https://imgix.femina.dk/2021-04-20/cathrinewichmand1png.png
Moderskab

Cathrine Wichmand vil hjælpe kvinder i fertilitetsbehandling: ”Der er intet selvforskyldt i det her”

4. maj 2021
af Katrine Rosenbæk
Foto: Gregers Tycho/RitzauScanpix
Cathrine Wichmand har været i fertilitetsbehandling to gange, og gennem sin blog fandt hun ud af, hvor alene kvinderne står i deres livs krise. I dag har hun bygget en virksomhed, der skal hjælpe dem.

Da Cathrine Wichmand begyndte i fertilitetsbehandling i 2017, vidste hun ikke særlig meget om det. Og det var heller ikke nemt at finde historier fra kvinder, der havde været igennem det samme.

– Jeg kunne gå på minmave.dk og Hestenettet, men der blev jeg ikke særlig meget klogere, siger hun.

Men så delte hun sin historie på sin blog rockpaperdresses, hvor responsen var massiv fra andre kvinder, der også havde erfaringer med fertilitetsbehandling.

– Jeg havde tænkt, at hvis man var sund og rask, var man måske ikke så eksponeret for infertilitet, men der er så meget, der er ude af vores hænder, og som ikke handler om at spise seks grøntsager om dagen, siger Cathrine Wichmand.

– Det er helt normale, raske og sunde kvinder, der skal igennem det her. Der er intet selvforskyldt i det.

Det lykkedes hende at blive gravid, og i dag er hun forælder til 2,5 årige Eddie med sin mand Adam. Og lige om lidt venter de deres andet barn – efter endnu en fertilitetsbehandling.

Cathrine Wichmand

  • 31 år.
  • Influencer og står bag firmaet wawawomb, der udvikler en app til at holde styr på fertilitetsbehandling.
  • Gift med Adam og mor til Eddie, som bliver storebror i maj.

Men responsen fra læserne tydeliggjorde også for Cathrine Wichmand, at området var underprioriteret – at rigtig mange kvinder havde lange, smertefulde og krævende forløb, at de følte sig alene og havde brug for hjælp.

En personlig assistent

Det førte til, at Cathrine Wichmand sammen med en læser forfattede et borgerforslag, der tidligere i år mundede ud i en lovændring.

Nu fik en gruppe kvinder ret til at nedfryse deres æg frem til deres 46. år i stedet for de fem år, som ellers er grænsen for, hvor længe en kvinde kan have nedfrosset sine æg.

Derudover grundlagde Cathrine Wichmand også virksomheden wawawomb, hvor hun sammen med sine partnere og med input fra tusindvis af kvinder, der har været i behandling, er ved at udvikle en app.

Appen skal fungere som en personlig assistent, som kan samle de tusind bolde, man har i luften, når man er i fertilitetsbehandling.

Genindlæs din browser, hvis opslaget ikke dukker op

– Der er så mange krav til dig i den proces og så mange ting, du skal holde styr på. I dag tager du fra klinikken med et stykke papir, hvor de noterer med kuglepen i et skema, at du skal tage så og så meget medicin den her dag.

- Så går du hjem og plotter det i din kalender, du noterer måske noget på telefonens noteprogram og forsøger at dele det hele med din kæreste, så han eller hun kan følge med, siger Cathrine Wichmand.

Alt det vil de gøre mere overskueligt med appen – og forhåbentligt fjerne noget pres fra kvindernes skuldre.

– Det er så omsiggribende at være i behandling, og den information, man kan tilgå, kan være svær at sortere i. Det er både angstfyldt og mentalt overvældende at skulle navigere i.

- Det er her, vi vil give overblik, vise dig det, du skal forholde dig til nu og her, hjælpe dig med at huske på aftaler og gøre det let at inddrage din partner. Vi vil gerne sige: ”vi har dig,” siger Cathrine Wichmand.

”Vi sjusser os lidt frem”

Hun ville ønske, at fertilitet fik plads i biologiundervisningen, så man som kvinde og par havde større viden om, at det altså ikke er givet, at ønsket om et barn går i opfyldelse med det samme.

Hvis det var tilfældet, ville man måske også møde større forståelse, når man stod midt i sin behandling.

– Det er en patientgruppe, som står i deres livs krise, og samtidig har vi et samfund, som til dels siger, at det er din egen skyld, måske skulle du adoptere i stedet, måske skulle du få en hund i stedet.

- Det er en gruppe, der virkelig gerne vil hjælpe med at få den dalende fødselsrate op, men som samfund vil vi kun give dem en stærkt begrænset hjælp. Det er de kvinder, vi vil hjælpe med wawawomb, siger Cathrine Wichmand.

Det er på alle måder et rigtig underprioriteret område, og den, der betaler prisen, er kvinden.

Man får kun tilbudt hjælp fra det offentlige til sit første barn, og man får kun tre forsøg – det vil sige tre ægudtagninger, og så må man ellers krydse fingre for, at man bliver gravid.

– Man ville jo aldrig bruge ordet ”forsøg”, hvis det handlede om andre sygdomme, man skulle til livs. Man ville ikke sige ”vi sjusser os lidt frem, og så ser vi, om det lykkes”, men sådan føles det at være i fertilitetsbehandling.

- Hvis den ikke er der, så er det dit eget problem, og så kan du ende med at smide op mod 100.000 kroner for behandling hos en privat klinik. Det er på alle måder et rigtig underprioriteret område, og den, der betaler prisen, er kvinden, siger Cathrine Wichmand.

Læs også