Barsel
Karriere og penge

Nyt studie: Det er bedst for mors helbred, hvis far holder barsel sådan her

15. december 2023
Af Kristina Forná
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Studie viser, at det har en positiv effekt for den nybagte mors mentale helred, hvis barnets far kan tage fleksibel barsel.

Holdningerne og spørgsmålene er mange, når det kommer til barsel. Hvor meget skal man tage? Hvordan skal fordelingen være?

Og netop fordelingen er langt fra ligegyldig.

Hvis nybagte fædre har adgang til fleksibel barsel samtidig med moren, har det nemlig en positiv effekt på mødrenes helbred - fysisk såvel som psykisk.

Sådan lyder konklusionen i et studie udført af National Bureau of Economic Research.

Fleksibel barsel betyder i dette tilfælde, at fædrene kan tage barselsdage, som ikke behøver at være sammenhængende, og fædrene får mere fleksibilitet til at kunne vælge dag-til-dag, om de vil bruge en betalt barselsdag på at blive hjemme med moren og barnet.

Det fører til et fald på 14 procent, når det kommer til mødre, der bliver ramt af fødselsrelaterede komplikationer, som derfor skal indlægges eller tilses af sundhedsvæsenet.

Derudover vil sandsynligheden for at mødre får udskrevet antibiotika og angstdæmpende receptpligtig medicin i de første seks måneder efter fødslen være 11 og 26 procent mindre.

Begrænses fædrenes mulighed for at tage fleksibel barsel samtidig med moren, kan det derimod have en negativ effekt på mødrenes sundhed, indikerer studiet.

Studiet bygger på svensk data fra en socialreform i januar 2012, som gav fædrene mulighed for fleksibel barsel samtidig med moren i et vist omfang.

Forskerne bag studiet peger på at fædres mulighed for fleksibilitet på arbejdspladsen muligvis er en omkostningseffektiv måde at forbedre mødres sundhed efter fødsel, når man sammenligner med andre initiativer såsom for eksempel hjemmebesøg af en sygeplejerske.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også