Alizee
Samfund

Du har hørt om ham, der slog hende ihjel. Men har du hørt om hende? Hende de kaldte "Afrikas Beyonce"?

1. juni 2022
af Bonna Haagen Pedersen
Foto: Stillfoto fra musikvideoen "Alizee - Come And Take Ft Harry Song"
Hun blev kaldt Afrikas Beyonce og var et musikalsk talent på vej til succes, indtil hendes mand dræbte både hende og deres fælles datter. Drabet har fået nigerianske kvinderettighedsgrupper til at protestere mod vold mod kvinder.

Du har sikkert hørt om Peter Nielsen. Den 56-årige danske mand, der den 20. maj blev dømt for drabet på sin 37-årige hustru og deres fælles datter.

Du har sikker også læst historier om, hvorvidt Peter Nielsen ville få en fair retssag. Om han ville få det hårdt i det nigerianske fængsel, og om det er sandsynligt, at hans dødsdom vil blive eksekveret. Men har du hørt om hans hustru? 

De sidste par uger har historien om Zainab Ali Nielsen været en bisætning. Hvis hendes navn overhovedet er blevet nævnt i de danske mediers dækning af drabet.

Det her er historien om den kvinde, der blev kaldt "Afrikas Beyonce" – og som ufrivilligt har fået nigerianske kvinderettighedsgrupper til at råbe højt om vold mod kvinder.

Lovende talent

Under kunstnernavnet Alizee var 37-årige Zainab Ali Nielsen en upcoming sanger i Nigeria.

Hendes fans omtalte hende nogle gange som “Afrikas Beyonce”. Det skriver det amerikanske medie The Daily Beast.

Hun havde flere hitsingler i løbet af to år, inden hun blev dræbt.

– Hun havde virkelig store drømme, og så frem til at tage verden med storm. Alizee er et stort tab for Afrika, har en af hendes tætte venner, Eyo Eyo, tidligere fortalt til The Daily Beast.

Zainab Ali Nielsens popkarriere startede i 2014 efter et møde med en større nigeriansk producer. To år efter udgav hun singlen "Greenlight", der blev et hit og landede hende en to-årig pladekontrakt med det asiatiske pladeselskab Petra Entertainment.

Kontrakten var god, efter nigerianske standarder, og har efter sigende givet hende mulighed for at købe en ny Ford explorer SUV og en lejlighed på Banana Island, Lagos.

Inden hun blev dræbt, var hun blevet hyret som en del af programmet til et større musikalsk event, hvor nogle af de største navne i afrikansk musik skulle spille.

Protester fra kvinderettighedsgrupper

Drabet på Zainab Ali Nielsen og datteren Petra Nielsen har vakt opsigt i Nigeria. Blandt andet fordi, Zainab var et kendt ansigt.

Det fortæller Sine Plambech, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, til DR. 

Drabet på Zainab og datteren Petra har affødt protester fra kvinderettighedsgrupper i Nigeria mod vold mod kvinder.

Det fik blandt andet den nigerianske skuespiller Omoni Oboli til at råbe højt i ønsket om at se en ende på vold i hjemmet.

"Jeg er så knust! Hvilket spild! Hvorfor også den uskyldige pige? Det er kvalmende!", skrev Oboli på sin Instagram umiddelbart efter drabet, og fortsatte:

"Tro mig, intet ægteskab er værd at dø for og ingen (red. partner) er uundværlig. Lad være med at lytte til samfundet – flygt! Retfærdighed for Alizee, stop vold i hjemmet."

Da Peter Nielsen første gang blev bragt for retten i 2018, var flere aktivister under kvinderettighedsgruppen Women Arise Initiative mødt op foran retten i sorte T-shirts påtrykt fotos af Zainab og hendes datter.

Dengang var formanden for Women Arise Iniative, Josephine Okei-Odumakin, mødt op for at protestere mod vold. Siden da har kvinderettighedsgrupper fulgt udviklingen i retssagen.

Og Josephine Okei-Odumakin var også at finde uden for retten, da dommen blev afsagt fredag den 20. maj.

– Dette vil tjene som et referencepunkt, og det vil også beskytte kvinder mere og i så vidt muligt omfang reducere kønsbaseret vold, som er et stigende problem. Med denne skelsættende dom er jeg sikker på, at en masse mennesker vil tænke sig om en ekstra gang, sagde Okei-Odumakin til amerikanske VOA News.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Zainabs far: Han begyndte at være voldelig

Zainabs far, Ali Madaki, fortalte efter drabet på hende og datteren Petra, at han havde kendt datterens ægtemand, danske Peter Nielsen, i over 7 år.

At han i starten var "af god karakter", men året forinden drabet var han begyndt at slå sin kone. Det fortalte Ali Madaki til det nigerianske medie The Punch i 2018.

– Sidste november (red. i 2017) blev der oprettet en sag på politistationen, da han tæskede hende til bevidstløshed, sagde Ali Madaki, Zainabs far.

Zainab og hendes 4-årige datter Petra Nielsen blev dræbt natten den 5. april 2018 i deres hjem på Banana Island, Lagos.

Politiets vurdering var dengang, at mor og barn var blevet udsat for vold i hjemmets soveværelse, inden de til sidst var blevet slæbt ind i køkkenet. Det skriver TV 2.

Efterforskingen af drabene har været kritiseret. Blandt andet har anklagemyndighedens retsmediciner haft løjet om sin uddannelse, men i virkeligheden kun haft et 16 timers kursus fra Florida State University.

Zainab og Petras lig var fortsat opbevaret i et lighus den 20 maj i år. Her har deres kroppe befundet sig siden deres død for fire år siden.

Den 20. maj i år blev Peter Nielsen idømt dødsstraf for drabet på sin familie i 2018.

Peter Nielsen har under hele retssagen nægtet sig skyldig.