Karriere og penge
4. juli 2025

Mia startede med at sy savlesmækker til sine børn: "På et tidspunkt vækstede jeg helt vildt, men jeg kunne mærke, at det ikke var det, jeg drømte om"

I en lille butik i Aarhus skaber designeren Mia Staunsager magi med sin symaskine og farverige vintagefund, der bærer spor af liv, fest og historier fra den anden side af jorden.
Af: Line Marie Laursen
Mia har altid elsket genbrug. Hun elsker skattejagten og det med at finde noget, man kan bruge på en ny måde.

Mia har altid elsket genbrug. Hun elsker skattejagten og det med at finde noget, man kan bruge på en ny måde.

Foto: Andreas Bang Kirkegaard

Det første, du møder, når du træder ind i den hyggelige Aarhus-butik Relove and Roses, er en stor træreol fyldt med makeuppunge i alle tænkelige farver, syet af upcyclede indiske silkesarier.

Ved siden af står et stativ med Kantha-quilt-jakker med farverige Suzani-broderidetaljer, og længere inde i rummet hænger et lille udvalg af vintagekimonoer fra Japan. En anden reol rummer gamle amerikanske patchworkquilts fra Pink Poppy Rose, som Mia Staunsager også står.

Mia Staunsager

51 år og uddannet beklædningsdesigner og produktionsingeniør.

Står bag firmaet Relove and Roses, som hun har drevet siden 2014, og desuden brandet Pink Poppy Rose.

Bor i Aarhus og er mor til to børn på 13 år og en på 30 år.

I det næste rum, showroomet - som blandt andet bliver brugt til møder med forhandlere, er stativerne lige nu tætpakkede med 120 nyankomne kimonoer, syet af indiske crepesilkesarier. På hylderne er der også hårbånd, tasker og andre accessoires.

Alt er skabt af tekstiler, der er nøje udvalgt, nænsomt bearbejdet og redesignet, så udtryk, pasform og farver taler ind i en nordisk æstetik – og uden videre kan blive et nyt yndlingsfund i en moderne garderobe, selv om stoffet er vintage og oprindeligt kommer fra en helt anden del af verden.

– Jeg har altid elsket genbrug. Jeg elsker skattejagten og det med at finde noget, man kan bruge på en ny måde, fortæller Mia Staunsager.

Hun er uddannet beklædningsdesigner og er kvinden bag Relove and Roses. Butikken og brandet, der begyndte med en håndfuld smukke silkehårbånd og en god syidé, er fyldt 10 år og har vokset sig til et lille vintageunivers med showroom, webshop og et netværk af forhandlere i ind- og udland.

Det hele startede med et hårbånd syet af genbrugssilke. I dag har butikken Relove and Roses mere end 10 år på bagen.

Det hele startede med et hårbånd syet af genbrugssilke. I dag har butikken Relove and Roses mere end 10 år på bagen.

Foto: Andreas Bang kirkegaard

Upcykling i mit DNA

– Det hele startede egentlig med, at jeg syede savlesmækker til mine egne børn af gamle bandana-tørklæder, partisantørklæder og retro-sengetøj, som jeg havde fundet i genbrugsbutikker. Folk syntes, det var så sødt, og jeg fik mange kommentarer om dem – og så begyndte jeg at sælge lidt privat. En dag fandt jeg en smuk, brugt silkesari i en genbrug, syede et par hårbånd af den og lagde dem op på Instagram. De blev solgt med det samme. Og så opstod idéen ligesom af sig selv. Folk kunne godt lide de fine silkestoffer, fortæller Mia.

– I starten var det bare et hygge-fritidsprojekt, som jeg syede på om aftenen, når jeg havde fri, primært for min egen skyld. Men efterhånden som jeg kunne mærke interessen, besluttede jeg mig for, at jeg måtte tage mig selv og idéen med smukt, bæredygtigt design af genbrug seriøst og turde satse lidt. Så snart jeg havde taget det mindset til mig, fik jeg også modet til at sige mit faste job op og kaste mig ud i livet som selvstændig designer.

I begyndelsen sad Mia i et kreativt fællesskab sammen med andre solo-selvstændige i Guldsmedgade i Aarhus, siden fik hun sit eget sted.

– Der har selvfølgelig været både op- og nedture, sådan er det, når man starter noget nyt helt fra bunden. Jeg har hele tiden skullet tilpasse mig en verden, der forandrer sig konstant. På et tidspunkt vækstede jeg helt vildt, og jeg flyttede i større lokaler. Men jeg kunne mærke, at det faktisk slet ikke var det, jeg drømte om. Det er ikke vækst og penge, der driver mig. Det er kærligheden til det, jeg laver – og den frihed, der ligger i at være selvstændig. At kunne nyde mine morgener med mine børn, at have ro og nærvær i hverdagen. Det er nogle helt andre værdier, der betyder noget for mig.

