https://imgix.femina.dk/media/article/6_maader_du_kan_skabe_overskud_i_din_oekonomi.jpg
Karriere og penge

6 måder, du kan skabe overskud i din økonomi

16. marts 2020
af Gitte Jørgensen
foto: Panthermedia
Er dit forhold til penge fornuftigt, eller har du ondt i maven, når du skal tjekke din bankkonto? Her får du 6 gode råd til måder, du kan skabe overskud i din økonomi.

1. Kig på din pengefortid

Skriv din pengehistorie. Hvordan var økonomien i din opvækst? Hvilke overbevisninger fik du med dig, når det handler om penge? Fik du at vide, at ”rige mennesker er nogle svin”, eller ”penge vokser ikke på træerne”? Fik du alt, hvad du pegede på, eller skulle du arbejde for pengene? Da du begyndte at tjene penge, brugte du så det hele, eller sparede du op? Når du har skrevet det ned, så spørg dig selv, hvad du har med dig. Det er ofte sådan, at det, du har oplevet som barn, tager du med ind i dit voksenliv.

2. Tegn dit økonomiske landkort

Det er vanskeligt at lave noget om, hvis du ikke ved, hvor du står. Gå det hele igennem fra en ende af. Hvad ejer du ? Hvad står der på din konto? Hvilke lån har du? Hvilke renter betaler du? Hvilken indtægt og hvilke udgifter har du? Hvad betaler du i husleje, varme, el og vand? Tæl det hele med.

3. Hvor er dit glasloft?

Vi har alle sammen – ofte helt ubevidst – et usynligt loft for, hvor mange penge vi må eje, og hvor godt må vi have det i livet. Vi har fået vores ”glasloft” overleveret fra vores familie. Når vi rammer ”glasloftet”, eller kommer over det niveau, der inden i os selv er acceptabelt, kan vi begynde at sabotere os selv f.eks. ved at skabe et unødvendigt overforbrug. Hvis du tjener mere end din familie eller venner, kan du ubevidst frygte, at du vil skille dig ud fra flokken og dermed miste deres kærlighed. Hvis du vil højne dit glasloft, så det ikke begrænser dig, kan du bl.a. gøre det ved at skabe nogle sætninger, som du siger til dig selv. Det kunne f.eks. være: ”Det er okay at have et liv med overskud.” LÆS OGSÅ: To kvinder: Sådan fik vi styr på økonomien

4. Fokusér på din fremtid

Hvordan vil du leve? Hvor mange penge skal du have for at kunne leve efter de værdier, som er vigtige for dig? Vil du bo godt eller bo mindre og have råd til at rejse? Vil du betale din gæld ud? Vil du kunne tage på kurser? Er der noget, du vil spare op til? Skriv din nye pengehistorie. Hvordan ønsker du at have det med penge, og hvilke følelser ønsker du at have, når du bruger penge? Kig ofte på din nye pengehistorie. Når du har fokus på, hvor du vil hen, har du større chancer for at nå dit mål.

5. Slip offer­rollen

Hvis du ikke tager ansvar for dine penge, er der andre, der gør det: Banker, gældsinstitutter, din mand, din familie. Tag selv ansvar for at få lagt et budget, få afbetalt din eventuelle gæld og dine regninger. Er der noget, du ikke kan betale, så ring og lav en aftale. Lukker du øjnene, bliver det kun værre. Det er selvfølgelig besværligt med det ansvar. Men hvis du ikke selv tager ansvar, er det den lige vej ind i offerrollen, og du vil ikke have mulighed for at påvirke dit eget liv og det, der sker omkring dig. Når du får styr på pengene, får du også styr på andre ting i dit liv. LÆS OGSÅ: 2 kvinder: Fyret i en moden alder - hvad gør man så?

6. Lær dig selv at kende

Det er en god idé at lære de følelser, du køber ind på, at kende. Kig på din konto. Gå et år baglæns, og tjek, hvad du har brugt dine penge på. Hvilke følelser har du handlet på? Har du købt tøj over nettet, når du har følt dig ensom? Har du givet dyre gaver til børnene for at kompensere for, at du ikke har været så meget hos dem? Har du købt takeaway, fordi du har været trist? Med andre ord: Hvilke følelser er i spil, når det handler om at bruge penge? Kan du gøre noget ved din situation, så du ikke behøver at kompensere? Kilde: birgittyron.dk
https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også