Nu går selv Brad Pitt i nederdel - men det møder ikke kun begejstring
Foto: Ritzau/Scanpix/Mega/Privat
Stilikonerne Harry Styles og Machine Gun Kelly, er tidens helt store modeforbilleder. Når de bærer neglelak og kjoler med stolthed, er de med til at normalisere de mænd, der udfordrer den gamle form for maskulinitet.
Harry Styles har netop lanceret sit eget beauty brand ved navn Pleasing. Dykker man ned i dette univers, oplever man både mandlige og kvindelige modeller i alle aldre. Et mangfoldigt brand, som vil omfavne alle og er med til langsomt at udviske grænsen mellem mande- og kvindetrends.
Den amerikanske rapper, Machine Gun Kelly, rider på samme bølge. Han har netop lanceret neglelak-kollektionen UNDN/LAQR.
Selv Brad Pitt er begyndt at gå i nederdel.
Den 58-årige filmstjerne dukkede op i nederdel til premieren på sin kommende film, "Bullet Train".
Foto: Geko Backgrid, Ritzau Scanpix
Selv om det ligner et skridt i den rigtige retning, er det ikke alle, der mener, at det er helt uproblematisk. For fænomenet er ikke nyt. Minoritetsgrupper har udtrykt sig sådan i årtier.
Kønsneutralitet eller bare salg og marketing?
”Den feminine udtryksform er jo ikke et nyt fænomen hos mænd. Blandt andet queer-kunsterne har gjort det i mange år. Og de har aldrig fået den samme credit. Det er først nu, hvor ciskønnede mænd bruger neglelak, at det bliver anerkendt,” fortæller Frederik Taus.
Frederik Taus, som er nyuddannet designer fra det Kongelige Akademi i København, er overbevist om, at Harry Styles på forsiden af Vogue, iført en pailletkjole, har været med til at normalisere den androgyne tilgang til mode – altså det at kombinere det feminine og maskuline.
Men han siger samtidig, at det er værd at diskutere, om der oprigtigt er tale om kønsligestilling, eller om modeverdenen blot har opdaget et kommercielt potentiale.
Ifølge Frederik klinger det en smule hult, hvis vi glemmer at snakke om, hvor trenden egentlig kommer fra.
I virkeligheden kommer trenden fra minoriteter, som oprigtigt klæder sig efter deres egen opfattelse af kønsidentitet, fortæller han.
Frederik Taus kalder det ”queer baiting”. Det er, når man bruger markører fra minoritetsgrupper til at få noget til at se mere edgy ud. Men hvis man ikke har værdierne på plads. Og ikke har en oprigtig lyst til at gøre en forskel.
Så stjæler man bare.
Bliver spyttet på i offentligheden
Ifølge Frederik Taus har modebranchen en gylden mulighed for at præge samfundets opfattelse af den normative kønsidentitet, som adskiller mænd og kvinder. Men der mangler stadig meget for at bekæmpe strukturelle problematikker som homofobi, transfobi og sexisme.
“Jeg føler stadig, at samfundet er lavet til nogle andre end mig. Og hvis jeg går på gaden i kjole, bliver jeg stadig ofte spyttet på og fotograferet,” fortæller Frederik.
Som non-binær har Frederik Taus. Og mange andre i hans omgangskreds oplevet såkaldt minoritetsstress.
Privat foto
Frederik Taus drømmer om en fremtid, hvor der er plads til alle. Både dem, der elsker at gå i jeans og hvide t-shirts. Men også dem der går i kjole og neglelak. Ikke kun fordi det er smart, eller fordi de store stjerner gør det.
Men fordi den feminine stil afspejler det køn, de identificerer sig med.