https://imgix.femina.dk/2023-01-04/20210330-145518-3-5472x3648ma.jpg
Samfund

Først ville han – nu er han tavs: Partier revser Løkke i sag om de danske børn i Syrien

4. januar 2023
Af Signe Larsen, Sofie Olivia Mørch
Foto: Delil Souleiman/AFP/Ritzau Scanpix
Oppositionspartier kalder det for et løftebrud, hvis ikke udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) står fast på at hente de danske børn hjem fra Syrien snarest.

“Danske børn er danske børn – og de skal hjem! Om fornødent må deres mødre følge med.”

Sådan skrev nu udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) på sin Twitterprofil i april 2022 – og det er bare ét eksempel af mange, hvor han har gjort det klart, at han ønsker, at børnene bliver hentet hjem til Danmark.

Nu er han tavs. Og det møder kritik fra oppositionen, der vil have Løkke til at slås for sine principper – og som kalder det løftebrud, hvis han ikke står fast. Det skriver Dagbladet Politiken.

Femina har tidligere forsøgt at få Lars Løkke til at svare på, om en evakuering af børnene og mødrene stadig har høj prioritet, og hvornår vi kan forvente, at der sker noget i sagen.

Men Udenrigsministeriet oplyste dengang til femina, at ministeren ingen kommentarer har til sagen for nuværende.

Samme billede tegnede sig efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn 21. december 2022. Her sagde Løkke ifølge Ritzau følgende om sagen:

– Vi har jo forhandlet et ret fyldestgørende regeringsgrundlag på ret mange sider. Men har ikke forholdt os til alle spørgsmål og sat to streger under alle spørgsmål.

Ifølge Enhedslisten og SF lugter det af løftebrud.

– Han (Løkke Rasmussen, red.) har været så tydelig på det spørgsmål, så det var umisforståeligt, og det virkede også rigtig vigtigt for ham. Derfor skal han selvfølgelig leve op til sine løfter, siger Mai Villadsen, politisk ordfører i Enhedslisten, til Politiken.

SF’s udenrigsordfører Karsten Hønge vil give Løkke en chance for at 'lande på benene som ny udenrigsminister' – men derefter skal han trække i arbejdstøjet.

– Jeg går ud fra, at han har det engagement, som han har haft tidligere. Så i stedet for bare at kapitulere, må han slås for nogle løsninger her. Anderledes end jeg har kunnet forvente af andre udenrigsministre, fordi han har været så tydelig før, siger Hønge til Politiken.

Femina har tidligere beskrevet, hvordan der fortsat sidder fem danske børn og deres mødre i en fangelejr i Syrien.

En af dem er seksårige Jonas (anonymiseret), der lever med en granatsplint i armen og har svært ved at trække vejret.

Sidste år evakuerede den danske regering 14 børn og deres tre mødre fra al-Hol og al-Roj i det nordøstlige Syrien.

De fem danske børn, der sidder tilbage, blev ikke evakueret med de andre, fordi mødrene ikke længere har dansk statsborgerskab. Det fik de administrativt frataget af de danske myndigheder i 2019 og 2020, fordi mødrene rejste til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat.

Ifølge Politiken har Michael Aastrup Jensen, der er udenrigsordfører for Venstre og formand for Udenrigspolitisk Nævn, sagt, at både Venstres og Socialdemokratiets holdning til sagen “krystalklar”.

Både S og V mener, ifølge ham, at børnene absolut skal have en mulighed for at komme hjem – men det bliver uden mødrene.

Dermed ser det ud til, at Løkke står alene i den nye SVM-regering.

Den forrige S-regering har også tilbudt at hente børnene hjem på betingelse af, at deres mødre giver samtykke til, at børnene rejser hjem uden dem. Men det vil mødrene ikke.

En hjemtagelse af børnene alene ville gå imod den anbefaling, som læger og psykologer udsendt af Udenrigsministeriet har givet indtil nu.

Den danske stats argument for ikke at ville hjemtage mødrene er, at der er for store sikkerhedsrisici forbundet med det.

Men det er klart sikrest for Danmark at hjemtage børnene og deres mødre. Det har to eksperter tidligere vurderet over for Femina.

Maja Greenwood er associeret forsker på DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier, og har fokus på fremmedkrigere. Hun fortæller, at kvinder og børn lige nu befinder sig i et sikkerhedsmæssigt ingenmandsland, som er den største rekrutteringsbase, Islamisk Stat har.

– Der bliver de fastholdt i deres radikalisering. Så det handler også om ikke at give dem endnu større grund til at hade Danmark, siger hun.

Læs også