pige
Samfund

De undersøgte, hvilke børn der havde højest stresshormon: Dem, der blev hjemmepasset eller dem, der gik i institution 

30. november 2023
af Katrine Rosenbæk
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Mængden af rutiner spiller blandt andet ind på, hvor stressede børnene var, vurderer forsker. Og så er det ikke nødvendigvis al stress, der er negativt for børn.

Man skal ikke have fulgt meget med i de seneste års debat om de danske daginstitutioner for at have hørt en forælder eller en pædagog tale om, at børn bliver stressede at være i institutionen.

Det er der også forskning, som viser. Men hvad med de børn, der bliver passet hjemme? Bliver de egentlig stressede af det?

Ja, faktisk viser forskning fra Finland, at børn, der blev passet hjemme, var mere stressede end dem, der gik i institution.

Det skriver forskning.no.

Forskerne fandt deres resultat ved at undersøge niveauet af kortisol, som er vores stresshormon, i spyttet fra en gruppe børn, der blev passet hjemme og fra en anden gruppe af børn, der gik institution.

Men resultatet fra denne undersøgelse skal læses med forbehold. Forsker Katja Tervahartialia fortæller, at man ikke bør konkludere alene ud fra undersøgelsen.

Men hun har et bud på, hvad der blandt andet kan lægge til grund for resultatet. Nemlig at børnene, der gik i institution, havde en hverdag med flere rutiner end dem, der blev passet hjemme. Her fandt de ud af, at for eksempel sovetid og spisetid lå mere fast for dem i institution end dem, der blev passet hjemme.

Et andet forbehold er, at forskerne endnu ikke fundet ud af, hvor højt et kortisol-niveau et barn skal have, før det påvirker barnet negativt.

Her fortæller den norske professor May Britt Drugli, der har forsket i stress i norske vuggestuer og børnehaver, at det næsten med sikkerhed ikke er såkaldt giftig stress. Men forskerne ved endnu ikke, om stressen kan resultere i, at barnet bliver mere sårbar senere hen.

Det kan også være stress, der bidrager til læring. Det er nemlig ikke al stress, der er skidt for børn. De har brug for en vis mængde af det, man kalder for mild stress, for at lære nyt og regulere deres følelser. Når barnet udsættes for en overkommelig mængde stress, lærer barnet også at håndtere stress.

Det er bare vigtigt, at barnet er omgivet af voksne, som de føler sig trygge ved. Det kan som bekendt både være personale i en institution eller en forælder.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også