– Jeg ved godt, at det er privilegeret, at jeg kan leve af det her, det er jeg meget bevidst om. Men det er ikke det økonomiske, der motiverer mig. Det er det kreative i at finde noget, der allerede findes, og forvandle det til noget smukt, som folk har lyst til at bruge igen og igen.

Mia Staunsager forvandler håndplukkede silkesarier og andre fine vintagefund til smukke accessories og unika-designs.

Mia Staunsager forvandler håndplukkede silkesarier og andre fine vintagefund til smukke accessories og unika-designs.

Foto: Andreas Bang kirkegaard

Den bæredygtige tankegang blev tidligt en del af hendes DNA

– Den rendyrkede bæredygtige tankegang. Det er jo en kæmpe gave, at jeg får lov til at beskæftige mig med præcis dét, der altid har optaget mig … ja, faktisk siden jeg var ung og gik i gymnasiet, hvor jeg syede genbrugstøj om til mig selv. Tanken om at genbruge og upcycle er en del af mit DNA. Jeg synes bare, at vi har så mange smukke ting i verden allerede, så der er ingen grund til at producere nyt, siger Mia overbevisende.

Selv om Mia har fået succes og i dag ikke kun sælger sine unikke redesign i Danmark, drømmer hun ikke om at udvikle Relove and Roses til et stort et brand-imperium.

– Jeg bliver for eksempel tit spurgt, hvorfor jeg ikke er i København. Men jeg bor i Aarhus, og jeg elsker Aarhus. Jeg synes faktisk, det er vigtigt, at der også sker noget her. Ikke alt skal være i København. Og så har jeg jo heldigvis også min webshop og forhandlere af Relove and Roses både i ind- og udland, så man kan godt få fat i mine designs, selv om man ikke lige kommer forbi.

Men gør man det, får man en ret enestående butiksoplevelse.

Mias kreative sted

Kigger man forbi Mias butik en fredag, kan det godt være, at stemningen er festlig og det er Thomas Helmig, der strømmer ud af højtaleren.

Men ellers kan det næsten være en meditativ oplevelse at besøge showroomet, som ligger roligt med udsigt til havnen og vandet i Aarhus, og langt fra minder om en klassisk butik. Mia har indrettet det, så man træder direkte ind i hendes kreative univers.

– Folk siger altid, at de kan mærke, at jeg elsker det, jeg laver. Her dufter dejligt, der er rolig baggrundsmusik, her er masser af planter og små loppefund sammen med alle de smukke vintagestofting i butikken. Jeg syr i baglokalet, så man kan med det samme fornemme, at det her er mit sted.

Mia har åbent for kunder torsdag og fredag og ellers efter aftale. De øvrige dage bruger hun på webshoppen, design, produktion, kontakt med systuen i Indien og alt det, der følger med at drive en virksomhed som selvstændig. Der er kun Mia til at stå for det hele.

Der sidder historier i stoffet

Det var et fund i en genbrugsbutik, der satte gang i Relove and Roses-eventyret, men det var idéen om at upcycle tekstiler med sjæl og historie, der blev kernen i Mias brand.

I dag arbejder hun tæt sammen med en familieejet systue i Indien og udvælger selv hver enkelt sari – enten på sine rejser eller via app’en WhatsApp, hvor hendes kontakt i Indien fremviser tekstilerne for hende på videolink.

– Det er vigtigt for mig, at det ikke bare er hvilket som helst stof. Jeg går meget op i farvesammensætning, mønstre og kvalitet. Jeg vælger altid de smukkeste crepesarier i blød silke, der falder flot og har en eksklusivitet i sig selv, forklarer hun.

Det var lidt af et detektivarbejde for Mia at komme i gang med sin silkesariproduktion.

– Jeg anede ikke umiddelbart, hvor jeg kunne finde mere saristof end det, jeg havde fra den første flotte silkesari fra genbrugsbutikken, som nogen sikkert havde taget med hjem fra en rejse. Men jeg vidste bare, at det dér ville jeg arbejde videre med! Så jeg begyndte at søge nettet tyndt, googlede løs og faldt til sidst over den lille familieejede systue i Indien, der havde fantastiske silkesarier på lager. Jeg skrev bare til dem og spurgte, om de kunne hjælpe mig – og det kunne de. Siden har vi haft et samarbejde, der bare er vokset. Første gang jeg tog derned, var det helt særligt. Det var vildt at stå midt i det hele og se, hvordan drømmene blev konkrete og tog form. Nu kender vi hinanden godt, og vi har opbygget en tillid og en rytme, som kan klares hjemmefra. Det føles som om, vi skaber noget vigtigt sammen, forklarer Mia.

