jennifer
Køn & identitet

Otte kendte kvinder fortæller om deres fravalg af børn: "Vi er komplette med eller uden"

1. december 2023
Af Silje Qvist
Foto: Mario Anzuoni/Reuters/Ritzau Scanpix
Moderskabet er ikke for alle. Disse kvinder i Hollywood har aktivt fravalgt at få børn.

Når kvinder vælger ikke at få børn, skal de ofte forsvare, hvorfor de har valgt det fra.

Glamour har samlet et overblik over en række kendte kvinder fra Hollywood, der aktivt har valgt, at de vil leve deres liv uden børn.

Deres historier viser tydeligt, at det gode liv kan komme i mange former.

jen
Foto: Chris Pizzello/AP/Ritzau Scanpix

Jennifer Aniston

Efter medier i flere år spekulerede i, om Jennifer Aniston mon kunne være gravid, fik hun nok.

Til Huffington Post skrev hun i juli 2016, at når pressen går så meget op i, om en kvinde er gravid eller ej, så lægger det op til den antagelse, at en kvinde er mislykket, ikke et fuldendt menneske eller ulykkelig, hvis ikke hun er gift og har børn.

– Vi er komplette med eller uden en partner, med eller uden et barn. Vi bestemmer selv, hvad der er smukt, når det kommer til vores kroppe. Vi behøver ikke være gift eller mødre for at være komplette. Vi kommer selv til at bestemme vores “happily ever after”, lød det fra Friends-stjernen.

Miley Cyrus attends the Versace Fall-Winter 2023 collection fashion show in Los Angeles, California, U.S. March 9, 2023. REUTERS/Mario Anzuoni
Foto: Mario Anzuoni/Reuters/Ritzau Scanpix

Miley Cyrus

– Vi har fået udleveret en lorte-planet, og jeg nægter at give den videre til mit barn, fortalte Miley Cyrus til Elle i 2019.

– Jeg kommer ikke til at sætte en ny person i verden, før jeg føler, at mit barn vil kunne leve på en jord med fisk i vandet.

US actress Renee Zellweger poses in the press room with the Oscar for for Best Actress for "Judy" during the 92nd Oscars at the Dolby Theater in Hollywood, California on February 9, 2020.  FREDERIC J. BROWN / AFP
Foto: Frederic J. Brown/AFP/Ritzau Scanpix

Renée Zellweger

Hun er stjernen i Bridget Jones, som i den seneste film fra 2016 bliver gravid uden helt at være klar over, hvem der er far til barnet.

Men i virkelighedens verden er børn ikke noget, som Renée Zellweger har stræbt mod.

– Moderskabet har aldrig været en ambition for mig. Sådan tænker jeg ikke om det. Jeg har aldrig haft forventninger til, at “når jeg er 19, skal jeg det her, og når jeg bliver 25, skal jeg det her.”

– Jeg tager tingene, som de kommer, en dag ad gangen, og hvis ting sker, så er det fint. Jeg vil bare kunne klare mig selv, alt andet er bare sovs på toppen, sagde hun til The London Times i 2004.

Oprah Winfrey at arrivals for 30th Film Independent Spirit Awards 2015 - Arrivals 2, Santa Monica Beach, Santa Monica, CA February 21, 2015. Photo By: James Atoa/Everett Collection (Mega Agency TagID: MEGAE1521F02JO061_26458.jpg) [Photo via Mega Agency]
Foto: Everett Collection / MEGA

Oprah Winfrey

Mens hendes venner drømte om at få børn, drømte Oprah Winfrey om at blive den næste Martin Luther King Jr. Hun er sikker på, at hvis hun fik børn, ville de ikke kunne lide hende. Det fortalte hun The Hollywood Reporter i 2013.

– De ville nok ende på et tilsvarende program til “The Oprah Show”, hvor de kunne fortælle om mig, fordi noget i mit liv ville have måttet lide, og det ville sandsynligvis være dem, siger Oprah Winfrey.

Ellen DeGeneres, winner of the Carol Burnett award, poses in the press room at the 77th annual Golden Globe Awards at the Beverly Hilton Hotel on Sunday, Jan. 5, 2020, in Beverly Hills, Calif. (AP Photo/Chris Pizzello)
Foto: Chris Pizzello/AP/Ritzau Scanpix

Ellen DeGeneres

I sit talkshow “The Ellen DeGeneres Show” hylder hun ofte børn, der er helt unikke, særlige og talentfulde.

Men Ellen DeGeneres og hendes kone Portia de Rossi har ikke lyst til at blive forældre. Sådan skrev Ellen DeGeneres i People tilbage i 2014.

– Jeg tror, vi ville være gode forældre. Men det er et menneske, der kræver meget arbejde og et stort ansvar. Medmindre du tror, du har fremragende færdigheder, et drive eller en længsel efter at gøre det – jeg ville ikke have lyst til at ødelægge nogen. Vi elsker vores dyr i stedet for.

kim
Foto: Ian West/PA Images/Ritzau Scanpix

Kim Cattrall

Sex and the City-stjernen fortalte i 2003, at hun prøver ikke at lytte til det, andre siger, man kan eller bør gøre.

– Jeg tror på, at alle svarene ligger i os selv. Da jeg altid skulle svare på spørgsmål omkring at få børn, fandt jeg ud af, at det meste af det pres, jeg følte, kom fra folk udefra. Jeg vidste, at jeg ikke var klar til at træde ind i moderskabet, sagde hun til O, The Oprah Magazine.

I stedet forsøger Kim Cattrall at være en form for moderfigur for de unge skuespillere, som hun er mentor for. For ifølge hende, er der måder at blive mor på i dag, som ikke inkluderer dit navn på et barns fødselsattest.

winona
Foto: Evan Agostini/AP/Ritzau Scanpix

Winona Ryder

The Telegraph kom tæt på, da de i 2014 spurgte ind til skuespiller Winona Ryders liv uden børn.

– Det er lidt personligt. Men jeg talte med min far sidste år og spurgte ham, “hvad hvis jeg ikke kan få børn?” og så svarede han, at der var andre måder at have børn i sit liv end at få sine egne. Og det er rigtigt. Jeg får fantastiske doser gennem min brors børn. Men jeg var nødt til at lade være med at lytte til andre mennesker, sagde Winona Ryder.

helen
Foto: Jordan Strauss/AP/Ritzau Scanpix

Hellen Mirren

Hun har aldrig følt behovet for et barn.

– Moderskabet var ikke min skæbne. Jeg blev ved med at tænke, at det kunne det blive, og jeg ventede på, at det ville ske. Men det skete aldrig, og så var jeg ligeglad med, hvad andre mennesker tænkte. Det var alligevel kun kedelige, ældre mænd, der spurgte mig, sagde Helen Mirren til Vogue i 2013.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også