Trine Bramsen
Ligestilling

Du behøver ikke hedde Lars: Regeringen skifter holdning til kvinder i bestyrelser

21. februar 2022
af Bonna Haagen Pedersen
Foto: Thomas Laursen
Regeringen skifter holdning og støtter nu et EU-forslag, der skal sikre flere kvinder i bestyrelser. "Det går ikke hurtigt nok uden lovgivning," siger ligestillingsminister Trine Bramsen.

I 10 år har skiftende danske regeringer været imod et EU-forslag, der skal sikre flere kvinder i bestyrelser.

Men nu ændrer regeringen holdning og støtter nu et EU-direktiv, der skal sikre mindst 40 procent af begge køn i en bestyrelse i selskaber med over 250 medarbejdere på lønningslisten.

Det skriver Jyllands-Posten.

Ligestillingsminister Trine Bramsen fortæller til avisen, at argumentet imod direktivet tidligere har været, at Danmark selv kunne skubbe udviklingen frem, og det derfor ikke var nødvendigt med EU-lovgivning på området.

– Status er bare, at der stort set ikke er sket noget. Vi mener ikke, at det går hurtigt nok. Derfor ønsker vi også at være med i EU-politikken på det her område, siger Trine Bramsen til Jyllands-Posten.

Det er dog ikke kun i bestyrelserne, at det står sløjt til med ligestillingen. Der er for eksempel flere topchefer i danske virksomheder, der hedder Lars, end der er kvinder.

Og mon ikke der også er et par Lars'er rundt omkring i bestyrelserne, som fremover må vige pladsen.

En fordel

Ifølge Jyllands-Posten går EU-direktivet blandt andet ud på, at selskaberne skal udpege bestyrelsesmedlemmer på baggrund af fastlagte og neutrale kriterier.

Hvis to kandidater måler helt lige ud fra kriterierne, skal kandidaten fra det underrepræsenterede køn gives en fordel.

Det forventes, at 46 danske selskaber bliver omfattet af reglerne, mens det for hele EU drejer sig omkring 2.300 selskaber.

Ifølge Transport- og Ligestillingsministeriet er kvindernes andel af bestyrelsesposter i 190 af de største danske børsnoterede virksomheder 26 procent i 2021.

Det er en stigning fra 2017, hvor tallet var 20 procent. Men udviklingen går for langsomt, mener ligestillingsminister Trine Bramsen.

I debatten om kønskvoter i bestyrelser, har modargumentet ofte gået på, at man kan risikere at vælge køn frem for kompetencer. Men det afviser ministeren.

– Man skal ikke gå ud og hente kvinder fra gaden. Der er masser af kompetente og veluddannede kvinder i Danmark. Derfor er det unaturligt, at der ikke er flere kvinder i bestyrelserne.

– Og så skal man huske, at det ikke er et "kvotedirektiv". Det er metoder til at få flere kvinder ind, siger Trine Bramsen til avisen.

Læs også