Pride
Kommentar

Vi har efterlyst en vaccine længe, nu er den kommet. Men jeg er bange for, at det er for sent

18. august 2022
Af Mikkel Radicke
Foto: Marcus Emil Christensen/Ritzau Scanpix
KOMMENTAR: Udbruddet af abekopper har fået homofobien til at kigge frem. Og Danmarks nølen har gjort det hele værre, skriver Mikkel Radicke.

Dette er en kommentar. Kommentaren er udtryk for skribentens holdning.

“Pas på du ikke får abekopper”, “priden bør aflyses da abekopper stiger” og “Bliver du smittet med abekopper, så betal selv” er nogle af homofobiske kommentarer, der i disse dage florerer under opslag, der omhandler Copenhagen Pride.

Jeg har også selv fået dem – de homofobiske kommentar.

Homofobiske, fordi de komplet ignorerer det faktum, at sygdommen kan ramme alle og ikke kun mænd, der har sex med mænd, men særligt homofobiske fordi de komplet negligerer det faktum, at der i flere måneder nu har været et ønske fra risikogruppen om bedre muligheder for at beskytte sig selv, sine partnere og resten af samfundet mod udbredelsen af sygdommen.

Kommentarerne vidner altså om en grundlæggende opfattelse af, at mænd der har sex med mænd er uansvarlige.

En decideret afkobling fra virkeligheden, fordi min oplevelse er, at særligt denne gruppe lader sig teste for sygdomme, så snart de udviser symptomer og samtidigt, i årtier, har gået forrest i bekæmpelsen af f.eks. HIV.

Det er med andre ord en ansvarsfuld gruppe, der er enormt sundhedsbevidst og vil gå langt, både for at beskytte sig selv, men også deres partnere og resten af samfundet – en virkelighed, der står i skærende kontrast til den underliggende præmis om uansvarlighed.

Efter flere LGBT-organisationer og personer har efterspurgt en vaccinationsindsats i ugevis, er den danske indsats nu for alvor sparket i gang. Indtil da har vi levet med, at de eneste retningslinjer var en opfordring fra sundhedsmyndighederne om at være særligt opmærksomme og forsigtige med ikke at blive smittede.

Mikkel Radicke
Privatfoto

Vaccineplanen er særligt målrettet risikogruppen som vurderes at være MsM, altså mænd der har sex med mænd.

Specifikt er vaccineindsatsen afgrænset til de i risikogruppen som har mange skiftende partnere samt dem som allerede modtager forebyggende antiviralbehandling mod HIV, også kendt som PrEP. Den er altså ikke tiltænkt alle mænd der har sex med mænd, da disse ikke vurderes til at være mere udsatte for smitte end resten af befolkningen.

I både Tyskland og Storbritannien har en vaccineindsats været i gang i over en måned og har altså vaccineret tusindvis af mennesker for at inddæmme spredningen af sygdommen.

Den manglende plan fra de danske sundhedsmyndigheder betyder altså at de fleste fra risikogruppen ikke vil kunne opnå tilfredsstillende beskyttelse mod sygdommen inden året’s store LGBT-event, paraden ved Copenhagen Pride, som afvikles på lørdag.

Man vil som følge af det kunne forvente en stigning i smitten, selv om de fleste tilfælde forventes opsporede og isolerede.

Dette kommer igen til at have konsekvenser for LGBT-personer og den klassiske fortælling om, at vi er en trussel for samfundet vil endnu engang forstærkes og blusse op, uagtet de mange organisationer og personer der har kæmpet en kamp for at få opstartet en indsats meget tidligere.

De er blevet glemt og ignoreret af både politikere og myndigheder, som har ansvar for at beskytte folkesundheden og samfundets borgere, herunder LGBTQIA-personer og mænd der har sex med mænd.

Læs også