3 iværksættere fortæller om karrieren
Annonce
Annonce

3 iværksættere om karrieren: “Muligheden er der, hvis man tager den.”

15. august 2022
Annonce for Visa
Vejen til iværksætteri ser ikke ens ud for alle, og det er vigtigt at vise forskellige veje til egen virksomhed. Her gør Ditte Julie Jensen, Trine og Camilla-Julie fra Sorelle og Josefine Valentin op med forestillingen om, at man skal bo flere år i kælderen som en anden huleboer for at få succes som selvstændig.
She's Next

Meget få virksomheder i Danmark er startet af kvinder. Ifølge en undersøgelse fra Dansk Erhverv er fem procent af danske kvinder nye iværksættere. Samtidig går forsvindende lidt af kapitalen fra investeringer til kvindelige stiftere, på trods af at pengene klarer sig bedre hos kvinder.

Ifølge undersøgelsen giver 100 kroner investeret i en startup med kun kvindelige stiftere 25 procent større omsætning for virksomheden sammenlignet med virksomheder med kun mandlige stiftere.

Vi har spurgt tre kvindelige iværksættere ind til deres virksomheder og ambitioner – og om deres vej gennem en karriere fuld af frihed og uforudsigelighed.

Læs også: Iværksætter Frederikke Schmidt: “Den offentlige samtale er ikke en, vi kvinder gerne vil eje, og vi har ikke selv skabt en ny.”

Sorelle er startet af Camilla-Julie og Trine

Sorelle er søsterskab

Sorelle betyder søstre på italiensk, og selv om Camilla-Julie Skov Hansen og Trine Damborg ikke er søstre i ordets oprindelige betydning, så er søsterskab en vigtig værdi i deres virksomhed, Sorelle Jewelry. Og når Trine lægger sit hoved på Camilla-Julies skulder, eller Camilla-Julie må sørge for, at Trine ikke glemmer sine solbriller rundt omkring, så minder de mest af alt om, ja, søstre.

Camilla-Julie: – Jeg er enormt glad for at jeg har Sorelle med Camilla, som ovenikøbet er min veninde.

De to startede Sorelle Jewelry i 2019, ikke i Italien, men i Randers, og siden er det gået stærkt. De har en fuldtidsmedarbejder, der hedder Charlotte, og så har de otte timeansatte, som blandt andet producerer de håndlavede smykker på værkstedet i Randers. Målet er at omsætte for fem millioner kroner i år, og det er de overbeviste om, at de når.

Hvad er jeres drømme for virksomheden?

Camilla-Julie: – Vores drøm er, at Sorelle skal være repræsenteret i store dele af verden. Ikke alle steder, men udvalgte steder. I 2023-2024 kigger vi mod udlandet. Men vi skal have helt styr på Danmark, udvikle vores sortiment og dygtiggøre os endnu mere inden for kvalitet først.

Trine: – Vores smykker bærer et budskab om, at ingen er ens. Vi bruger ofte perler, som er ujævne og uperfekte, for sådan ser vi på individet. Vores drømme er store, men vi er realistiske og ønsker ikke at drukne os selv. Derfor tager vi ét skridt ad gangen, men det er vigtigt for os ugentligt at tale om, hvor Sorelle skal hen. Verden ændrer sig hele tiden, så omstillingsparathed er vigtigt. Men vi holder fast ved essensen.

Hvilke drømme og ambitioner havde I som børn?

Camilla-Julie: – Jeg drømte om at være en prinsesse – ikke noget, jeg som sådan stræber efter i dag. I dag er jeg realistisk omkring min tid, mine evner og mine drømme.

Trine: – Jeg har, så længe jeg husker, altid tænkt i handel. Jeg solgte ofte malede sten, tegninger og aflagt legetøj på et tæppe ved vejen. Jeg har også altid haft interesse i at observere mennesker. Vores forskelligheder fascinerer mig. De spirende tanker også om at blive iværksætter, da jeg som 16-17-årig stod i butik og fandt ud af at mine interesser kunne bruges i salget og i mødet med kunden.

