https://imgix.femina.dk/2022-11-22/nikolaj%20forside.jpg
Samfund

Den nat, han blev lagt i fuld narkose for at få en dildo hevet ud, ramte han 'rockbottom'

25. november 2022
Af Signe Larsen
Foto: Florian Hetz
At blande sex og stoffer er en farlig cocktail – ikke desto mindre havner flere og flere fra LGBT+miljøet til sexfester, hvor metamfetamin flyder på bordene. Fagperson kalder tendensen alvorlig.

En nat i 2020 endte 41-årige Nikolaj Tange Lange på skadestuen, høj på metamfetamin og med en dildo, der havde sat sig på tværs i røven.

I sin nye bog ’Romeo & Seahorse’ beskriver han blandt andet sit blodige og tåkrummende forsøg på selv at hive den ud med en gaffel og en bidetang foroverbøjet på badeværelsesgulvet, før han måtte opgive og søge lægehjælp.

Den nat, da han blev lagt i fuld narkose for at få en dildo ud af røven, ramte han ’rockbottom’.

– Det er et sted, som jeg ikke vil i nærheden af igen, fortæller forfatter Nikolaj Tange Lange.

Først spoler vi tiden lidt længere tilbage.

Den 41-årige forfatter og musiker er opvokset i Odense, men flyttede i 2007 til Berlin efter en række afbrudte studier og en tid i det københavnske festkollektiv 'dunst'.

Der har han boet siden og blandt andet arbejdet som DJ, kok, musiker, IT-supporter, bartender og pornoskuespiller.

Nikolaj har sommetider taget stoffer til fester, “når det skulle være lidt vildt.” Men kombinationen af sex og stoffer, der også bliver kaldt chemsex, har han dyrket ‘on and off’ de sidste 10 år.

Det er især stoffet metamfetamin, der også bliver kaldt Tina, som han har oplevet som voldsomt afhængighedsskabende.

Det er også Tina, der har fået ham til at miste kontrollen og ende i dumme og farlige situationer.

“Han siger, at jeg bare skal slappe af, så jeg går ind på hans værelse og ser, at piben ligger klar på skrivebordet, som den plejer, at Tina ligger klar på skrivebordet, og jeg tænker, at jeg lige så godt kan gå i gang, smider tøjet og begynder at suge løs af krystaltågen, bukker mig frem mens Tina blæser varm luft op i røven på mig, får mit bryst til at svulme og mine hofter til at udvide sig.”

Sådan skriver Nikolaj Tange Lange i 'Romeo & Seahorse' om starten på den aften, der endte på skadestuen. Selv om den aften var vildere end de fleste andre, så havde han i en periode haft meget chemsex – og måske for meget.

Det er den periode, vi hører om i bogen.

– Jeg kan godt få lagt låg på, så det ikke fylder så meget. Men i en periode tog det meget overhånd, og jeg kom ud i nogle ret vilde eskapader.

I bogen kobler han lysten til chemsex sammen med en higen efter den ultimative kærlighedshistorie: Romeo og Julie.

Det er også derfra, navnet på romanen er opstået. ‘Julie’ er dog erstattet af ’Seahorse’ – som hans yndlingsdildo hedder.

– Da jeg var ung, fyldte idéen om den store kærlighed meget. Men jeg oplevede aldrig, at de forhold, jeg var i, blev store nok. Det endte altid med en skuffelse.

– Det er lidt det samme, der er på spil i min chemsex-afhængighed og jagten efter at føle noget, der er aldrig rigtigt kan blive stort nok – som altid kan blive større.

Han beskriver det som en umættelighed efter at føle noget stort. Selv om det er kunstigt og unaturligt at være høje på stoffer sammen, så giver det samtidig en følelse af, at man kan overvinde alt, siger han.

Det er ikke så meget en fysisk afhængighed, et 'fix' man har brug for hver dag, men en mere situationel afhængighed, forklarer han.

Når man dyrker chemsex, opstår der nemlig en enorm intens forbundethed og særlig nydelse mellem personerne, siger Nikolaj Tange Lange.

En af effekterne af eksempelvis metamfetamin er, at man kan have sex i rigtig lang tid – faktisk kan man blive ved hele natten og fortsætte næste dag, hvis man har lyst. Nogle bliver ved i dagevis.

Og så kender de fleste af os til følelsen af at gå i byen, drikke en øl og smide hæmningerne lidt.

Sådan fungerer det også med sex på stoffer – bare endnu vildere, siger han. Man tør måske udleve nogle af sine mest inderlige fantasier og give sig hen.

Men det er ikke ufarligt at lade sig glide ind i metamfetaminens verden og slippe kontrollen, mens man har eksperimenterende sex med en anden, der også er høj på stoffer.

– Det kan være møgfarligt, og der kan være en masse ting, man har lyst til i øjeblikket, som man fortryder efter. Der er eksempler på folk, der har mistet bevidstheden eller er blevet voldtaget – det har jeg selv prøvet, siger Nikolaj Tange Lange.

