ny
Samfund

Gravid kvinde nægtede at gå i krig, nu skal hun afsone seks år i en straffekoloni

25. september 2023
Silje Qvist
Foto: Unsplash
Det er første gang nogensinde, at en russisk kvinde bliver dømt for at nægte at deltage i krigen i Ukraine.

Madina Kabalojeva er gravid, mor til et barn på fem år, og så venter hun en dom på seks år i en russisk straffekoloni.

En straf, hun for nylig har fået af militærdomstolen i byen Vladikavkaz, fordi hun ikke meldte sig til tjeneste, da Vladimir Putin, Ruslands præsident, sidste år erklærede delvis mobilisering. Det betyder, at russiske soldater af reserven kan have pligt til at kæmpe i Ukraine.

Det skriver TV 2.

Ifølge Madina Kabalojeva havde hun inden retssagens start fået en lægeerklæring, som fritog hende fra militærtjeneste på det grundlag, at hun er gravid og har et yngre barn. Men dommeren godtog ikke erklæringen, og derfor blev hun dømt skyldig.

Det er første gang nogensinde, at en russisk kvinde bliver dømt for at nægte at tage i krig i Ukraine.

Madina Kabalojevas afsoning i straffelejren er udsat til 2032, hvor hendes nu 5-årige barn fylder 14 år.

Rettens dom er ulovlig, mener Madinas advokat Roman Rabadanov, der vil anke dommen.

Tidligere skulle de russiske statsborgere, der undlod at melde sig til hæren eller deserterede, sidde fem år i fængsel. Men med Putins lovstramning, der trådte i kraft sidste år i september, blev strafferammen hævet til ti år.

Hovedparten af dommene, der afgives, er betingede, og det betyder, at ulydige russere og desertører – mod deres vilje – kan sendes i krig.

Hver måned modtager de russiske militærdomstole flere hundrede sager om soldater, som ikke adlyder ordrer.

Det russiske medie DOXA skriver, at siden lovstramningen fra sidste år, har de russiske militærstole modtaget 2930 sager mod kontraktsoldater, værnepligtige og mobiliserede. Domstolene har afsagt dom i 75 procent af sagerne.

Ifølge Mediazona bliver der dømt tre gange så mange for at nægte at hverves til krig, som før Rusland invaderede Ukraine i februar 2022.

Det norske medie VG har talt med Inna Sangadzhieva, der er Ruslands og menneskerettighedsekspert fra Helsingforskomiteen, som siger:

– Vladimir Putin har hårdt brug for kanonføde, og derfor må han have flere soldater. Det er det allervigtigste, siger Inna Sangadzhieva.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også