Karriere og penge
21. januar 2019

Finansiel feminist: Kvinder er bedre til at investere end mænd

Forsigtighed, frygt og fordomme afholder kvinder fra at få deres penge til at vokse. Det er på trods af, at danske kvinder opnår bedre afkast end mænd, når de investerer. Anna-Sophie Hartvigsen var selv helt blank på kurser og aktier, da hun begyndte. I dag kalder hun sig finansiel feminist og lever af at fortælle kvinder, hvor nemt det er.
Af: af Line Felholt
femina

Foto: Claus Boesen, PR.

Hun er kun 19 år, da hun første gang skriver ”investering” i Googles søgefelt. Om dagen studerer hun på CBS, men hun har hverken forældre, venner eller bekendte, der ved noget om det eller har prøvet dét med aktier før. Hun har bare sin nysgerrighed. Kan hun måske få den opsparing, der står på hendes konto takket være et fritidsjob på Jensens Bøfhus, til at vokse? Hun googler. Næste dag gør hun det samme. Og sådan fortsætter det. For det, hun læser, tænder hende faktisk.
– Jeg brugte lang tid på at lære om emnet, og da jeg først kom i gang, blev jeg grebet af det, fortæller Anna-Sophie Hartvigsen, der altså hverken havde finansiel baggrund eller var anderledes end alle andre kvinder på det område. – Investeringer er noget, mange kvinder er bange for og ikke tør tage chancen med. Som regel er det jo hårdt tjente penge, og tanken om at tabe selv det mindste beløb er nok til at afholde mange fra det. Sådan havde jeg det også, lyder det fra Anna-Sophie Hartvigsen. Men efter noget research kastede hun sig faktisk ud i at købe aktier. Helt ligesom andre kvinder var den 19-årige studerende alligevel ikke. For kigger man på statistikkerne, så foretages 80 procent af alle investeringer af mænd, og mænd ejer 68 procent af det danske aktiemarkeds værdi. I runde tal betyder det, at danske mænd ejer – hold nu fast! – mere end 110 milliarder kroner mere i værdipapirer end danske kvinder. Med andre ord: Vi kvinder er bagud på dén konto. Men ikke håbløst. For: – Kvinder er bedre investorer, fortæller Anna-Sophie med henvisning til en undersøgelse fra i år fra Nykredit. Her fremgår det, at danske kvinder har opnået bedre afkast af deres investeringer end danske mænd de sidste ni ud af 13 år. – Mange kvinder har en frygt for, at de ikke ved nok om det. At det kun er gamle mænd i jakkesæt med meget lange uddannelser, der kan finde ud af det. Men det er helt forkert, mener Anna-Sophie Hartvigsen, der selv er et levende bevis på det og i dag dagligt møder andre kvinder, der modbeviser fordommene. LÆS OGSÅ: Pension: 3 ting, du SKAL vide, hvis du er kvinde

Kønsroller står i vejen

Det er dog et beviseligt faktum, at danske kvinder er bange for at investere. En ny stor undersøgelse udført af Epinion for Nordea viser, at 60 procent af alle kvinder er bange for at miste penge, hvis de investerer. Det samme gælder kun for 43 procent af mænd. – Kvinder tror oftere end mænd, at pengene ”forsvinder ind i et sort hul”, når de bliver investeret. Her spiller tradition og kønsroller ind og skaber en cocktail, der for kvinderne rimer på forsigtighed, bekræfter Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom og afdelingsdirektør i Nordea samt forfatter til bogen ”Plus på kontoen – Syv smutveje til en sjovere privatøkonomi”. Hun mener, at forskellen på mænds og kvinders forhold til investering har mange årsager, blandt andet et historisk efterslæb. – Vi skal huske, at gennem de seneste 150 år har kvinder bid for bid fået de økonomiske rettigheder, som mænd havde i forvejen. Kvinder har stadigvæk et efterslæb på lønnen sammenlignet med mænd, og når kvinder lever i parforhold, ender det ofte med, at manden påtager sig det komplicerede, og kvinder påtager sig det hverdagsnære i privatøkonomien. Det er ingen naturlov, det er bare sådan, opgaverne ofte frivilligt fordeles, påpeger Ann Lehmann Erichsen. Undersøgelsen fra Nordea viser også, at kun 15 procent af kvinder har et godt kendskab til finansmarkederne, mens tallet er det dobbelte – 30 procent – for mænd. Manglende viden giver grobund for mistillid og myter, mener Nordeas ekspert i privatøkonomi. Mange forskellige undersøgelser viser for eksempel, at kun halvdelen af kvinder forstår, hvad prisudviklingen gør ved deres opsparing, hvis de ikke investerer dem. – Kvinder er gode til at spare op. Men når pengene står på kontoen, taber de værdi mod inflationen. Og med den lave indlånsrente, vi har haft i de sidste seks år, får man et negativt afkast. Man er nødt til at hæve sin risiko, hvis man vil have et afkast, der er til at få øje på. Og der er kun én vej – investeringsvejen, forklarer Ann Lehmann Erichsen.

