Efter mødet med sin chef, skrev hun en note til sig selv. Men var hun virkelig for styret af sine følelser?
Foto: Marie Hald
– Du er for følelsesmæssigt involveret i dit arbejde, du skal lægge det fra dig.
Sådan lød beskeden fra Gine Maltha Kampmanns chef, da hun arbejdede i rådgivningsbranchen.
– Jeg følte mig som det mest forkerte menneske i verden, at jeg ikke passede ind, og at jeg gav for meget af mig selv.
Efter mødet skrev Gine en gul post-it-seddel, hvor der stod: "Du må ikke lade dig styre af dine følelser.”
Den hængte hun op på sin computerskærm. I en lang periode efter mindede hun sig selv om det. Hun blev mere anonym og tilpassede sig.
– Det gav mig faktisk mest af alt følelsen af, at jeg havde givet op.
Oplevelsen fulgte hende også i andre situationer, hvor hun ikke følte, at hun passede ind.
Hvis hun sagde noget, hun følte var lidt skørt eller grinte lidt for højt, kom følelsen snigende:
– Så fik jeg en oplevelse af, at “jeg ikke er firkantet nok til at være her” eller ”jeg har ikke nok jakkesæt på til at kunne være her.”
“Hun snakker for evigt”
Siden oktober 2022 har Gine Maltha Kampmann været direktør i EQUALIS, der er den første diversitets- og ligestillingstænketank i Danmark. Uafhængigt af politiske og kommercielle interesser ønsker de at øge ligestillingen på vores arbejdsmarked.
Egentlig vidste hun godt, at der var forskellige standarder for mænd og kvinder, og at der stadig er langt til ligestilling i Danmark.
Det har hun oplevet flere gange gennem sin karriere, hvor hun blandt andet har haft lederposter i rådgivningsbranchen og industrien.
Her fik hun adgang til ledelseslag, der primært var domineret af mænd, og her så og overhørte hun, hvordan man snakkede om de andre kvinder.
– Der var tit kommentarer om nogle af de andre kvinder, der sad i mødelokalet. Sådan noget med, at “man skal ikke give ordet til hende der, for hun snakker bare for evigt” eller “ej, nu hævede hun lige sin stemme igen, hun må være hidsig.”
Det fik Gine til at føle, at hun var forkert og ikke passede ind, og at hun måtte nedtone sig.
Hun havde en oplevelse af, at kvinder og mænd blev behandlet forskelligt – og da hun blev direktør i tænketanken EQUALIS, blev den oplevelse bekræftet af data.
For det er netop data, som EQUALIS vil bruge til at gøre op med synsninger og følelser, som dominerer ligestillingsdebatten.
Ligesom andre tænketanke er EQUALIS en privat organisation, der bruger forskning til at foreslå løsninger på aktuelle politiske og samfundsmæssige problemer. Derfor har tænketanke ofte en stor magt og indflydelse på den offentlige debat.
Og der er én særlig misforståelse i den offentlige debat, som Gine gerne vil til livs:
– Vi har i Danmark en fejlforståelse af, hvor godt det går på arbejdsmarkedet, når det kommer til ligestilling. Vi tænker, at det går rigtig godt.
En undersøgelse fra 2019 udarbejdet af Fagbevægelsens Hovedorganisation viser dog noget andet. Her spurgte man danskerne, om der var ligestilling på arbejdsmarkedet.
42 procent af mændene svarede, at der er i høj grad eller meget høj grad var ligestilling mellem kønnene på arbejdsmarkedet, mens 14 procent af kvinderne sagde det samme.
For at komme den gængse opfattelse af, at der ikke er problemer med ligestilling på arbejdsmarkedet, til livs, lancerede EQUALIS et diversitetsbarometer.
Barometeret er en årlig måling af, hvordan det står til med repræsentationen mellem mænd og kvinder på arbejdsmarkedet.
