samtykke
Samfund

Det var en "smutter". Nu skal særlig strafrabat for voldtægt afskaffes

6. september 2022
Af Aja Nøhr Larsen
Ritzau Scanpix
Det skal efter nyt lovforslag dømmes som voldtægt, når nogen tilsniger sig sex med en person, der forveksler gerningsmanden med en anden.

Hvis man har sex med en, som tror at man er en anden, gælder det ifølge straffeloven ikke som voldtægt.

Hvor voldtægt giver op til otte år, giver "tilsnigelse" op til fire.

Debatten om tilsnigelsesparagraffen blussede op sidste år, da en 19-årig mand blev frikendt for voldtægt, efter at han havde byttet værelse med sin ven og haft sex med en pige, som troede, at han var en anden.

Nu vil regeringen afskaffe den paragraf, som også går under navnet "listepikparagraffen".

Lovforslaget har opbakning fra støttepartierne, og er netop blevet sendt til høring i mandags.

Rosa Lund fra Enhedslisten kalder det en del af den oprydning, de har været i gang med i forhold til voldtægtsområdet.

– Efter vi har fået samtykkeloven, som jo er en kæmpestor sejr, så giver den her paragraf om tilsnigelse ikke længere mening.

Hvorfor skal den afskaffes?

– Det er et problem, at man har en strafrabat, når man har snydt sig til et samtykke. Sex uden samtykke er voldtægt, og samtykket gælder jo kun til den person, man har givet det til. Derfor skal der selvfølgelig ikke være en rabat.

Enhedslisten var jo med til at stemme for den paragraf i 2013. Hvorfor gav den mening dengang?

– Paragraffen var en del af et kæmpestort lovkompleks, vi stemte ja til – men strafrabatten var en smutter. Selve det, at der var en tilsnigelsesparagraf, gav mening, fordi det var en udvidelse af det strafbare område, som dengang handlede om, at man skulle sige tydeligt fra.

Generalsekretær for Sex & Samfund, Majbrit Berlau, er enig i, at paragraffen ikke giver mening i den nye voldtægtslovgivning.

– Paragraffen er simpelthen forældet. Det burde have ligget i forlængelse af samtykkelovgivningen at afskaffe den, for det ligger implicit i paragraffen om tilsnigelse, at der ikke er givet samtykke. Lovgivningen burde være omfattet af det paradigmeskift, som der er bred opbakning til i folketinget, om at der skal forelægge samtykke forud for sex.

Læs også