Hvad var jeres første virksomhed?

Camilla-Julie: – Jeg startede min egen virksomhed, C:visuals, som hjalp mindre virksomheder med grafiske opgaver og e-commerce, i 2018. Et år efter stiftede vi Sorelle ApS.

Trine: – Foruden mine små forretninger som 6-7-årig, startede jeg i 2016 under min barsel en lille forretning gennem Instagram. Jeg opkøbte brugt baby- og børnetøj, vaskede det, strøg det og pakkede det i pose, som var det som nyt, og så solgte jeg det. Det ærgrer mig endnu, at jeg måtte slippe idéen, fordi jeg stod midt i en flytning og andre personlige ændringer.

Sorelle er startet af Trine og Camilla-Julie

Hvad drev jer til at starte Sorelle?

Camilla-Julie: – Da jeg arbejdede hos Collab Management, fik jeg et stærkt indblik i influencer-branchen, så jeg nu har et stort netværk i den verden. Influencere er en vigtig del af marketingstrategi i dag, og den viden, jeg har fået med i tidligere jobs, har gjort mig klar til at drive min egen virksomhed.

Trine: – Jeg har altid dyrket mine jobs, hvilket betød at mine ledere så mit potentiale og hjalp mig med at udvikle mig. Jeg er meget taknemmelig for anerkendelsen. Sparring med tidligere ledere har hjulpet og motiveret mig.

Hvad kan I godt lide ved at drive virksomhed?

Camilla-Julie: – Jeg kan godt lide at være kreativ, og det er jeg i Sorelle. Der er jo også mange opgaver, som jeg ikke kan lide. Men vi uddelegerer de opgaver, som ikke gavner Sorelle, at vi selv står for. Det handler om at arbejde med det, som giver energi – på den måde bliver man også mere effektiv.

Trine: – Jeg er drevet af at skabe en god kombination mellem essensen og brandingen af en virksomhed, og jeg er stolt over, at vi med smykkerne kan skabe glæde og værdi. Jeg har altid haft følelser for mine smykker og erfaret, at andre har haft det samme. Det er lige dér, hvor Sorelle for mig giver mening.

Hvem har været jeres vigtigste rollemodeller?

Camilla-Julie: – Min mor. Hun er ikke iværksætter, men hendes altid positive sind og det faktum, at hun aldrig brokker sig over noget, har altid været en kæmpe inspiration for mig. Intet kan slå hende ud, og det vil jeg altid gerne stræbe efter at lære af hende.

Trine: – Jeg har ikke nogen specifik rollemodel. Jeg inspireres af meget og mange, og hvor ego det end lyder, så inspireres jeg primært af egne mål.

Synes I, kvinder har de samme muligheder i erhvervslivet som mænd?

Camilla-Julie: – Ja. Vi kan det samme som mænd, og vi skal selv tage ansvar for vores egen virksomhed, hverdag og succes. Vi kan og skal ikke lægge fokus på, at det er synd for kvinderne. Så må vi kæmpe, for det må man give mændene – det er de sgu skarpe til.

Trine: – Måske statistikker siger noget andet, men min egen mening er 100 procent, at du er, hvad du gør dig selv til. Mulighederne er der, hvis du bruger dem.

Iværksætter Ditte Julie Jensen om at starte virksomhed

Kvinder kan pissemeget inden for iværksætteri

I 2017 sidder Ditte Julie Jensen til et foredrag på iværksætterkonferencen Seedster i Spanien. Hun har lidt tømmermænd, så hun har sat sig bagerst i salen. Foran hende sidder en kvinde, som i pausen vender sig om for at snakke.

Uden at vide, at hun taler med Margrethe Lehmann, indkøbsdirektør i Magasin, fortæller Ditte Julie Jensen lystigt om sin virksomhed, by Ditte Julie. Margrethe Lehmann ved ikke, at rettighederne til virksomheden er solgt til Imerco, så hun foreslår en kaffe med henblik på at få produkterne på hylderne.

