Seksualundervisning
Samfund

Eleverne på disse skoler vil også have seksualundervisning for alle

17. august 2023
Af Signe Larsen
Foto: Unsplash
Undervisningen er obligatorisk for alle på de gymnasiale uddannelser, men ikke for alle på landets erhvervsskoler. Det håber eleverne, der vil blive lavet om på.

Når tømrer- og frisørelever uddanner sig på landets erhvervsskoler, må mange undvære seksualundervisning på skoleskemaet.

Det er ellers fra dette skoleår (2023/2024) obligatorisk for alle elever på de gymnasiale uddannelser, der modsat kammeraterne på erhvervsuddannelserne bliver undervist i alt fra sex og grænser til kønssygdomme og seksualitet.

Det er kun de elever, der kommer direkte fra folkeskolen, som modtager seksualundervisning på grundforløb 1 på erhvervsuddannelserne.

På erhvervsskolerne er aldersspredningen stor, og det ærgrer dem, at nogle må undvære faget, skriver DR.

Formand for erhvervsskolernes elevorganisation, Julie Kølskov Madsen, fortæller til DR, at mange af eleverne på erhvervsuddannelserne også har brug for seksualundervisning.

Hun påpeger, at det er et forandret arbejdsmarked, som de skal ud på, hvor der er nye ting, man skal tage hensyn til.

På Herningsholm Erhvervsskole har man nu hyret konsulenter, som holder kurser for eleverne om seksualitet, køn og grænser.

– Uanset alder og baggrund er det rigtig vigtigt at snakke om, hvad der er en god adfærd. Hvad gør man, hvis man oplever noget, man ikke synes, er i orden. Hvor går man hen med det, og hvad er inden for skiven, siger direktør Allan Kortnum til DR.

Det var sidste år i oktober, at gymnasieforligskredsen – den daværende regering (Socialdemokratiet), Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance – blev enige om, at der skulle obligatorisk seksualundervisning på skoleskemaet på de gymnasiale uddannelser.

Baggrunden for aftalen var blandt andet stor efterspørgsel fra eleverne, og undervisningen skal sikre, at de unge stifter bekendtskab med en række emner som samtykke og prævention.

Danske gymnasieelever har tidligere både strejket og demonstreret for bedre seksualundervisning.

Da aftalen landede sidste år, lød det, at regeringen ville arbejde på også at gøre seksualundervisning obligatorisk på erhvervsuddannelserne og forberedende grunduddannelser (FGU).

På de gymnasiale uddannelserne har de enkelte institutioner selv frihed til at tilrettelægge undervisningen, som de ønsker.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også