Kong_Charles
Samfund

Der er absurd mange diamanter på deres kroner. Men én har de fjernet

9. maj 2023
Af Line Frandsen
Foto: Hugo Burnand/Reuters/Ritzau Scanpix
Det britiske kongehus har udsendt de fire officielle kroningsbilleder, og de er fyldt med særlige detaljer.

Ingen kroning uden nye officielle billeder!

Derfor har det britiske kongehus for kort tid siden offentliggjort de fire billeder, der officielt markerer, at Charles nu er kronet som landets konge.

Og de fire billeder er – naturligvis – fyldt med særlige detaljer.

Kong_Charles
Kong Charles og Dronning Camilla

Først og fremmest er det ikke hvem som helst, der har taget de fire billeder. Det er nemlig en fotograf, som kong Charles og dronning Camilla kender særdeles godt.

Fotografen er Hugo Burnand, der også var fotograf, da kong Charles og dronning Camilla blev gift i 2005. Fotografen var desuden også hyret til endnu et royalt bryllup nogle år senere: Nemlig prins William og Kate Middletons bryllup i 2011.

Kong_Charles

Det nykronede kongepar er desuden iført helt særlige gevandter på de nye fotos.

På portrætbilledet bærer kong Charles således Det Forenede Kongeriges kronregalier. I hans højre hånd er det scepteret med korset. Den blev fremstillet til kong Karl 2. 's kroning i 1661.

I sin venstre hånd bærer han så Rigsæblet, der er en hul guldkugle fremstillet i 1661 for Kong Karl 2. 's kroning.

Desuden bærer hans hoved kongekronen – den såkaldte Imperial State Crown. Den blev fremstillet i 1937 til kong George 6.s kroning. Kongekronen er prydet af mere end 2.800 diamanter, hvoraf den ene – Cullinan II – er den fjerde største i verden.

Udover diamanterne indeholder kronen desuden 17 safirer, 11 smaragder og hundredvis af perler.

Også dronning Camilla bærer en krone. Som den første dronning nogensinde har hun dog ikke fået lavet en ny krone til lejligheden. I stedet genbruger dronning Camilla den såkaldte Queen Marys Crown, der oprindeligt blev lavet til dronning Mary i 1911.

Desuden har hun som den første dronning i 200 år valgt at få fjernet en særlig diamant, der ellers prydede kronen.

Kong_Charles

Diamanten kaldes den såkaldte Koh-i-Noor-diamant og sad oprindeligt midt på kronen. Men efter dronning Elizabeths død sidste år, krævede flere tidligere britiske kolonier diamanten tilbage. De mener, den tilhører dem. Dimanaten er altså megt mere end "bare" en diamant. Den betragtes som et symbol på den britiske kolonitid.

Og nu har kongehuset altså valgt at fjerne diamanten.

Denne artikel blev første gang bragt af SE og HØR. Dette er en redigeret version.

Læs også