De danske børn i Syrien
På billedet ses en treårig dansk dreng i al-Roj-lejren. Foto:Repatriate the Children - Denmark / RTC - Danmark.
Samfund

Lars Løkke har hele tiden sagt, at børnene skulle hjem fra Syrien med deres mødre. Nu har han magten til at gøre det

21. december 2022
af Sofie Olivia Mørch
Foto: Repatriate the Children - Denmark / RTC - Danmark
Før Lars Løkke blev udenrigsminister, sagde han flere gange, at de danske børn i syrisk fangelejr skulle hjem. Men nu er han tavs.

De fem danske børn, der lever i al-Roj-lejren i det nordøstlige Syrien skal hjem, og det skal de sammen med deres mødre. Det er det eneste rigtige at gøre.

Sådan har udmeldingen skråsikkert lydt fra Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, gennem længere tid – senest under valgkampen.

Ikke blot har han fået nyt kontor som landets nye udenrigsminister, han har også fået mulighed for at tage sagen i egen hånd.

femina har derfor forsøgt at få svar på, om en evakuering af børnene og mødrene stadig har høj prioritet hos Lars Løkke, og hvornår vi kan forvente, at der sker noget i sagen.

Men Udenrigsministeriet oplyser, at ministeren ingen kommentarer har til sagen på nuværende tidspunkt.

Sagen lever endnu

Den danske stat er ikke forpligtet til at tage børnenes mødre med hjem. 

Det slog Københavns Byret fast i fredags i en principiel sag med tre byretsdommere. På vegne af tre børn og deres to mødre havde foreningen Repatriate The Children sagsøgt staten for ikke at ville tage børnene hjem med deres mødre.

Dog vurderede en ud af de tre dommere, at sagen bør genbehandles hos Udenrigsministeriet. Den vurdering var ifølge børnenes advokat et klart signal om, sagen langt fra er afsluttet.

– Sådan et signal kan ministeriet selvfølgelig ikke sidde overhørig og slet ikke Lars Løkke som ny udenrigsminister, der netop hele vejen igennem har sagt, at de skal hjem sammen med møderne, sagde advokat Knud Foldschack til femina efter domsafsigelsen.

Sidste år evakuerede den danske regering 14 børn og deres tre mødre fra fangelejrene al-Hol og al-Roj i det nordøstlige Syrien.

Tilbage i al-Roj-lejren sidder fem danske børn og deres tre mødre. De blev ikke evakueret med de andre, fordi mødrene ikke længere har dansk statsborgerskab. Det fik de administrativt frataget af de danske myndigheder i 2019 og 2020, fordi mødrene rejste til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat.

Regeringen har tilbudt at hente børnene hjem på betingelse af, at deres mødre giver samtykke til, at børnene rejser hjem uden dem. Men det vil mødrene ikke.

En hjemtagelse af børnene alene ville gå imod den anbefaling, som læger og psykologer udsendt af Udenrigsministeriet har givet indtil nu.

Den danske stats argument for ikke at ville hjemtage mødrene er, at der er for store sikkerhedsrisici forbundet med det.

Men det er klart sikrest for Danmark at hjemtage børnene og deres mødre. Det vurderer to eksperter over for femina.

Læs også