“Der er ingen grund til, at vi gengiver stereotyper om, at kvinder fjanter og laver kaffe, og at mænd er voldsforbrydere”
Foto: Unsplash
“Pigerne fjantede rundt”, “Hun beværtede gæsterne med kaffe og kage” og “Han blev anklaget for uagtsomt manddrab”.
Eksempler som disse vil du støde på, hvis du slår ordene “fjante”, “beværte” og “anklage” op i Retskrivningsordbogen. Men nu er der en ny udgave på vej, hvor der bliver luget godt og grundigt ud i kønnede vendinger som disse såvel som i kønnede ord generelt.
Det skriver Politiken.
- Der er ingen grund til, at vi gengiver stereotyper om, at kvinder fjanter og laver kaffe, og at mænd er voldsforbrydere, siger Margrethe Heidemann Andersen, som er seniorforsker i Dansk Sprognævn, der står bag Retskrivningsordbogen.
Den nye Retskrivningsordbog udkommer i 2024, og på det tidspunkt vil det være 12 år siden, at Dansk Sprognævn sidst lavede en ny udgave.
Men tingene har ændret sig meget, når det kommer til den kønspolitiske agenda, peger Margrethe Heidemann Andersen på, og derfor mener de i Dansk Sprognævn, at det er på tide med en ny udgave, der fokuserer på ligestilling og kønsneutralitet.
Slår du for eksempel ordet “fjante” op i den nye udgave, vil du derfor kunne læse, at det er børnene frem for pigerne, der fjanter rundt.
Desuden har Dansk Sprognævn undersøgt alle de ord i ordbogen, der har “mand” eller “kvinde” som endelse og taget stilling til, om ordene skal have en kvindelig, mandlig eller neutral pendant. Dog kun ved de ord, der har en vis grad af udbredelse.
I den nye udgave vil der derfor indgå ord som “finanskvinder og “karrieremænd”.
At lave den nye udgave af Retskrivningsordbogen har dog ikke været en helt nem proces for Margrethe Heidemann Andersen og de to andre redaktører.
David var den første til at bryde lydmuren: “Jeg har været sammen med en anden”
Hun oplever, at man skal være varsom i nutidens samfund, når man fastlægger betydninger af ord, fordi man hurtigt kan komme til at træde nogen over tæerne. Dertil oplever hun, at forskellige generationer har forskellige holdninger til sproget.
- De to andre (redaktører, red.) er mere på det kønsneutrale, end jeg er. Og nogle gange må jeg bøje mig og sige: “Okay, det er den vej, det går”. Men vi er nødt til at have frekvens i ryggen, for ordbogen afspejler sprogbrugen, siger Margrethe Heidemann Andersen.
Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify: