https://imgix.femina.dk/2021-03-23/eldina-femina.jpg
Kropsbehåring

Eldinas ansigt gik viralt: ”Hvis min kæreste ikke skal plukke sine øjenbryn, hvorfor skal jeg så?”

23. marts 2021
af Sofie Guldager
Foto: Christine Vassaux Noe
Eldina Jaganjac har svært ved at forstå at nyheden om, at hun lader sine hår gro, kunne nå hele verden rundt. Hun mener ikke, at det burde kunne skabe så mange reaktioner, at hun ser ud, som hun gør.

Da Eldina Jaganjac blev teenager, begyndte hun som alle andre at få hår under armene, på benene, og hendes øjenbryn begyndte at vokse mere sammen.

Der gik ikke lang tid, før hun opdagede, at det forventes, at kvinder fjerner deres hår på kroppen.

Derfor følte hun også et pres til at fjerne hårene i mange år, men for lidt over et år siden lod Eldina håret gro.

Ikke fordi hun synes, det er bedre at lade det gro, men fordi hun nægter at fjerne sine hår bare for at passe ned i en bestemt kasse.

­- Problemet er, at der er en forventning om, at kvinder skal fjerne deres hår på kroppen. Det irriterer mig. Hvis min kæreste kan gå uden for en dør uden at barbere ben, hvorfor skal jeg så ikke kunne det? Hvis han ikke skal plukke sin øjenbryn, hvorfor skal jeg så?

https://imgix.femina.dk/2021-03-23/eldina.jpg

Den engelske netavis Unilad var den første udenlandske avis, der skrev en artikel om Eldinas kropsbehåring.

Derefter blev Eldina kimet ned af flere udenlandske medier, som også ville skrive en historie om hende.

Efterfølgende er der skrevet artikler om Eldina i Indien, Mexico, Japan, USA, Argentina og Tyrkiet.

Hun har svært ved at forstå, at hendes hår på kroppen kan skabe så mange reaktioner.

- Det ville aldrig være gået verden rundt, hvis jeg var en mand. De udenlandske medier skriver ikke om mænd, der har et skæg. Lige så snart kvinder gør noget, der er lidt anderledes, bliver det til et emne.

Modtager trusler

Eldina modtager ofte negative beskeder om sit udseende på sociale medier.

- Jeg får tit beskeder fra mænd om, hvad de synes er pænest til mig, eller hvad de ikke synes er pænt til mig. Jeg tænker bare: Hvorfor skal du blande dig i det?

Hun har også modtaget trusler, men det giver kun Eldina mere gå-på-mod til at ændre samfundet, så kvinder kan se ud på præcis den måde, de har lyst til.

- Hvis nogen kan skrive, at de håber, jeg bliver dræbt, så er der et problem. Så er det ikke et nemt samfund for kvinder at være i, hvis man ikke kan få lov til at se ud som man gør om morgenen og bare gå ud ad døren, uden man får trusler.

Det er heldigvis ikke kun negative beskeder, som Eldina modtager.

Der er også rigtig mange kvinder, som skriver, at de har lyst til at lade deres hår gro ud, men de ikke tør, fordi de frygter at blive nedstirret på gaden, at folk kommer med lede kommentarer, og de er bange for især mænds reaktioner, at nogen vil være truende over for dem.

- Det er kvinder fra hele verden, som skriver beskeder til mig. Yngre og ældre kvinder. Det viser, at det er et problem så mange steder, at kvinder ikke tør gøre det, de har lyst til.

Der er ikke samme plads til kvinder

Da Eldina var 14 år, lagde hun mærke til, at alle pigerne var flove over deres hår på kroppen, og de fjernede deres hår i hemmelighed.

Det synes Eldina er et problem. Hun ønsker, at kropsbehåring skal være en neutral ting.

Dengang Eldina valgte at lade sine hår gro ud, havde hun ikke en speciel grund til det. Det var bare det, hun havde lyst til.

Eldina forklarer, at det er en form for anti-mission, hun har. Det handler bare om, at kvinder skal have lov til at se ud som de vil.

Det handler ikke om, at det er bedre at lade håret gro.

- Hvis jeg barberer ben i morgen eller går med makeup, så er det ikke, fordi jeg bukker under for manden, det er bare det, jeg har lyst til. Jeg kæmper for, at der er ingen kvinder, der skal føle sig pinlige over det udseende, de er født med, når de går ud ad døren.

Men nu hvor Eldinas ansigt er gået viralt, og hun har fået så store reaktioner på sin kropbehåring, kan hun se, at der er et behov for at tage kampen op.

- Kvinder skal kunne eksistere, om det er på sociale medier eller på gaden, på den måde som de har lyst til. For der er bare ikke samme plads til kvinder.

- Mine drengevenner eller min kæreste får jo ikke kommentarer på deres behåring som ”Marco, barber lige dit skæg”. Det er helt vildt, hvor stor forskel der er. Mænd vil aldrig modtage samme truende beskeder. Derfor er mit mål at gøre op med den dobbeltmoral.

Læs også