https://imgix.femina.dk/2021-05-21/instagram.png
Køn & identitet

Han, hun eller de? Derfor er den nye Instagram-funktion så vigtig

21. maj 2021
Af Josephine Sjelhøj og Caroline Wilms
Foto: Unsplash
Har du spekuleret over, hvad det betyder, når personer for eksempel skriver ”hun/hende” i deres profiltekster på sociale medier? Læs med her, hvor vi giver dig forklaringen bag den særlige profiltekst der snart kan blive en integreret del af din profil.

Lige nu er der en helt særlig profiltekst, der trender på de sociale medier, og betydningen bag er måske større, end man lige går og tror.

Du har måske lagt mærke til, at mange personer enten har ”han/ham”, ”hun/hende”, ”de/dem” eller en anden kombination stående i deres bio på deres Instagram-profiler.

Store personligheder lige fra DR-værten Anna Lin til USA’s vicepræsident Kamala Harris er eksempler på personer, der har delt den særlige profiltekst, og den har en helt bestemt betydning.

Helt enkelt betyder det, at det er de pronominer, de identificerer sig med, og at det derfor er sådan, man skal omtale dem.

Før har folk selv skrevet deres pronominer ved siden af deres navn eller i deres bio-tekst på Instagram.

Men nu har Instagram præsenteret en ny feature, der gør det muligt at integrere dit pronomen som en fast del af profilens design, ligesom andre personlige oplysninger du indtaster, når du opretter din profil.

Det hjælper de minoriteter, der oplever, at verden ikke anerkender deres selvopfattelse

Den nye feature er endnu ikke tilgengængelig i Danmark, men lidt efter lidt bliver den indført i flere lande, så vi må være tålmodige lidt endnu.

Ifølge sekretariatschef for LGBT+ Danmark, Susanne Branner Jespersen, er formålet med at dele ens pronominer, at man ændrer sproget omkring køn.

– Om 20 år håber jeg, at det er fuldstændig ukontroversielt at oplyse sine pronominer. Det hjælper de minoriteter, der oplever, at verden ikke anerkender deres selvopfattelse. Og jeg mener også, at de skaber tryggere fællesskaber for alle andre også, forklarer Susanne Branner Jespersen til Berlingske.

Hvorfor er pronominer så vigtige?

Når man deler sine egne pronominer, er det, som Jespersen forklarer, med til at normalisere kønsidentitet som samtaleemne.

Når man bruger sine pronominer i sin bio på Instagram, er det et skridt mod inklusivitet, fordi det skaber et tryggere sted for transpersoner.

Delingen af pronominer er nemlig med til at støtte ikke-binære- og transpersoner, som oplever byrden af at skulle forklare deres valg af pronominer igen og igen.

Mange LGBTQ+-organisationer opfordrer derfor alle, uanset kønsidentitet, til at dele sine pronominer, så samtalen om køn bliver en naturlig og tryg del af alles hverdag.

Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal tiltale en person, så kan du altid spørge: "Hvilke pronominer foretrækker du?".

Husk, at det aldrig er i orden at stille spørgsmålstegn ved gyldigheden af andres pronominer.

Hvis en person siger, at de er de/dem og vil omtales sådan, bør man gøre det.

Ved at dele sine egne pronominer er man derfor med til at rykke verden et skridt tættere på inklusivitet, så alle mennesker, uanset køn, føler sig trygge.

Læs også