baby
Samfund

Endelig! Nu skal kvinders nedfrossede æg ikke længere ødelægges efter fem år

22. maj 2023
Af Silje Qvist
Foto: Unsplash
En ny aftale vil give alle kvinder ret til at nedfryse æg frem til deres 46. år. Hidtil har der været en grænse på fem år for kvinder, der har nedfrosset dem uden at være i et sygdomsforløb eller i fertilitetsbehandling.

Den fem-årige grænse på nedfrysning af kvinders æg uden medicinsk indikation – kaldet ”social freezing” – er alle regeringspartierne blevet enige om, skal ophæves.

Det skriver Berlingske via Ritzau.

– I dag har vi et ligestillingsproblem, når det gælder nedfrysning af kønsceller. Mænd kan opbevare deres sædceller uden tidsbegrænsning, siger Monika Rubin, Moderaternes politiske ordfører.

Den aftale, som laves nu, gør det muligt for kvinder at opbevare deres æg til det 46. år, der er aldersgrænsen for fertilitetsbehandling for kvinder gennem det offentlige.

Herfra vil regeringen indkalde de andre partier. De skal være med til at drøfte mulige afledte økonomiske effekter af forslaget og finansiering.

– Kvinder betaler i forvejen selv for at få udtaget æg og frosset dem ned. Så de eventuelle ekstra omkostninger, der vil være ved at ophæve fem årsgrænsen, er minimale, siger Monika Rubin.

I maj 2020 blev der fremstillet et borgerforslag om at fjerne den fem-årige begrænsning, som kvinders æg kan være nedfrosset i.

Borgerforslaget fik over 50.000 underskrifter, som det kræver for et forslag, hvis det skal fremsættes som et beslutningsforslag i Folketinget.

I oktober 2020 blev der på baggrund af borgerforslaget indgået en politisk aftale om at ophæve grænsen for nedfrysning af æg, men kun hvis kvinden var i gang med fertilitetsbehandling eller et sygdomsforløb. Dengang blev ”social freezing” altså ikke inkluderet.

Cathrine Widunok Wichmand er iværksætter og var med til at fremsætte borgerforslaget i maj 2020, og da den politiske aftale trådte i kraft, sagde hun følgende til femina update:

– Borgerforslaget står så stærkt og rent, og når 56.000 personer underskriver det og engagerer sig, mener jeg, man burde have æret dem og den holdning, de tydeligvis har vist. Jeg synes, det er ærgerligt, at man ikke tager den helt i mål. I stedet er det nu mere tydeligt, at politikerne bestemmer over kvinders reproduktion, fordi man udelader en gruppe kvinder.

I januar 2023 stiftede Julie Grove et nyt borgerforslag, der specifikt skulle afskaffe grænsen på fem år ved "social freezing". Det blev samlet op af Liberal Alliance og er altså nu stemt igennem.

Læs også