Profile view of confident young craftswoman marking measurement with help of steel framing square and pencil in workshop
Samfund

Da Sofie startede som lærling, blev hun kaldt "sæk" og "kælling". Nu har sagen fået konsekvenser

4. marts 2024
Af Mathias Andersen
Foto: Dmitrii Shironosov, Colourbox
Tømrerfirmaet Holstebro Tømrer og Bygningssnedker må ikke længere få lærlinge, efter en kvindelig tømrerlærling oplevede voldsom sexchikane på arbejdspladsen.

Sofies første møde med et ægte arbejde under hendes uddannelse blev til et sandt mareridt.

Hendes mandlige kollegaer fortalte hende, at hun skulle ”sutte pik”, kaldte hende en ”kælling” og ”sæk”, og de lavede sjov med, at de ville bolle hende til en kommende julefrokost.

Det hele foregik hos tømrerfirmaet Holstebro Tømrer og Bygningssnedker, og arbejdspladsen har nu fået forbud mod at få flere lærlinge efter episoden med Sofie.

Det skriver Fagbladet 3F.

Ifølge B.T. havde Sofie fortalt om de voldsomme hændelser til sin chef og stifter af tømrerfirmaet Jesper Vith. Men det fik hun ikke meget ud af.

- Jeg forsøgte at sige fra over for min mester, men han mente bare, at svendene havde et godt øje til mig og lige skulle se mig an, fortalte hun mediet tilbage i januar måned.

Tømrerfirmaet Holstebro Tømrer og Bygningssnedker har lige nu to lærlinge. Dem skal firmaet sige farvel til på baggrund af den dom, der er kommet nu.

Firmaet kan godt få lærlinge igen, men det kræver, at Jesper Vith kan dokumentere, at de ansatte har gennemført en række kurser og forløb i, hvordan man behandler lærlinge.

Jesper Vith har kommenteret følgende til sagen:

- Det, vi har fået ud af det her, det er, at vi aldrig skal have en pige som lærling igen, fordi det ikke kan lade sig gøre i den her branche.

Sofie hev sagen i Tvistighedsnævnet og har siden fået en erstatning på 65.000 kroner.

Det er dog ikke kun i Tvistighedsnævnet, sagen har skabt røre.

Også på tømrervirksomhedens facebookside kan man se, at folk reagerer på de opslag, virksomheden har lagt op.

Kommentarere er blevet deaktiveret på opslagene, men folk kan stadig reagere på dem med smileys. Og her står det klart, at folk er sure på firmaet.

Artiklen blev første gang bragt på Se og Hør. Dette er en redigeret version.

Læs også