Barometeret måler på fem parametre: uddannelse og karriere, arbejdsmiljø, arbejdsmarkedstilknytning, ansvar og ledelse samt indkomst og formue.
Den nyeste måling viste blandt andet, at mænd er overrepræsenteret på de øverste ledelsesposter, selv i brancher hvor de er i undertal, som for eksempel i social- og sundhedsvæsenet.
For Gine er det vigtigt, at tænketanken EQUALIS ikke blot er “glam”, som hun kalder det. Det er blevet populært at brande sig på diversitetsdagsordenen, men det er ikke nok til at rykke ved ligestillingen, mener hun:
– Der er meget glam, marketing og PR. Men jeg håber, vi bliver en ligestillingsvagthund, fordi vi insisterer på, at der skal ske noget reelt.
Hun mener, at debatten har kørt i mange år, uden at det for alvor har rykket ved ligestillingen.
Hvad har jeg gang i?
Gine var i en periode ansat som konsulent og sad blandt andet med sager om vold i nære relationer. Her kunne hun se, hvordan kønsroller påvirkede kvinders muligheder for at leve det liv, som de gerne ville.
Det var, da Gine fik sin egen strategiafdeling hos et konsulentfirma, hvor hun var ansvarlig for et større diversitetsprogram, at bemærkningen fra Gines chef faldt – den om, at hun var for følelsesmæssigt involveret i sit arbejde.
Hun endte med at bruge både sine aftener og interessetimer på projektet, da hun oplevede, at det ikke blev prioriteret.
– Der blev sagt, at det var vigtigt, men det var ikke så vigtigt i virkeligheden, når vi skulle til at prioritere vores tid.
Derfor skiftede hun til et job i industrien for at prøve noget helt andet. For første gang handlede hendes arbejde ikke særligt meget om diversitet, men hun kunne ikke slippe følelsen af, at der manglede noget.
Det føltes, som om et søm borede sig ind i hendes hoved. Hun tænkte: Nu er det slut
– Jeg kunne mærke, at hver gang det handlede om diversitet, blev jeg meget mere interesseret i det, jeg lavede. Den følelse af, at man sidder og arbejder, og pludselig er der gået flere timer – den havde jeg ofte.
Da hun blev tilbudt jobbet i EQUALIS, kunne det ikke have været mere oplagt. Hun kunne mærke, at der skulle ske noget nyt. Det var på tide at vende tilbage til den passion, hun vidste, hun havde.
Hun blev tilbudt jobbet, da hun var på barsel med sin datter, som hun blev mor til i januar 2022. Og følelsen af at være nybagt mor og samtidig lande sit drømmejob skabte en konflikt mellem overbevisninger og følelser.
Det var særligt, da datteren skulle indkøres i institution, at Gine følte sig splittet mellem to verdener. Når hun afleverede sin datter, der græd og ville med, føltes det naturstridigt at skynde sig videre på arbejde:
– Jeg tænkte 120.000 gange, hvad er det, jeg har gang i? Hvad er det her for et liv? Man bliver revet over i to. Det er præcis den følelse, jeg har haft.
Da Birgitte Possing blev overfaldet, drog hun tre konklusioner. De har fulgt hende lige siden
Og det var ikke kun overvejelserne om moderskab og karriere, der fyldte. Det var også usikkerheden ved at skifte til en startup virksomhed og fravælge en højere løn.
Alle grunde til, at nogle måske ville se skiftet som et sats og et karrieremæssigt skridt tilbage, men for Gine gav det perfekt mening.
– Jeg har været meget opmærksom på, at muligheden for at være i EQUALIS – det var nu.
Hun tvivler på, at hun havde fået den kommentar fra hendes tidligere chef, hvis hun havde været en mand. Den erkendelse har hjulpet Gine til at slippe den skam, der har klæbet til hende.
For at sætte tal og fakta på manglende ligestilling er med til at fjerne den skam, der kan følge med, når man vender diskrimination indad, og det håber hun, at EQUALIS kan hjælpe andre med.