Karriere og penge
20. marts 2017

Linda er Næstehjælper: Arbejdsløshed kan ramme alle

Som modreaktion på politiske besparelser og arbejdsløshed, som har gjort mennesker fattige, har Linda Villadsen og hendes kæreste Carsten Larsen taget initiativet til Næstehjælperne, som både er en protestbevægelse og en praktisk hjælpeorganisation.
Af: Af Aase Gullestrup, redigeret af Sofie Nymand
Linda Villadsen

Sammen med sin kæreste, Carsten Larsen, har Linda Villadsen, 44, skabt projektet Næstehjælperne, som både er en protestbevægelse og en praktisk hjælpeorganisation for borgere, der af ramt økonomisk af politiske tiltag og fyringer på arbejdspladsen.

– Næstehjælperne er meget andet og mere end en hjælpegruppe. Vi er i lige så høj grad en protestbevægelse, hvor vi sammen vil ændre retorikken og holdningen over for de mennesker, der er ramt af nedskæringer, fortæller Linda og fortsætter:

– Det handler om ligeværd. Vi er ikke nogle, der hjælper nogle andre, men ligeværdige mennesker, der arbejder for en fælles sag og gør hinanden stærke.

Line Baun: Det at blive fyret var et dunk i hovedet

Det er ikke din egen skyld

Projektet blev startet via Facebook i 2016, og efterfølgende har det vokset sig så stort, at det i dag har mere end 15.000 medlemmer. Rent praktisk bliver der organiseret hjælp i form af tøj og fødevarer samtidig med, at det er en protest med den holdning, at det er folks egen skyld, at de står uden arbejde.

– Efterhånden er den holdning meget udbredt, at det er folks egen skyld. Men det kan jo ske for enhver, at vi havner i ”den forkerte gruppe”. Et færdselsuheld med varige følger eller et forkert løft på jobbet, siger Linda, der mener, at der i højere grad skal være en større forståelse for de mennesker, som er ”faldet ud af systemet”.

Skuespillerinde Tina Gylling Mortensen: Alle kommer til at opleve mørke, og det er det, vi bliver kloge af.

Udtryksformer holder folk nede

Og det er den større forståelse, hun vil have folk mærker, når de er en del af Næstehjælperne.

– Alle er ligeværdige og bekræfter hinanden i, at de er gode nok, og at det ikke er deres egen skyld, at de er havnet i en mangelsituation. Jeg stejler over udtryksformer som ”de udsatte” og ”Underdanmark” – for det er en måde at holde folk nede på. Det er mennesker, der måske har været på arbejdsmarkedet i 35 år, som uden egen skyld er havnet i den situation.

Læs mere om:

Læs også