En kvinde finder sin søsters lig efter et israelsk bombardement i Rafah i det sydlige Gaza.
Samfund

FN: Kvinder og børn udgør 70 procent af Gazakrigens døde

30. november 2023
Af Siri Franceschi
Foto: Mohammed Abed/AFP/Ritzau Scanpix
I krig og konflikt er det oftest kvinder og børn, der rammes hårdest. Det samme gør sig gældende i Gaza, der er verdens farligste sted at være barn, og hvor to mødre inden våbenhvilen hver time mistede livet.

Våbenhvilen i Gaza forlænges en enkelt dag, mens forhandlingerne om løsladelse af flere gidsler fortsætter mellem Israel og Hamas.

Det oplyste israelsk militær ifølge nyhedsbureauet Reuters torsdag morgen.

Våbenhvilen var oprindeligt sat til at vare fire dage, men er indtil videre blevet forlænget med tre dage, og står nu til at udløbe fredag. I løbet af den sidste uge er 97 gidsler blevet løsladt af Hamas, mens omkring 210 palæstinensiske fanger er blevet løsladt fra israelske fængsler.

Den seneste uges våbenhvile har dermed sat en midlertidig stopper for det massive tabstal i Gaza, der forinden lød på 14.800 dræbte og over 35.000 sårede. Israel indledte sit angreb på Gaza som følge af Hamas’ terrorangreb den 7. oktober, hvor omkring 1.200 blev dræbt.

I krig og konflikt er det ofte kvinder og børn, som rammes hårdest. Det samme gør sig gældende i Gaza, hvor to tredjedele af ofrene, ifølge FN, er kvinder og børn.

Det svarer til, at to mødre bliver dræbt hver time og syv kvinder hver anden time, lyder det fra Sima Sami Bahous, der er direktør for UN Women.

I forsøg på at få et overblik over krigens omsiggribende konsekvenser, har UN Women samlet en række data, der illustrerer hvor hårdt krigen i Gaza har ramt piger og kvinder.

Her fremgår det blandt andet, at 838.100 piger og kvinder er blevet fordrevet fra deres hjem, at 2.784 kvinder er blevet enker og at 8.352 børn har mistet deres mødre. Derudover har over 690.000 menstruerende piger og kvinder i Gaza begrænset adgang til hygiejneprodukter.

Som følge af den nuværende situation, har FN desuden estimeret, at 180 kvinder i Gaza dagligt føder uden adgang til hverken vand, smertestillende medicin eller bedøvelse i forbindelse med kejsersnit.

Det er tidligere blevet beregnet, at der omkring 50.000 gravide kvinder i Gaza, som har en af verdens yngste befolkninger. Alene i december står 5.500 kvinder til at føde.

– Kvinder i Gaza har fortalt os, at de beder for fred, men at hvis freden ikke kommer, beder de om en hurtig død, mens de sover, med deres børn i armene. Vi burde alle skamme os over, at nogle mødre nogen steder har sådan en bøn, udtalte Sima Sami Bahous under et møde i FN’s Sikkerhedsråd den 22. november.

Udover situationen i Gaza, forværres forholdene for kvinder også på den besatte Vestbred, hvor volden siden den 7. oktober har nået nye højder. Her forventes mere end 8.000 kvinder at føde i løbet af december, hvilket vækker bekymring på grund af den tiltagende vold og en eskalering i nedrivningen af offentlig infrastruktur.

Ifølge UNICEF har 450.000 børn på Vestbredden behov for humanitær assistance, mens Gazastriben bliver betegnet som verdens farligste sted at være barn.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også