franciska
Samfund

For første gang nogensinde i dansk politik: Gruppen består kun af kvinder

7. september 2023
af Silje Qvist
Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
I dag skrives der politisk historie, når Alternativet bliver den første folketingsgruppe nogensinde, som udelukkende består af kvinder.

Når Nikoline Erbs Hillers-bendtsen i dag indtræder som medlem af Folketinget skrives der politisk historie, for Alternativets folketingsgruppe bliver dermed den første nogensinde, som udelukkende består af kvinder.

Seks ud af seks medlemmer er nemlig kvinder.

Det skriver DR.

22- årige Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen er suppleant for Torsten Gejl, der i august blev sygemeldt grundet stress. Hun ser det som en styrke, at Alternativet kun består af kvinder.

Til DR udtaler hun, at Alternativets kvinder ser systemet på en anden måde, end de andre partier gør, og at det handler om at få nogle forskelligheder ind i politik.

Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen bliver også spurgt ind til, om det nu er repræsentativt for samfundet, når deres folketingsgruppe kun består af kvinder, hvortil hun svarer:

- Jeg synes ikke, det er et problem, at vi kun er kvinder, men det er en opmærksomhed, at vi jo ikke kun skal være kvinder. Vi skal være diverse generelt i fremtiden, men vi er en lille gruppe, så derfor er det svært. Vi er jo et udtryk for vælgernes syn på politik og det, de mener, de mangler i politik, siger Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen til DR.

Hun mener, at alle folketingsgrupper har et problem i ikke at være fuldstændigt diverse.

Partiets politiske leder Franciska Rosenkilde ser heller ikke en udfordring i, at deres gruppe kun består af kvinder.

- Vi repræsenterer de underrepræsenterede, kan man sige. I og med at vi nu er en folketingsgruppe med en række af kvinder, er vi med til at skabe mere ligevægt i selve Folketinget, siger Franciska Rosenkilde til Politiken.

Med Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen på holdet, bliver der foretaget en rokade i ordførerskaberne. Franciska Rosenkilde får færre ordførerskaber, når sundhed og psykiatri går til Nikoline Hillers-Bendtsen, der får i alt 12 ordførerskaber.

Det er arbejdsmarked, social, handicap, beskæftigelse, cannabis, unge, trivsel og fællesskabsordninger, ordfører for modstand mod store anlægsprojekter, sundhed, psykiatri og idræt.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også