– Der sidder jeg i Spanien med en kvinde, som bare skræller mig fuldstændig som et løg. Jeg har aldrig følt mig mere nøgen, men jeg er samtidig i de tryggeste hænder, så jeg er ærlig og fortæller om mig og min forretning. Bagefter siger hun: Du kan tænke over det, men jeg vil gerne være din mentor. Det har betydet alt for mig. Hun har været med til at skubbe mig og min forretning så meget, og når jeg allerlængst nede, kan et opkald til hende ændre alt. Jeg drømmer om at være som hende.

Ditte Julie Jensen har aldrig set sig selv som en med drømme og ambitioner. Som barn ville hun bare gerne lave noget kreativt.

– Nærmest indtil jeg gik selvstændig, har jeg virkelig haft et lavt selvværd og en manglende tro på mig selv. Jeg har været god til at finde alle fejlene hos mig selv. Som selvstændig blev jeg mit eget produkt, som jeg skulle sælge, men det var virkelig hårdt, når jeg jo ikke troede en skid på mig selv. Hver dag tænkte jeg: Gad vide, hvornår nogen opdager, hvor dum jeg i virkeligheden er. Ambitionerne kom først, da jeg begyndte at lære mig selv at kende.

Ditte Julie om at være iværksætter

Hvordan kom du ud af det dårlige selvværd?

– Jeg startede til forskellige behandlinger for at forstå mig selv og min krop. Det gik op for mig, at det burde man gøre som det første, når man vil gå selvstændig. Vi har så travlt med strategier, visioner og formål. Men det er for filan da mig, der er essensen af min forretning. Når jeg kender mine egne værdier og visioner, så kan jeg langt bedre formidle det ud i virksomheden.

Der er gang i hjulene. På cv’et kan Ditte Julie Jensen skrive egen bageserie i Imerco, en opskriftsblog og et online bageunivers, 13 kogebøger, jobs som tv-kok og masser af foredrag. Når man er iværksætter, måler man virksomheden på en kurve, der langsomt går mere og mere opad, indtil den stagnerer.

– Lige nu er vi ved at udrette de sidste justeringer, som gør, at vi kan skabe den næste kurve opad. Det er det hårdeste, jeg nogensinde har prøvet. Jeg hader rugbrødsarbejde som pesten. Næste år bliver tough, men det er det, der skal til, hvis vi skal springe den kurve. Lige nu har jeg lidt svært ved at mærke min forretning, fordi mit privatliv har været lidt turbulent, og jeg er ved at bygge et hus. Det er hårdt.

Synes du, kvinder har de samme muligheder i erhvervslivet som mænd?

– I bund og grund har jeg lyst til at sige: Kæmpe mother-fucking-ja. Det kræver, at vi tager dem, og det kræver, at alle er med på at ændre en kultur, hvor kvinder ikke altid tror på sig selv. Vi skal have mere diversitet og rummelighed, for der er ingen af os, der kan noget alene. Kvinder kan pissemeget inden for iværksætteri. Mænd kan også pissemeget, men sammen kan vi det hele. Vi bidrager med det, vi kan. Nogle mænd har bløde værdier, andre mænd har hårde værdier, og det samme med kvinder. Når det handler om bestyrelsesposter, er der helt klart en kultur, hvor flest mænd bliver valgt, og det skal vi selvfølgelig ændre på.

Hvad laver du, når du ikke arbejder?

– Jeg er enormt socialt menneske, og når solen skinner, så vil jeg ud at være sammen med nogen. Jeg er ved at lære mig selv, at det er okay at være alene og passe på sig selv. Og så er jeg mor til to børn, som jeg knuselsker og tilbringer enormt meget tid sammen med hver anden uge. Min hobby er jo blevet min levevej, så jeg overvejer, hvad min hobby nu skal være. Nu bygger jeg hus, og jeg tror, min hobby skal være at nulle have – så en masse frø og dyrke bær og urter. Jeg tror, det at rode helt nede i mulden, kan lære mig at blive groundet.

