sprogø
Samfund

De blev tvangssteriliserede og kaldt "åndssvage". Nu får kvinderne på Sprogø en undskyldning

7. marts 2023
Af Silje Qvist
Foto: Palle Jarner/Ritzau Scanpix
Tidligere anbragte i særforsorgen har været udsat for både overgreb og mangelfuld omsorg. Nu får de en officiel undskyldning fra regeringen.

Den nye regering fastslår, at de tidligere anbragte i særforsorgen skal have en undskyldning. Det siger Pernille Rosenkrantz-Theil, der er social- og boligminister, til Ritzau.

– Det er borgere, der har været i velfærdssamfundets varetægt, og som har været udsat for ubegribelige, horrible overgreb – vold, omsorgssvigt, seksuelle krænkelser og rigtig meget andet. Og rigtig mange ting, som også i datidens lovgivning var forbudt, og hvor man alligevel ikke er lykkedes fra statens side at skærme borgerne mod de overgreb,” siger Pernille Rosenkrantz-Theil til Ritzau ifølge Politiken.

I alt har 27.500 personer været anbragt i perioden 1933-1980 på forskellige anstalter og hjem i Danmark. En historisk udredning, der blev foretaget i april 2022, viste, at der var begået en lang række overgreb på anbragte borgere i perioden.

Undskyldningen fra regeringen kommer på baggrund af denne udredning.

TV 2 Øst har talt med Karoline Olsen, der blev anbragt første gang på en anstalt som 15-årig. Som 18-årig blev hun tvangssteriliseret, og da hun var 21 år, blev hun sejlet ud til Sprogø, en lille ø midt i Storebælt.

– Jeg håber, jeg får en undskyldning. Jeg håber, at de er så kloge, at de kan se, at de har begået en fejl. Og det skal Mette Frederiksen også forstå, siger Karoline Olsen til TV 2 Øst.

På kvindeanstalten blev omkring 500 kvinder anbragt i perioden 1923 til 1961.

Kvinderne blev anbragt her, hvis de blev anset som svagt begavede eller ”defekte, uregerlige eller havde løssluppen moral”. Det som man også kaldte ”moralsk åndssvag”.

Hvis kvinderne skulle væk fra øen, var tvangssterilisation ofte løsningen. Man ønskede nemlig ikke, at de ”usunde” kvinder skulle få børn.

Karoline Olsen har længe håbet på den officielle undskyldning fra regeringen.

I 2019 fik drengene fra børnehjemmet Godhavn en officiel undskyldning af statsminister Mette Frederiksen.

Dengang nævnte statsministeren også ”pigerne på Sprogø”, som nu er blandt dem, der vil få en undskyldning.

Læs også