Start forsigtigt

Netop dén pointe var også, hvad 19-årige Anna-Sophie Hartvigsen faldt over i sin googlen mellem studie og fritidsjob. – Jeg havde en opsparing stående, og jeg fandt hurtigt ud af, at den bare stod og tabte værdi på min konto, fordi renten i banken var lavere end inflationen. Jeg fandt ud af, at hvis jeg investerede mine penge, så kunne min hårdt tjente timeløn faktisk vokse sig til en større pose penge. Det var meget appellerende. Og det gik hurtigt ret godt for den 19-årige kvinde. Til at starte med var hun meget usikker på, om hun gjorde det rigtige. Derfor var det kun småbeløb, hun investerede, og kun i meget sikre aktier. Faktisk startede hun med at investere i såkaldte investeringsforeninger, hvor man overdrager ansvaret for sine penge til professionelle investorer, der har stor viden og følger udviklingen tæt, så de har mulighed for at reagere hurtigt på ændringer i markedet. At investere via foreninger betragtes som en relativt sikker måde at investere på og en god start for nybegyndere, som måske ikke har den fornødne tid, viden og økonomi til at investere på egen hånd. – Jeg kunne læse mig frem til, at det er en ret sikker måde at handle på og giver et fornuftigt afkast, så det var sådan, jeg lagde ud, fortæller Anna-Sophie, der ret hurtigt fik medvind i sine investeringer. – Første gang jeg indløste en gevinst, svarede det til, hvad der ville tage mig et par uger at tjene på mit studiejob. Men jeg prøvede også at tabe på nogle aktier. Så det gik begge veje, fortæller hun. Det gik dog mest godt. Inden for det første år som hobbyinvestor kunne Anna-Sophie konstatere, at hendes samlede afkast var bedre end gennemsnittet for markedet. – Det gav noget selvtillid, som gradvist blev større, fortæller hun. LÆS OGSÅ: Har du styr på pensionen?

Slip for ”mansplaining”

I dag er Anna-Sophie Hartvigsen 24 år. Det er fem år siden, hun første gang googlede ”investering”. Dengang gik der ikke længe, før hun også begyndte at investere for sine forældre, der godt kunne se, at datteren havde fat i noget. I dag læser Anna Sophie Hartvigsen stadig på CBS. Men meget er sket på de år. – I dag er det en fuldtidsbeskæftigelse for mig at hjælpe flere kvinder i gang med at investere. Sidste forår besluttede Anna-Sophie sammen med Emma Bitz fra sit studie at danne deres egen investeringsorganisation, Female Invest, som uddanner kvinder med alle baggrunde i at investere. Sammen med sine kollegaer underviser hun i dag 300 kvinder i gennemsnit om måneden, og Female Invest er dermed Danmarks største investeringsorganisation for kvinder. – Vi ved fra os selv, hvor svært det er at lave den første investering. Men vi ved også, at danske kvinder i gennemsnit opnår et højere afkast end mænd, når først de kommer i gang. Og så ved vi, hvor sjovt det er, fortæller Anna-Sophie.Ann Lehmann Erichsen fra Nordea kan kun opfordre til, at kvinder sætter sig i kontakt med nogle af de mange nye tilbud, der lige nu opstår for kvinder, der gerne vil i gang med at investere. Der er både bevægelsen Kvindeøkonomien, der tilbyder gratis homeparties om investering, og investeringsfællesskaber som Moneypenny og Female Invest. – Det er lukkede kvindefora, hvor man slipper for velmenende ”mansplaining”, selvhøjtidelighed og bedreviden, som Ann Lehmann Erichsen udtrykker det. I dag når Anna-Sophie Hartvigsen holder kurser og foredrag i Female Invest, fortæller hun blandt andet, at det danske aktiemarked i gennemsnit stiger med otte procent om året. Det betyder, at man fordobler værdien af de penge, man har investeret, hvert 8.-9. år. På 16 år er den investerede formue firedoblet. – Det er en gevinst, man ikke kan sige nej til, mener hun.

