Nicole og Ida Softer
Samfund

Da Nicole hørte, hvad Ida havde gang i, tænkte hun: "What? Hvor er det vanvittigt"

16. oktober 2023
Af Nanna Niemann
Foto: Mathilde Schmidt
Stereotypen på en person i tech er en hvid mand. Men hvorfor og hvad betyder det for fremtidens teknologi? Det spørgsmål fik Nicole Jonasson og Ida Lissner til at stifte tech-netværket Softer. De er nomineret til PlanBørnefondens Pigepris. 

Nicole Jonassons yndlings eksempel kommer fra klasselokalet:

- Hvis der var en projektor, der ikke virkede eller en lærer, der ikke kunne tænde sin computer, så var det næsten altid en dreng, der hjalp.

Hun voksede op med, at teknik og IT primært var for drenge - ikke piger.

Mange år senere studerede Nicole visuel kommunikation på Designskolen, og her kom det bag på hende, da hun hørte, at en af hendes medstuderende havde bygget sin egen computer.

- Jeg var sådan, what? Hvor er det vanvittigt. Jeg syntes, det virkede sygt uoverskueligt og svært, siger Nicole, der også selv skulle til at bygge en computer.

https://imgix.femina.dk/2023-09-11/nicole.jpg
Nicole Jonasson.

Den anden studerende var Ida Lissner. Og hun kunne i høj grad genkende Nicoles følelser.

- Man tænker jo, ej, det er kun virkelig dygtige mennesker, der kan bygge en computer. Men det er ikke rigtigt. Det er Lego. Nogle dele skal klikkes sammen, og så er der en eller anden lampe, der lyser, siger Ida Lissner.

Da de to mødtes, begyndte de at tale om, hvorfor teknologi virker så intimiderende for kvinder.

Det spørgsmål blev en del af grundlaget for tech-platformen Softer, der henvender sig til mennesker, som ønsker at påvirke teknologi i en anden retning end den gængse.

Sådan stemmer du

Softer, Aka Hansen og Henriette Svarre Nielsen er nominerede til Pigeprisen 2023.
Du kan stemme på de nominerede her.

Prisen gives til en person eller organisation, der har gjort en ekstraordinær indsats for at fremme ligestilling.

Det er sjette år i træk, at PlanBørnefondens Pigepris bliver uddelt. Prisen uddeles igen i år i samarbejde med femina update.

Det gør de blandt andet ved tutorials, digitale udstillinger og konferencer:

- Vi vil gerne være den bedste læringsplatform for digitale fremtider, siger Nicole Jonasson.

Det startede som et kontorfællesskab med andre kvinder, der arbejdede med software.

- Vi kunne se, hvor stærkt det var at have et netværk. At man kunne forbinde sig til nogle rollemodeller, som var anderledes end dem, der normalt er i tech, siger Ida.

Tidligere havde de opsøgt viden på f.eks. YouTube. Men her var afsenderne oftest meget ens.

- Det er ofte en gut i en stor, fed gamerstol med en hel masse sejt hardware, der siger “dude”, snakker mega hurtigt og bruger en masse svære ord. Vi fandt meget hurtigt ud af, at der manglede et alternativ, fortæller Ida.

Derfor lavede de det alternativ, de følte, de manglede. Det startede med tutorials til 3D animationer, som de selv filmede og lagde på YouTube:

- Vi var sårbare og ydmyge omkring det. Vi lod ikke, som om vi vidste alt. Hvis vi lavede en fejl, klippede vi det ikke ud, men forklarede, hvorfor vi var kommet til at lave fejl, siger Ida.

Den første tutorial fik 300.000 visninger og over 400 kommentarer. Her var reaktionerne overvældende: “Endelig er der nogen, der gør det her", “hvor er jeg glad for, at det ser sådan her ud” og “hvor er det fedt, den måde, I taler om det på.”

https://imgix.femina.dk/2023-09-11/IDda%20.jpg
Ida Lissner.

Sidenhen er Softer vokset. De har f.eks. afholdt tech-konferencer. Til de to første kom der over hundrede mennesker, der fløj ind fra hele verden.

Her inviterede de blandt andet feminist, debattør og foredragsholder Emma Holten til at holde oplæg.

Der var udsolgt og ventelister, selv om de adskilte sig fra de klassiske tech-konferencer.

- Det er primært mandsdomineret og maskulint. Man er ikke vant til at være til tech-konference, som er fyldt med kvinder og bløde mænd, siger Ida.

Om Softer, et netværk for en blødere teknologisk fremtid ​​​​​

  • Softer blev grundlagt i 2020 af Nicole Jonasson og Ida Lissner
  • De beskriver sig som en platform, der bygger på en feministisk bevidsthed og vil gøre op med narrativet om, “at tech er hårdt”
  • De har både lavet tutorials, virtuelle udstillinger og holdt konferencer

Det skyldes i høj grad den demografi, der beskæftiger sig med og har magten til at påvirke den teknologiske udvikling. Tænk Elon Musk, Jeff Bezos og Mark Zuckerberg.

- Lige nu er den teknologiske fremtid formet af en meget homogen gruppe af mennesker, som er mænd, der oftest er hvide. Det er et kæmpe demokratisk problem, at der er en stor del af befolkningen, som ikke er inde i tech. Vi vil skabe et rum, hvor flere kan være med til at forme fremtiden, siger Ida.

- Der er tit denne her med, at der skal være hurtig udvikling. Et narrativ, der handler om at dominere over naturen og være hurtigere, bedre og kraftigere i processerne, siger Ida.

Netop derfor har det været øjenåbnende for dem at se, hvordan Softer med deres netværk og konferencer taler til en ny demografi:

- Det har været ret magisk og fuldstændig overvældende følelsesmæssigt at se så mange mennesker, der bliver venner, får nye jobs og kommer igen året efter, siger Nicole.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også