kvinder
Samfund

Finske kvinder får endelig fri abort

1. september 2023
Af Siri Franceschi
Arkivfoto: Unsplash
Finland har indtil nu haft Nordens strammeste abortlovgivning.

“Oma Tahto” eller “egen vilje”.

Sådan lød overskriften på det borgerinitiativ, der i 2020 startede debatten omkring en mere lempelig abortlovgivning i Finland.

Et initiativ, der i dag den 1. september 2023 er blevet til virkelighed, så finske kvinder nu frit kan få en abort frem til 12. graviditetsuge.

Det skriver DR.

Det finske parlament stemte sidste år for en lovændring af landets 50 år gamle abortlovgivning, som indtil i dag har været den strammeste i de nordiske lande.

Førhen skulle kvinder, der ønskede en abort, have tilladelse fra to læger samt begrunde hvorfor de ønskede at afbryde graviditeten. Det kunne blandt andet være grundet sociale eller økonomiske forhold.

Der udføres årligt omkring 7.000 aborter i Finland, viser tal fra den offentlige sundhedsmyndighed THL, hvoraf 95 procent udføres inden for de første 12 uger.

Til Yle udtaler gynækolog og fødselslæge Janina Kaislasuo, at lovændringen formentlig vil fremskynde abortprocessen med en uge, og at den generelt har mødt bred opbakning fra landets sundhedspersonale.

Det skriver DR via Ritzau.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også