Færøerne
Samfund

Færøske partier stemmer nej til fri abort

15. maj 2024
Af Kristina Forná og Siri Franceschi
Foto: Niels Christian Vilmann
Kvinder på Færøerne skal fortsat ikke have ret til fri abort, det afgjorde lagtinget i dag efter en ophedet debat.

THORSHAVN - Kvinder på Færøerne skal fortsat ikke have ret til fri abort.

Det blev i dag afgjort, da det færøske parlament 2. behandlede regeringens lovforslag om at sikre færøske kvinder retten til abort frem til 12. graviditetsuge.

15 stemte for lovforslaget, mens 15 stemte imod, men fordi lovforslaget kræver et flertal, blev det forkastet.

- Jeg synes, det er mega ærgerligt. Det er et stort nederlag for de færøske kvinder, for nu skal de vente mange år, før de kan få ret over egen krop. Jeg synes, det er sørgeligt, og jeg har lidt svært ved at få styr på mine følelser lige nu, siger Hervør Pálsdóttir, der repræsenterer partiet Tjóðveldi, er medstifter af foreningen Frítt Val, der kæmper for fri abort, samt forkvinde i retsudvalget.

Hun tror, resultatet skyldes, at mange ikke har sat sig nok ind i, hvilke konsekvenser loven har for færøske kvinder.

Modsat Hervør Pálsdóttir er Jenis av Rena, medlem af partiet Miðflokkurin, begejstret over, at lovforslaget er blevet forkastet.

- Vi har alle været fostre, og vi har alle fået lov til at leve. Det skal vi ikke bestemme over, siger han og fortæller, at de sidste par måneder har været meget voldsomme følelsesmæssigt.

- Dagen i dag har været den værste i mit liv, fordi jeg vidste, at det kom til at blive så tæt. Men det er helt fantastisk, at det nu er blevet forkastet.

Jenis av Rana mener ikke, det kan bevises, at færøske kvinder tager til Danmark for at få en abort, fordi de kan få en abort på Færøerne, hvis de besøger nok læger, siger han med henvisning til en gynækolog, som har udtalt dette for et par år siden.

- Det er ikke en ideel situation, men det har gjort, at vi har en aborttal, der ikke ligner andre landes, siger han. Af samme grund håber han, at loven i fremtiden bliver strammet.

Færøerne har haft den samme abortlovgivning siden 1956. Den forbyder kvinder at få en abort, medmindre de opfylder et af fire kriterier.

De fire kriterier indebærer blandt andet, at kvinden skal have været udsat for incest eller voldtægt, at hun erklæres uegnet til at tage vare på sit barn, at der er alvorlig fare for hendes liv og helbred, eller at fosteret skønnes at lide af en uhelbredelig sygdom.

De sidste år har abortlovgivningen været til heftig debat på Færøerne, og fri abort var et af de helt store emner, da Færøerne gik til valg i december 2022. Her lovede regeringen at fremsætte det lovforslag, som i dag er blevet forkastet.

Læs også