phone
Samfund

Den skal give dig tryghed på vejen hjem. Men andre beskriver den som et paradis for en voldelig partner

7. juni 2023
Af Silje Qvist
Foto: Unsplash
Med annonceringen af Apples nye styresystem løftede de sløret for en ny funktion, der skal gøre turen hjem mere tryg. Spørgsmålet er bare, om den bliver et virkemiddel til andre ting.

Inden jeg siger farvel til mine veninder, fortæller jeg dem, at de skal skrive til mig, når de er kommet hjem.

Det har jeg gjort siden mordet på 33-årige Sarah Everard i 2021. Hun var på vej hjem fra en ven en sen aften, da hun forsvandt.

Selv om det ikke er hver dag, vi ser en kvinde forsvinde og efterfølgende blive fundet myrdet, sætter det alligevel sine spor i mange kvinder, når det sker. Mig selv inkluderet.

Det kan føles utrygt at gå hjem en sen aften, for hvad nu hvis…

Nu ønsker Apple at gøre hjemturen mere tryg med en såkaldt “Check-in”-funktion, der gør det nemmere at kommunikere med sine nærmeste om sikkerhed, når man eksempelvis går hjem alene en sen aften. Funktionen er en del af deres nye styresystem “iOS 17”, der netop er blevet lanceret.

Funktionen sender automatisk opdateringer til udvalgte kontakter, så de ved, at du er nået frem i sikkerhed til din destination. Den tracker hvor langt du er på din tur, om du er forsinket eller afviger fra din rute.

Hvis funktionen opfanger, at du ikke kommer tættere på dit mål, spørger funktionen dig, om du vil stoppe funktionen eller tilføje tid. Hvis ikke du svarer, sender funktionen automatisk en opdatering til din eller dine udvalgte kontakter. Og så deler den din lokalitet, ruten, du er gået, samt dit batteriniveau på din telefon.

En bruger på det sociale medie Tiktok har delt en video fra præsentationen af “Check-In”-funktionen. Her er reaktionerne meget blandede.

– Jeg elsker det, men hader, at der er brug for den, skriver en kvinde.

– Jeg er så glad for, at denne ikke eksisterede, da jeg var teenager, skriver en anden.

– Jeg føler bare, at giftige parforhold har fået et nyt legetøj, skriver en tredje.

Flere brugere deler særligt den sidste kvindes bekymring. For selv om funktionen er skabt i god tro, giver den også adgang til meget mere kontrol over et andet menneske, hvis den misbruges.

Bekymringen deler Mette Marie Yde også. Hun er direktør i Danner, en organisation, som hjælper voldsramte kvinder. Hun taler ud fra en kvinde i et voldeligt parforholds perspektiv.

– Funktioner som denne er en stalker eller en kontrollerende, psykisk voldelig partners paradis. Det er endnu et værktøj i værktøjskassen til at overvåge, selv om de er udviklet med et helt andet formål, fortæller hun.

Lokationen på de sociale medier som Snapchat eller Messenger bruges flittigt, når der er tale om et psykisk voldeligt og kontrollerende parforhold. At funktionen kommer til at ligge på telefonen som udgangspunkt er altså ikke en fordel for de kvinder, der står i det, fortæller Mette Marie Yde.

Hun forklarer, at det kan blive et problem for disse kvinder, når telefonens strømniveau synliggøres. For så kan kvinden ikke slukke sin telefon og komme hjem og sige, at den gik tør for strøm – det kunne han jo se, at den ikke var.

Selv om det kun er udvalgte kontakter, der får muligheden for at se lokationen og få underretninger om, hvor den pågældende person befinder sig, så er det ofte ikke en mulighed for voldsramte kvinder ikke at vælge deres partner til, fortæller Mette Marie Yde.

– Strategierne for kvinderne er at minimere volden så meget som muligt. Hvis hun takker nej til, at han må følge med i, hvor hun befinder sig, så får det volden til at eskalere – for hvor kunne hun så være? Og med hvem?

Mette Marie Yde ser også gode ting ved funktionen, som at unge mennesker og deres pårørende kan føle sig mere trygge i nattelivet.

– Men vi må ikke tro, at en app som denne er den endegyldige løsning på utryghed i nattelivet. Der skal mere grundlæggende samfundsændringer til, og så skal man som nævnt være opmærksom på, at funktionerne også kan misbruges.

Læs også