
Var sommerferien dyrere end planlagt? Sådan kan du spare penge

Få fem tips til, hvordan du kan spare penge på dit madbudget.
Foto: Unsplash
Sommeren er forbi, og efteråret er på vej. Sommerferien betyder for mange ekstra hygge, restaurantbesøg og dyre indkøbskurve. Når hverdagen melder sin ankomst igen, mærker mange familier, at ferien har gjort et indhug i bankkontoen.
Derfor er spørgsmålet, hvordan man kan skære ned på madudgifterne – uden at det skal gå ud over smagen.
Det har forbrugerøkonom Magne Gundersen et muligt bud på, ligesom han kan bekræfte, at budgettet ofte skrider lidt i sommerferien.
– De fleste mærker i større eller mindre grad, at der ryger en del penge i ferien. Ofte bruger man mere, end man havde planlagt. Det er ikke nødvendigvis en krise, men mange føler nok, at man skal finde tilbage til de gode vaner, man forhåbentlig havde før.
Magne Gundersen mener, det handler om at undgå de dyre vaner, man har tillagt sig i ferien – som fx at spise meget ude og bruge penge impulsivt.
– I ferien sidder pengene lidt løsere. Nu hvor hverdagen er i gang, kan det være klogt at være lidt nærig.
– Når det kommer til mad, sparer man meget ved at lave måltiderne selv. Det gælder både frokost og aftensmad.
Mange har en kantine på arbejdet. Om man bør købe frokost dér, afhænger ifølge Gundersen af, hvor godt tilbuddet er.
– Har du en kantine med et fornuftigt, fast årsbeløb, kan det være en rigtig god aftale. Så vil frokosten fra kantinen i gennemsnit koste dig omkring 20 kroner om dagen. Men har du en kantine, hvor du skal betale omkring 60 kroner pr. måltid, så er der meget at spare ved selv at smøre en madpakke.
Hvis du selv smører madpakke hver dag, vurderer Gundersen, at frokosten kan koste omkring 15 kroner dagligt.
Små tiltag, stor forskel
Magnus Brune er talsperson for Too Good To Go, og han påpeger, at små, enkle tiltag i hverdagen kan gøre en stor forskel.
– For eksempel ved vi, at med lidt planlægning og smarte valg kan du spare både tid og penge – og samtidig reducere dit madspild. Ved at "redde" din frokost et par gange om ugen, kan du faktisk spare op til 8.000 kroner om året, fortæller han.
– Der er en klar sammenhæng mellem at reducere madspild og at spare penge. Det, der gavner miljøet, gavner også privatøkonomien, fortsætter Brune.
Han mener, at planlægning er nøglen i en travl hverdag – hvad enten det handler om at smøre en madpakke eller holde øje med gode tilbud.
– Der kommer tidspunkter, hvor man ganske enkelt ikke når at forberede madpakker, og så kan "frokost på farten" hurtigt sprænge budgettet.
Fem tips til lavere madudgifter
Planlæg ugens måltider
Lav en indkøbsliste baseret på de middage, du har planlagt – det mindsker impulskøb og madspild.
Brug resterne
Lav nye retter ud af gårsdagens mad – pasta kan blive til salat, og grøntsager kan blive til omelet.
Red frokosten
Brug Too Good To Go-appen, når du ikke når at smøre madpakke. Det kan spare dig flere tusinde kroner om året.
Opbevar maden korrekt
Hold køleskabet koldt (2–4 ºC), og frys grøntsager ned, hvis du ikke når at bruge dem i tide.
Forlæng holdbarheden på frugt og grønt
Opbevar bær i en lufttæt beholder med køkkenrulle, pak gulerødder ind i papir, og læg tomater med stilken nedad.
De 5 tips er fra Magnus Brune, der er talsperson i Too Good To Go.
Også forbrugerøkonom Magne Gundersen mener, at der er mange penge at spare på at redde mad frem for at købe frokost i butik eller kiosk.
– Det er absolut en mulighed at benytte sig af forskellige apps, som tilbyder madvarer, der sagtens kan spises dagen efter.
Men også her skal man være opmærksom:
– Pas på, at du ikke køber ting, du egentlig ikke har brug for. Det er ikke nogen idé at købe en pose med ti kanelsnegle, hvis du ellers aldrig ville have brugt en krone på kanelsnegle.
For at redde madvarer, der ikke er blevet solgt – og for at gøre pengepungen en tjeneste – anbefaler han at gøre det til en vane at kigge forbi datodisken i supermarkedet.
– Det er en god vane at have. Der kan man finde meget brugbart, siger han og fortsætter.
– Du kan med fordel tjekke, om den butik, du normalt handler i, har nogle gode tilbud. En tommelfingerregel her er kun at gå efter tilbuddene, hvis det er noget, du rent faktisk har brug for.
– Det er ikke altid det værd at køre rundt for at jagte tilbud. Køb kun det, du har brug for – ellers bruger du unødvendigt meget tid, penge og brændstof.
Mens vi taler om butikker og madindkøb, kommer han med lidt ros. For i disse dyrere tider er folk blevet bedre til at tjekke kiloprisen.
– Der er virkelig sket en ændring. Nu er der mange flere, som kigger på kiloprisen.
Ud over at tjekke kiloprisen, anbefaler han god planlægning, færre ture i butikken og at have en indkøbsliste med.
– Jo sjældnere du er i butikken, jo mindre bruger du.
– Jeg plejer at sige til folk: Lav en indkøbsliste og følg den slavisk. Gå så direkte til kassen uden at kigge til højre eller venstre. Så undgår du at lade dig friste.
Og hvis du er en af dem, der synes, det er hyggeligt at gå og kigge i supermarkedet, og nemt lader dig friste, så har han et råd:
– Send din mand ud at handle med indkøbslisten. Mit indtryk er, at mænd generelt synes, det er mindre spændende at handle – de vil bare hurtigt være færdige. Så er de måske mere effektive og køber kun det, der står på listen. Det er smart, for så sparer du også tid.
Han afslutter med en humoristisk bemærkning:
– Måske er du endda så heldig, at han også betaler for indkøbene – så sparer du i hvert fald penge.
Denne artikel blev først bragt hos kk.no, der også er en del af Aller Media. Dette er en redigeret og oversat version.

Læs mere om:
Udvalgt indhold

Da Iben Sandahl satte ord på dansk børneopdragelse gik det viralt: Nu har hun defineret 6 principper

3 opskrifter på kager med friske sommerbær, der får dine tænder til at løbe i vand
