Anne black
Samfund

Efter syv års kamp: Nu får hun millionerstatning af Netto

23. marts 2023
Af Nanna Niemann
Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Netto skal betale erstatning til keramiker Anne Black i plagiatsag om hendes design. Det har Højesteret nu slået fast efter syv års juridisk kamp.

Målet var en erstatning på tre millioner kroner.

Men nu er sagen altså endt med én million i erstatning, plus sagsomkostningerne, som skal betales i erstatning til Anne Black. Det afgjorde højesteret, hvor sagen fik sin endelige afslutning.

– Vi er gået i Højesteret, fordi vi vil forsvare noget, der er større end det, vi selv står for. Vi mener, at innovation og branding er noget, man skal tage alvorligt. Det er den værdi, vi har prøvet at værne om, fortalte Anne Blacks mand Jesper Moesgaard dagen før domsafsigelsen i højesteret til Berlingske.

Plagiat-sagen drejer sig om tre af Anne Blacks design: en hængepotte, en cylindervase og en skål – hvis design Ronald A/S har kopieret. Produkterne er herefter blevet solgt i Netto.

Selv om erstatningen lyder på mindre, end hvad parret gik efter, er det en forhøjelse på 700.000 i forhold til Østre Landsrets dom.

Beløbet er også langt højere end de 300.000, som kopivarerne har omsat for i Nettos butikker.

Sagen begyndte allerede for syv år siden, i 2016, hvor designer Anne Black gjorde opmærksom på kopivarerne på sin Facebook.

Parret vidste dog ikke dengang, at der var tale om starten på en syv år lang juridisk armlægning.

https://imgix.femina.dk/2023-03-23/20190604-142333-3-6000x4000ma.jpg
Foto: Ritzau Scanpix

Flere plagiatsager bag sig

Det er dog ikke første gan, at Ronald A/S har bevæget sig ud på tynd is i sager om plagiat.

I 2020 afbrød Salling Group samarbejdet med Ronald A/S. Dengang drejede det sig om en plagiatsag, hvor sneaker-iværksætteren Karl Faurholdt varemærke, en sneaker-rens, var blevet plagieret og derefter solgt videre i Netto, der dog havde handlet i god tro.

Bag sig har selskabet ni sager, hvor de er blevet anklaget for plagiat. Blandt andre Ilse Jacobsens gummistøvler. I størstedelen af sagerne er der indgået forlig.

Læs også