Det fik ham ikke til at stoppe med at dyrke sex på stoffer. Heller ikke, da han blev smittet med hiv og hepatitis C.

Og hans håb er, at romanen kan være med til at åbne op for en samtale om chemsex.

– Det store projekt med romanen er at prøve at forstå det – ikke prøve at dæmonisere det, men derigennem tage ejerskabet over sin seksualitet og lyst tilbage, siger Nikolaj Tange Lange.

https://imgix.femina.dk/2022-11-22/DSC_2356.jpg

Hvorfor chemsex er blevet populært i LGBT+miljøet, er ikke entydigt nemt at svare på. Men selv påpeger Nikolaj Tange Lange, at mange er vokset op med homofobi omkring sig og er traumatiserede af dét, og at skyggen efter aids-krisen bærer en del af ansvaret.

Mænd, der har sex med mænd, har i lang tid forstået deres seksualitet som noget farligt. Nu kan de kaste frygten overbord og lade lysterne styre.

Samtidig er metamfetamin blevet let tilgængeligt i de fleste storbyer.

Det betyder også, at “skræmmende mange bøsser” pludselig ikke lyst til at dyrke sex uden stoffer, fortæller Nikolaj Tange Lange.

– Hvis jeg sidder på en datingapp i Berlin, så oplever jeg, at langt de fleste søger sex med stoffer. Det, at stoffer er blevet så integreret i deres eget sexliv, betyder nu, at sex uden ikke er interessant. Det måtte og må ikke ske for mig.

Det billede genkender de hos AIDS-Fondet, hvor chemsex-brugere i mere udbredt grad er begyndt at henvende sig i deres gratis Checkpoint-klinikker landet over for at få fortrolig rådgivning om chemsex eller for at blive tjekket for sexsygdomme.

Når man er påvirket af stoffer, kan det være svært at sætte grænser, og man går nemt over andres. I Checkpoint hører de både historier fra personer, der har begået overgreb, og andre, der har været udsat for dem.

– Vi kan høre, at folk særligt i København havner til chemsex-fester, uden at de ved, hvad der foregår. Det, vurderer vi, er alvorligt, især på grund af de alvorlige stoffer.

– Vi er ikke ude at sige, at man ikke må bruge stofferne, men man skal vide, hvad man laver, siger Lotte Kehlet, National Chef for AIDS-Fondet.

Hun forklarer, at man kan få psykoser ved længerevarende brug af stoffer, som har udviklet sig til et misbrug. Hvis man bruger stoffet GHB, kan man også risikere at få blackout.

Problemet er samtidig, at sundhedsvæsnet ikke kender tilstrækkeligt til chemsex endnu.

Derfor mener AIDS-Fondet også, at Sundhedsmyndighederne bør få en strategi for, hvordan man griber chemsex an.

Nikolaj Tange Lange så selv i perioder faretegn på, at hans forhold til chemsex bevægede sig i en retning, hvor sex uden stoffer ikke var interessant længere. Det fik ham til at tage en kold tyrker.

Men han er ikke stoppet helt og har heller ikke planer om at gøre det foreløbigt.

– Jeg synes, jeg har kontrol over det, men jeg kan stadig se, der er nogle tendenser og nogle drifter, som er nogle svære størrelser. Jeg har ikke sat et endeligt punktum. Men jeg har det under kontrol.

Han savner, at der er plads til, at man kan have en samtale om, hvorvidt det er muligt at have et kontrolleret forhold til chemsex. Ligesom vi også kan drikke alkohol, så mener han, at vi skal kunne tale om at tage stoffer i kontrollerede mængder.

Det vigtigste for Nikolaj Tange Lange er, at vi ikke sidder fast i en negativ diskurs, der er omkring stoffer, da den ifølge ham kan ødelægge muligheden for en åben og ærlig samtale om emnet.

Men vil du ikke mene, at det er farligt at tage stoffer?

– Der er kun historierne om, at hvis først du bevæger dig derind, så er det første skridt ind i noget dårligt. Muligvis kan man have et normalt forhold til stoffer, ligesom man har med alkohol. Der er sex med stoffer og uden stoffer, begge dele kan være dejligt og have kvaliteter, forklarer han.

– Vi skal anerkende, at det kan have en tiltrækning at være i rusen, når man dyrker sex. Og samtidig passe på med at forskønne det, siger Nikolaj Tange Lange afslutningsvis.

Chemsex i Danmark

Chemsex fylder mere og mere i AIDS-Fondets test- og rådgivningsklinikker, Checkpoint, hvor et stigende antal af brugerne taler om, at de har sex på stoffer.

Det er også et emne, der er i stigende grad tales om i Checkpoints specialiserede rådgivning og terapi, som er et tilbud for mennesker, der lever med hiv eller er i risiko for at blive smittet.

Der findes inden konkrete undersøgelser eller landsdækkende tal om udbredelsen af chemsex i Danmark, men AIDS-Fondet oplever chemsex som noget, der fylder meget i miljøet, og som er stigende.

Kilde: Lotte Kehlet, National Chef, AIDS-Fondet

Læs også