Relove and Roses

Showroom, webshop og butik i Aarhus C, Skolebakken 7.

Åben torsdag og fredag kl.11-17 – og efter aftale.

Relove and Roses har forhandlere i Danmark, Sverige, Tyskland og Holland.

Læs mere på reloveandroses.com og følg med på Instagram @reloveandroses

Det er ikke kun det visuelle udtryk og stoffernes kvalitet, der betyder noget for Mia. Det handler også om den energi, tekstilerne bærer på.

– Nogle af de sarier, jeg bruger, har været brugt til fester, før de ender hos mig. Jeg elsker tanken om, at det er et stykke tøj, der har været med til noget betydningsfuldt og vigtigt. Jeg tror faktisk, man kan mærke det. At historien sidder i stoffet. Lige nu har jeg for eksempel nogle kimonoer med masser af glimmer og pailletter i butikken – typisk sarier, der har været brugt til bryllupper og store fester. Og nogle gange mangler der måske en paillet, eller der er en lille plet på sarien. Nogen ville måske kalde det en fejl. Men jeg tænker altid: Hvad er det, der er sket lige dér? Hvem bar den her sari, da det skete? Hvorfor faldt pailletten af?

– For mig er det ret magisk. Jeg tror virkelig, man kan mærke, det levede liv i stoffet, når man bruger det igen. Jeg ville ønske, vi kunne vende det rundt, så man – i stedet for at skjule det – sagde med stolthed: Ja, der er en lille plet. Det er fordi, det her stykke tøj har haft et liv før, og nu lever det videre hos mig.

Unika med holdning

Alt hos Relove and Roses er unika. Hver kimono, hver pung, hvert hårbånd. Det giver både udfordringer og muligheder.

– Det er ikke altid lige nemt, når man har forhandlere, der gerne vil have 20 af den samme slags. Men jeg vil hellere stå fast på det, jeg tror på. Det her handler ikke om masseproduktion. Det handler om at bruge det, der allerede findes, og om at give det nyt liv på en smuk måde, forklarer Mia.

Hvis en kunde forelsker sig i noget, hun tidligere har haft i butikken og på webshoppen, men nu er blevet solgt, må Mia nogle gange skuffe.

– Jeg siger altid til mine kunder i butikken, at man skal købe det, når det føles rigtigt, for det kommer ikke igen. Men jeg kan måske finde noget, der minder om. På den måde lærer man også at værdsætte det unikke.

En silkekimono til hverdag

Mange af Mias kunder vender tilbage. Selv om hendes designs fanger både gymnasiepiger og kvinder på 60+, er der en rød tråd i det, de køber: Tøj, der får dem til at stråle.

Hvis hun skal sætte ord på, kalder Mia selv stilen i Relove og Roses for nordisk boho, for takket været Mias nøje udvælgelse af tekstilerne, er nuancerne mere afdæmpede og matcher langt de flestes stil, selv om mønstrene nok kan virke larmende og fremmedartede for nogen.

– Men jeg drømmer om, at kvinder tør at fylde, tør at larme og tør at shine. Nogle af mine designs er virkelig farverige, og det er klart, at dem vælger man selvfølgelig ikke, hvis man helst vil gemme sig lidt i et hjørne. Men omvendt sker der ofte noget spændende, når kunderne får lov at prøve noget af det meget mønstrede tøj her i mit showroom. De ranker sig. De lyser op. Det er jeg vild med, fortæller Mia, der også har et andet ønske for sine kunder.

– Jeg synes, at alle kvinder burde eje en silkekimono. Bare det at smyge noget lækkert omkring sig om morgenen, at give sig selv den luksus, det gør en forskel for hele dagen. Du kan i øvrigt bruge en kimono til mange ting – på stranden, til fest eller bare derhjemme. Det er også bæredygtighed, at noget kan bruges på mange måder.

Artiklen blev udgivet i SØNDAG uge 24/2025, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Lyt til 'Bachelorette'-podcasten ‘EJ EJ EJ!’ hver fredag der, hvor du normalt finder dine podcasts - eller herunder.

Læs mere om:

Læs også

Bliv medlem af femina+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrænset adgang til alt indhold.