Finansiel feminisme

Når hun i dag bruger det meste af sin tid på at opfordre andre kvinder til at investere, er det faktisk ud fra en filosofi om, at der er brug for finansiel feminisme. – Penge er ofte et fyord, især blandt kvinder. Man må ikke sige højt, at man gerne vil tjene mange penge. Men penge er magt. Og lige nu ligger der 110 milliarder kroner mere i værdipapirer hos mændene end hos kvinderne. Og det er på trods af, at vi kvinder gennemsnitligt lever længere og tjener mindre igennem et helt liv. Der er en kæmpe feministisk opgave her. Kvinder burde tage sagen i egen hånd, mener hun – og tilføjer samtidig: – Det er ikke en kamp mellem kønnene, for når flere kvinder investerer, kommer det hele samfundet til gode.Ann Lehmann Erichsen har samme pointe. – I snit tjener kvinder mindre end mænd, så de skal da i den grad jagte afkast. De har noget at indhente.Tal viser desværre, at der ikke er den store fremgang – endnu – i antallet af kvinder, der går investeringsvejen. Kvinder ejer lige så få værdipapirer i 2017, som de gjorde i 2010. – Det har ikke rokket sig en pind de sidste syv år, lyder det ærgerligt fra Nordeas ekspert. Men det skyldes ifølge Anna-Sophie, at kvinder har manglet rollemodeller. – Før Female Invest mindes jeg ikke at have set en eneste dansk kvinde udtale sig om noget som helst, der havde med investering at gøre. Der har i den grad manglet rollemodeller. Hele investeringsverdenen er super maskulin og appellerer ikke til kvinder. Derfor er det så vigtigt, vi skaber det her miljø for os selv.

Som en steppebrand

Det er vigtigt, kvinder kommer i gang med at investere, fordi de faktisk er rigtig dygtige til det. Og det er de, fordi: – Kvinder har større tålmodighed. Via tal fra Danmarks Værdipapircentral kan man se, at kvinder gennemsnitligt holder på deres investeringer i længere tid. Det skyldes formentlig den usikkerhed, som kvinder oplever. De tror generelt ikke på, at de kan slå markedet. Derfor er de mindre tilbøjelige til at handle overilet på en overskrift i avisen. De er faktisk en fordel, forklarer Anna-Sophie Hartvigsen. Og når kvinder så endelig kommer i gang med at investere, så er responsen stort set altid den samme, oplever hun. – At det er nemmere at komme i gang, end de troede. Når vi giver kvinder de basale redskaber til at komme i gang, så er de tændt. Jeg kan se, at det breder sig som en steppebrand. Det er megafedt at opleve.Ann Lehmann Erichsen er lige så klar i mælet, når det kommer til at få kvinder i gang. Hendes bedste råd er: – Kom i gang, start med et mindre beløb, brug en af investeringsrobotterne Nora, June eller andre, og tænk langsigtet.

4 råd til dig, når du investerer

1. Investér aldrig mere, end du kan tåle at tabe

Som nybegynder bør du ikke investere mere, end du kan tåle at tabe. Du kan eksempelvis starte med at investere et mindre beløb, som du altid kan hæve ved at investere mere på et senere tidspunkt. På den måde får du en mindre risikofyldt introduktion til investeringsverdenen og kan opleve, hvordan du har det med eventuelle kursfald på dine investeringer.

2. Spred din risiko

Køb gerne 15-20 forskellige aktier. Så får du et afkast, der følger aktiemarkedet nogenlunde. En nem måde at sprede dine investeringer på er gennem investeringsforeninger, som kan indeholde flere hundrede forskellige aktier og obligationer.

3. Hold dig orienteret

Selv om du har en langsigtet strategi, bør du holde dig opdateret på dine investeringer og de forhold, der påvirker markedet. Du kan bruge denne viden til at revurdere din portefølje et par gange om året.

4. Begræns omkostningerne

Du skal sørge for at holde omkostninger og gebyrer nede. Du betaler eksempelvis, hver gang du handler, og ligeledes opkræver banker og investeringsforeninger også gebyrer. Den bedste måde at begrænse omkostningerne på er ved at handle selv direkte over din netbank. Kilde: Anna-Sophie Hartvigsen, Female Invest

Sådan kommer du roligt i gang

En af de fordomme, der afholder kvinder fra at investere, er ifølge forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen, at mange kvinder tror, at man skal have sparet mindst 100.000 kr. op, før det overhovedet kan svare sig. – Intet kunne være mere galt, lyder hendes aflivning af den myte. Alt, hvad det kræver, er 10 minutter og 100 kr. Og så kan man enten vælge at oprette det, der hedder et depot hos sin bank, eller man kan vælge et af de digitale værktøjer, som bankerne tilbyder, og som netop er udviklet for at gøre det nemt for nybegyndere at komme i gang. Hos Nordea hedder værktøjet Nora, hos Danske Bank hedder det June, og andre banker er også på vej med den type app-løsninger. – Det, der kendetegner alle disse investeringsplatforme, er, at fintech-løsninger gør det nemt og mere gennemskueligt at komme i gang med at investere. Det bliver hevet ned på jorden og afmystificeret, så det at investere forbindes med noget, man kan have tillid til. Det er især unge og kvinder, der ikke er med endnu, som skal se den vej for at komme ind i kampen, forklarer Ann Lehmann Erichsen.

Læs også