Amber Heard
Depp v Heard

Ingen tror på Amber. For myten om den løgnagtige kvinde vil ikke dø

5. maj 2022
Af Rita Gunnarsdóttir Dam
Foto: Elizabeth Frantz/Reuters/Ritzau Scanpix
KOMMENTAR: Uanset hvad udfaldet bliver i Johnny Depps retssag mod ekskonen Amber Heard, så vil fortællingen om den løgnagtige kvinde sejre. Det ser vi på sociale medier, hvor Amber Heard bliver portrætteret som manipulerende.

Rita Gunnarsdóttir Dam er livsstilsredaktør på femina. Kommentaren er udtryk for skribentens holdning.

Løgner. Golddigger. Amber Turd.

Hendes tårer er "falske", og hvad sker der for hendes ansigtsudtryk?

Johnny Depps retssag mod ekskonen Amber Heard er i fuld gang. Han har sagsøgt hende for 50 millioner dollars for ærekrænkelse på baggrund af en klumme om hustruvold, som Amber Heard skrev i The Washington Post.

På sidelinjen står enhver med en smartphone klar til at livekommentere den celebre retssag med alt, hvad der hører med af hjemmebryggede analyser og en gedigen omgang kvindehad.

Det opdagede jeg, da jeg den anden dag scrollede igennem mit TikTok-feed.

Den første video, der poppede op, viste Johnny Depp, der svarer igen på Amber Heards advokats angivelige latterlige spørgsmål. Med en klovneagtig underlægningsmusik.

En anden video zoomer ind på Amber Heards ansigt sammen med en tekst om, at hun blot viser et trist ansigtsudtryk, når kameraerne ruller. Videoen har hashtagget #amberheardisaliar (Amber Heard er en løgner, red.).

Jo mere jeg scrollede, jo mere blev det tydeligt for mig, at jeg kun blev eksponeret for posts, der hylder og forsvarer Johnny Depp og miskrediterer Amber Heard.

Det er heller ikke så mærkeligt, når man tænker at #Justiceforjohnnydepp har 7,5 milliarder visninger, mens hashtagget #Justiceforamberheard har "sølle" 26 millioner visninger.

Manipulerende

Jeg forholder mig ikke til den juridiske del af sagen. Jeg er ikke advokat eller dommer. Og jeg håber, at der opnås en form for retfærdighed i retslokalet.

Men jeg forholder mig derimod til den kvindehadske folkedomstol på sociale medier, der forsøger at miskreditere Amber Heard på alle tænkelige måder i en retssag, som endnu ikke er afsluttet.

Ved at kalde hende manipulerende. Ved at fortælle, at hun har onde intentioner.

Hele verdens øjne hviler på denne retssag, og jeg frygter, hvilke konsekvenser det vil have for kvinder, der går ud og fortæller, at de har været udsat for vold og overgreb.

Vil de blive mødt med samme mistro fra samfundet omkring dem?

Den massive modstand mod Amber Heard puster nyt liv i det fortærskede narrativ om, at kvinder er manipulerende og løgnagtige.

Vi kender det især fra sager om voldtægt, hvor der hersker en antagelse om, at hvis man ikke bliver dømt, så må anmeldelsen være falsk. Det er en myte, lad os slå det fast.

Det er en skræmmende almindelig opfattelse, viser det sig.

Hver femte dansker mener, ifølge en undersøgelse fra EU, at kvinder ofte "opdigter eller overdriver" påstande om misbrug og voldtægt.

Som kvinde er du allerede bagud på point, så snart du siger højt, at du har været udsat for ovenstående.

Sort eller hvidt

Folk på internettet har mere travlt med at kalde Amber Heard for en løgner og Johnny Depp for et offer end at tro på kvinder, siger ligestillingsforkæmper Farrah Khan til Vice. Hvilket jeg kun kan give hende ret i.

Det er, som om der ikke kan eksistere en virkelighed, hvor begge parter har bidraget til et dysfunktionelt forhold.

Det er Team Depp eller Team Heard. Sort eller hvidt.

Det er samme mekanismer, der er på spil, når samtalen om retssagen drejes over på, at mænd også bliver udsat for vold.

Hvem har nogensinde benægtet det?

Jeg får fornemmelsen af, at samtalen handler mere om en modstand mod kvinder og et forsvar mod deres skuespillerhelt end en reel bekymring for mænd, der bliver udsat for vold.

For er den mest konstruktive måde at sætte fokus på vold mod mænd, at nedværdige en kvinde, der bliver beskyldt for det, med kvindehadske kommentarer og beskyldninger om løgne.

Svaret er nej.

Tænk, hvilken forskel folk kunne gøre, hvis de kanaliserede al den vrede SoMe-energi over på organisationer og foreninger, der rent faktisk forsøger at komme volden til livs.

Jeg vil til enhver tid tro på kvinder, når de fortæller, at de har udsat for overgreb. Og så er det op til vores retssystem at vurdere, hvorvidt der skal fældes dom.

Uanset hvad udfaldet bliver i Johnny Depps retssag mod Amber Heard, så vil fortællingen om den løgnagtige kvinde sejre. Desværre.

Læs også