer om det. Der er mange, som kæmper med at komme af med en mave, der hænger, men det kan de ikke, fordi de faktisk har en fødselsskade.

Maria fik beskeder fra kvinder, der var skamfulde over deres krop, efter de havde født. De gemte deres mave væk på stranden og ville måske ikke engang have, at deres partner så dem uden tøj på.

– I medierne kan man se billeder af kendte, hvor maven er væk efter fire uger. Og efter et stykke tid kan man føle sig skamfuld og stresset, hvis man ikke selv er kommet af med maven.

– Jeg havde selv forventninger om at komme mig så hurtigt som muligt. Jeg tænkte: "Alle andre har klaret det før mig, så jeg må bide tænderne sammen." Jeg følte, at det var en stemning af, at børnene har det fint, og det er det vigtigste.

"Vi skal stoppe med at ignorere kvindekroppen efter fødslen"

Grunden til, at Maria har delt så gavmildt ud af billeder og erfaringer, er, at hun gerne vil skabe mere åbenhed om kvinders kroppe, efter de har født.

Der skal være mindre skam forbundet med efterfødselskroppen, og så skal kvinder have bedre hjælp til fødselsskader.

– Der skal være mere billedmateriale. Og flere obligatoriske tjek efter et halvt eller helt år, hvor man taler om, hvordan kroppen er kommet sig, eller om man har skader efter fødslen. Mange går med alle mulige problemer.

Og så håber hun, at der kommer mere fokus på kvinders kroppe efter fødslen i sundhedssystemet, populærkulturen og i medierne.

– Når man er gravid, får man at vide, at maven er flot. "Nej, hvor du stråler." Men så snart man har født: Ingenting. Vi skal stoppe med at ignorere kvindekroppen efter fødslen.

Læs også