Jesper Gravesen
Karriere og penge

De traf et radikalt valg: "Vi gør det, andre drømmer om, men ikke tør gøre"

11. maj 2022
Af Susanne Cordes
Foto: Mathilde Schmidt
Jeg har altid været glad for mit arbejde, men jeg har måttet genoverveje, hvor meget det må fylde I forhold til familien, fortæller Jesper Gravesen.

Jesper og hans hustru, Ditte, begyndte 2022 med at sige begge deres gode stillinger op og sælge deres hus.

Det var en beslutning, der havde simret i et år.

Tidligere havde de prøvet en model, hvor Ditte havde gået hjemme enten på deleller fuldtid for at passe børnene, der nu er 4 og 7 år, men det gav ikke en den balance i familielivet, de søgte, fordi Jesper stadig arbejdede meget.

The Great Resignation

Alle vil gerne arbejde, har mantraet lydt fra politikere, når vi har diskuteret ledighed og skattepolitik. Men er det rigtigt? I USA er der tendens til, at flere især lavtlønnede medarbejdere siger nej tak til dårlig løn og dårlige arbejdsforhold. Herhjemme vælger nogle arbejdet fra eller skruer ned for det, fordi livet skal være mere end arbejde. Er der gang i en redefinering af, hvad det gode (arbejds)liv er?

– Ditte havde ét liv med børnene hjemme, og jeg havde mange timer på arbejdet, så jeg følte mig ofte i dilemma. Jeg ville gerne levere på arbejdet, men så følte jeg, at jeg gik på kompromis med familielivet – og omvendt. Jeg havde mulighed for at flexe, men jeg skulle så typisk indhente arbejdet om aftenen, og det gik ud over vores parforhold. Jesper følte, at han var fanget i et konstant accelererende hamsterhjul, men han havde svært at se løsningerne.

– I Danmark er livet struktureret på en bestemt måde for mange mennesker: Man køber hus og har faste udgifter, der betyder, at man er nødt til at have et liv, hvor begge parter arbejder, og børnene er i institution meget af tiden.

Folk bygger hele tiden på, og forbruget accelererer.

Vi ville noget andet, og vi ville have mere end bare et par måneders pause, som en arbejdsorlov kunne give.

– Vi vil gerne øge nærværet for hinanden og vores familie – og ikke mindst børnene. Vi vil lære hinanden og os selv bedre at kende. Derfor følte vi, at vi var nødt til at sætte os selv 100 % fri fra de normer, der ellers styrer og former samfundet.

Jesper Gravesen
Foto: Mathilde Schmidt

Parret var enige om, at de var nødt til at træffe et konsekvent og radikalt valg, der kunne give dem et andet perspektiv på livet.

Derfor bor de lige nu hos familie, indtil de realiserer planen for det næste år: De skal rejse rundt i Europa med børnene, som de hjemmeskoler, i autocamper uden at have hverken hus eller job, der venter på den anden side.

Med det valg følger en usikkerhed og et tab af arbejdsidentitet, som Jesper har skullet tage tilløb til.

– Jeg har altid været glad for mit arbejde, men jeg har måttet genoverveje, hvor meget det må få lov at fylde i forhold til familien, siger han.

– Jeg har tænkt meget over folks reaktioner. Syntes de, at jeg gav op? Kastede håndklædet i ringen? Men det er slet ikke det, jeg er blevet mødt med. Rigtig mange udtrykker respekt og siger, at vi gør det, de drømmer om, men ikke tør at gøre. Jesper og Ditte har ikke lagt faste rammer for, hvordan deres liv skal se ud på den anden side af det kommende år.

De vil gå ind i oplevelsen med åbent sind.

De ved dog, at livet på den anden side skal tænkes på en anden måde, end de gjorde tidligere.

– Det eneste, vi ved lige nu er, at vi ønsker at leve anderledes end tidligere. Vi vil se på rammerne for familielivet først og så passe arbejdslivet ind efter dem. Vi vil ikke længere være afhængige af at arbejde på samme måde og gå på kompromis med hinanden eller børnene. Hellere settle for less og have frihed.

Læs også