https://imgix.femina.dk/2022-11-14/20000422-124658-pf-2048x1421ma.jpg
Ligestilling

Er du kvinde? Så kan du godt holde fri resten af året

17. november 2022
Af Signe Larsen
Foto: Off/AFP/Ritzau Scanpix
Torsdag den 17. november har danske kvinder årets sidste arbejdsdag – i hvert fald med løn. Resten af året arbejder de frivilligt, hvis man sammenligner deres lønniveau med mændenes.

Der er stadig langt til ligeløn i Danmark.

Selv om vi i 1976 fik en Ligelønslov, der forbyder lønmæssig forskelsbehandling på grund af køn, skal danske kvinders løn stige med 13,5 procent, før kvinder og mænd får det samme i løn.

Lønforskellen mellem mænd og kvinder svarer til, at kvinder arbejder gratis efter den 17. november.

Sådan lyder budskabet fra 17 fagforeninger, der er gået sammen om at stable en landsdækkende kampagne på benene – Frivillig Kvinde i Arbejde – fordi de ønsker at sætte ligeløn på dagsordenen.

De har også lavet et ’frivilligarmbånd’, der til forveksling minder om et festivalarmbånd, som skal fungere som en samtalestarter om ligeløn ude på de danske arbejdspladser.

Målet er, at de tusindvis af armbånd, der er blevet sendt ud på danske arbejdspladser og til politikere, skal bæres i støtte og solidaritet med kvinder på tværs af fag og brancher.

Ligeløn er nemlig alles sag, ikke bare kvindernes, pointerer folkene bag kampagnen.

Men det kan være svært at starte samtalen om ligeløn, og derfor har de fire råd til, hvordan vi sammen kan komme lønforskellen til livs.

Sådan lukker vi løngabet

Tal med din kollega om løn:
Det er ikke ulovligt at fortælle om sin løn til sine kollegaer. Når vi taler om vores løn, finder vi ud af, om der er store forskelle, som vi skal undersøge eller handle på.

Vi skal skabe en kultur, hvor der er bedre løngennemsigtighed, så arbejdsgivere får svært ved at underbetale den enkelte.

Brug din tillidsrepræsentant og din fagforening:
Uligeløn mellem mænd og kvinder er et strukturelt problem. Brug din tillidsrepræsentant til at skabe en åben lønkultur.

Tal med din tillidsrepræsentant om din egen løn eller ring til din fagforening. De fleste fagforeninger udarbejder lønstatistikker, så man inden for sin faggruppe kan få en fornemmelse af, hvor man bør ligge lønmæssigt.

Kræv lønåbenhed af din arbejdsgiver:
Alle virksomheder med mindst 35 ansatte, og med mindst 10 kvinder og 10 mænd med samme arbejdsfunktion, skal ved lov hvert år udarbejde en ligelønsstatistik.

Du kan opfordre din tillidsrepræsentant til at dele statistikken og starte samtalen blandt kollegaer. Det er vigtigt at få et overblik over, hvordan lønnen er mellem kvinder og mænd i virksomheden, så man kan se på, hvilke grupper, der er udsat for uligeløn.

Har du ikke en tillidsrepræsentant, kan du kontakte din fagforening for råd og vejledning.

Vær solidarisk:
Ligeløn handler om at skabe lige muligheder for mænd og kvinder. At du stiller spørgsmålstegn ved din løn eller spørger ind til din kollegas løn er ikke egoistisk. Det handler om solidaritet.

Bliver den enkelte underbetalt, så gør den næste, der bliver ansat det nok også.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet, Fagforeningerne bag kampagnen og Kvindernes Sidste Arbejdsdag

Vil du vide mere om årsagerne til, at mænd gennemsnitligt tjener mere end kvinder i Danmark, kan du blandt andet læse fakta om ligeløn mellem mænd og kvinder her.

Læs også