https://dk-femina-backend.imgix.net/2022-05-17/hejj.jpg
Foto: Ludovic Marin/AFP/Ritzau Scanpix
Élisabeth Borne

"Det er mere end på tide": Hun bliver første kvinde på magtfuld post i 30 år

17. maj 2022
af Sofie Olivia Mørch
Foto: Ludovic Marin/AFP/Ritzau Scanpix
Élisabeth Borne afløser Jean Castex som premiereminister, og hun bliver dermed den første kvinde til at besidde det magtfulde embede i over 30 år.

”Intet skal stoppe kampen for kvinders plads i samfundet”. Sådan lød det fra Élisabeth Borne, da hun i går indtog posten som Frankrigs nye premiereminister.

Borne afløser Jean Catex efter godt to år på posten, og hun bliver dermed den anden kvinde i Frankrigs historie til at besidde den magtfulde post. Det skriver The Guardian.

Det var forventet, at en ministerrokade skulle finde sted i efterdønningerne af Emmanuel Macrons genvalg som præsident den 24. april.

Men kigger man på, hvem der ellers har besiddet embedet, var det måske ikke så forventeligt, at posten skulle overtages af en kvindelig kandidat.

Vi skal tilbage til begyndelsen af 90’erne for at finde den første og eneste anden kvindelige premiereminister i Frankrigs historie.

Fra maj 1991 til april 1992 besad Édith Cresson embedet under den daværende præsident François Mitterrand. Og det er "mere end på tide" med en kvindelig efterfølger, fortæller Édith Cresson ifølge Guardian til franske BFMTV.

Frankrig har både en præsident og en premiereminister.

Præsidenten er statsoverhoved og den klart mest magtfulde.

Premierministeren skal sikre, at landets love bliver implementeret.

Borne er Frankrigs nuværende beskæftigelsesminister, men hvad ved vi ellers om hende?

En erfaren arbejdsnarkoman

Selvom hun kun er den anden kvinde på posten, så er den 61-årige nyudråbte premiereminister velbevandret i den franske magts korridorer.

Hun er uddannet ingeniør, og hun siges at være lidt af en talnørd med sans for detaljen, ligesom hun tilmed beskrives som ”en rigtig arbejdsnarkoman” af en af hendes tidligere ansatte, ifølge Reuters.

Hun har blandt andet stået i spidsen for Paris’ statslige transportselskab, RATP. Herudover har hun ageret som landets tidligere transport-, miljø- og beskæftigelsesminister.

Selv beskriver hun sig som ”en kvinde af venstrefløjen” og som værende drevet af social retfærdighed og lige muligheder.

Læs også