Simone Astrid Schødts-Sørensen
Kommentar

Den nye barseslaftale undergraver det kæmpestore arbejde, det er at skabe og tage sig af børn

15. september 2021
af Simone Astrid Schødts-Sørensen
Foto: Privat
KOMMENTAR: Den øremærkede barsel til fædre/medforældre burde være sin egen barsel oven i den allerede eksisterende. Dét ville være et stort og vigtigt skridt for alle forældre og et endnu større skridt for børns rettigheder.

Simone Astrid Schødts-Sørensen er fotograf og mor til Bobby på to år. Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Det er på tide, der kommer øremærket barsel til fædre og medforældre.

Men jeg bliver så ked af, at vi tager fra den allerede eksisterende barsel, og lige meget, hvor meget jeg gerne vil kalde det nye aftale fra Dansk Arbejdsgiverforening og Fagforbundets Hovedorganisation for progressiv, kan jeg kun se det som et stort skridt tilbage. For barnet og for mor.

Her vil man øremærke 11 uger til hver forælder. Bruger mor eller far/medforælder ikke sine 11 uger, bortfalder de.

Aftalen er meget tydeligt baseret på en ligestillingsideologi, der tager udgangspunkt i det økonomiske perspektiv, og det er for mig at se en kæmpe forspildt chance for at revolutionere det i forvejen max presset forældreskab, og den samfundsmæssige værdi, vi giver det.

Familierne har allerede deres frihed

Det er en fordummende samtale overhovedet at gå ind i. Alle forældre vil som udgangspunkt deres børn, vil deres arbejde og kæmper med balancen mellem det, de brænder for og de børn, de elsker. Alle prøver at få enderne til at mødes, så godt de kan.

Og der er ikke nogen, som skal noget. Ingen kvinder skal holde et års barsel eller bør være klar til at tage på arbejde efter seks måneder. Ingen skal amme eller give flaske. Alt det der ”skal, skal, burde, burde, burde.”

Simone Astrid Schødts-Sørensen

Det her er ikke mig, der prøver at presse mine holdninger til, hvordan jeg selv er mor, ned over nogen, og friheden til at indrette sig bedst muligt i forhold til egen familie og økonomi har forældre netop allerede.

Men ingen børn (babyer!) har brug for institutioner og “socialisering” i store børnegrupper med dårligt normerede voksne. Ingen børn er parate til det, før tre-fireårsalderen.

Det er alt sammen noget, arbejdsmarkedet har brug for, at forældrene har brug for. Så vi kan hurtigt blive enige om, at det ene år ud af tre ikke er længe for barnet at være sikret at være hjemme hos sine forældre fuldtid.

Barslen er rettigheden til sin omsorgsperson

Når jeg er imod den nye aftale, handler det om, at vi burde gøre et meget bedre stykke arbejde for at sikre os bedre støtte til familier med små børn.

Det her er en enestående mulighed for at ligestille barslen, så vilkårene bliver bedre for ALLE. Vi lever i et af de rigeste lande i verden, og det burde være højeste prioritet at sikre vores børn de bedste vilkår.

Det er det, barslen er. Rettigheden til at være hos sin omsorgsperson, indtil barnet er udviklet og parat til næste skridt.

Simone Astrid Schødts-Sørensen

Den øremærkede barsel til fædre/medforældre burde være sin egen barsel oven i den allerede eksisterende. Dét ville være et stort og vigtigt skridt for alle forældre og et endnu større skridt for børns rettigheder.

Et område, der lige nu er så negligeret, at man kun kan skamme sig over det, og som gør, at så mange forældre kæmper med at få alt til at hænge sammen på én gang. Hej skilsmisserate!

Det er ikke forkælet at holde barsel

Nok er kvinder supermennesker, men det er at sætte barren for lavt, når vi vil tvinge dem tilbage på arbejdsmarkedet 9 uger tidligere i en proces, der er så vanvittig for både krop og sjæl.

For der er noget meget vigtigt at få med:

Det er ikke forkælet at holde barsel.

Det er ikke langhåret at amme sit barn i et år, hvis det er ønsket.

Det er ikke ligestilling, at mor og far skal gøres op i tvangs-tidstabeller, for det at lave et barn er ikke lige for kønnene. Altså, gid min mand kunne bære det næste! Virkelig. Men det er desværre ikke sådan, kagen krummer.

Hør tre mænd fortælle, hvorfor øremærket barsel til far er en god idé i videoen herunder:

Jeg bliver skuffet over alle, der hopper med på argumentet om ligestilling for ligestillingens skyld, fordi det nok engang understreger, at succes på arbejdsmarkedet defineres ud fra en gammeldags maskulin forståelse, som vi alle opflaskes med.

At vi skal skynde os at komme ud af den omsorgsbyrde, det er at passe vores børn. At det ikke giver værdi og erfaring, som kan pryde på cv’et.

Med denne nye barselsmodel er vi igen i gang med at undergrave det kæmpestore stykke arbejde, det er at skabe og tage sig af sine børn. Ingen i familien vinder noget her.

RETTELSE: Det fremgik tidligere af denne kommentar, at den nye aftale ville reducere morens barsel med 11 uger. Det korrekte tal er 9 uger. femina beklager fejlen.

Læs også