Iværksætter Josefine Valentin fortæller

Hvis jeg kan, så kan andre også

At inspirere andre er en af kerneværdierne for Josefine Valentin. Hun tager ud og holder motiverende foredrag for at få andre til at tage samme ansvar for deres udvikling og lykke, som hun selv har taget.

– Min vision in real life og på sociale medier er at sprede håb og glæde, og derfor holder jeg motivations-peptalks. Hvis jeg kan, så kan andre også.

Hvilke drømme og ambitioner havde du som barn?

– Jeg havde ikke de store ambitioner inden for erhvervslivet som barn, og jeg tror, de fleste først mærker deres livsformål og passion, når de lærer sig selv rigtigt at kende. For nogle sker det måske først i voksenlivet. Spørgsmålet “hvad vil du gerne være, når du bliver stor”, er svært at svare på. Måske burde vi spørge mere ind til, hvad børn er passionerede omkring. Hvad giver lys i øjnene? Hvad får tiden til at flyve? På den måde kunne vi hjælpe dem i den rigtige retning.

Hvordan blev du interesseret i iværksætteri?

– Jeg er egenrådig og vil gerne selv. Og mit indre drive skreg på mere end en fastansættelse. Det var ene og alene motivation nok til at blive selvstændig.

Hvad var din første virksomhed?

– En privat hjemmepleje kaldet Intensiv Pleje, som jeg startede med en partner, da jeg var 25 år. Siden har jeg holdt snuden i sporet og opsøgt mennesker med interesse og viden inden for det, jeg er passioneret omkring. Det har ledt mig i en positiv retning. Man kan meget selv, men man kan mere sammen med andre.

Josefine Valentin, iværksætter, på stol

I dag har Josefine Valentin gang i mange forskellige ting, som stikker i helt andre retninger end privat hjemmepleje.

– Jeg er selvstændig med en del grene. For det første skriver jeg bøger om selvudvikling og vejen til at leve sit bedste liv. Samtidig holder jeg foredrag om det samme. Derudover har jeg mit eget tøjbrand kaldet Valentin Studio, hvor jeg udlever min passion for styling, design og farver. For fem år siden indgik jeg et samarbejde med et skobrand kaldet Copenhagen Shoes. Sammen lancerede vi vores fælles skobrand Copenhagen Shoes by Josefine Valentin. Sidst, men ikke mindst, arbejder jeg hver dag på mine sociale medier, hvor jeg agerer marketingssøjle for både mine egne brands og for andre.

Hvad manglede du selv som iværksætter, da du startede?

– Jeg manglede at se flere, der delte deres rejse og ikke kun målet. Nogen, der kunne vise mig hvordan, så jeg kunne gøre dem kunsten efter på min måde og med det, jeg brænder for. Det er derfor, jeg deler min rejse. Jeg manglede mig selv, da jeg startede.

Hvad laver du, når du ikke arbejder?

– Jeg lever mit bedste liv. Jeg er så privilegeret, at mit arbejde ikke føles som et arbejde. Derfor har jeg heller ikke det store behov for at stemple ud klokken 16. Med det, jeg laver nu, oplever jeg en sund balance mellem arbejde og fritid, og jeg kunne i virkeligheden ikke ønske mig mere.

Visa She’s Next-legatet

Danmark halter bagud på ligestillingen i erhvervslivet, og langt de fleste danske virksomheder er startet af mænd. Den tendens vil Visa sætte fokus på med initiativet She’s Next. I samarbejde med den globale finansieringsplatform IFundWomen tildeler Visa derfor tre kvindelige iværksættere 10.000 euro og et års professionel virksomhedscoaching med eksperter fra IFundWomen.

For at være berettiget til at ansøge om legatet skal virksomheden være registreret i Danmark. Derudover skal virksomheden have været i drift i mindst et år, være til stede enten fysisk eller digitalt, og så skal mindst 51 procent af virksomheden være ejet af en kvinde.

Ansøgningsperioden starter d. 18. august 2022 med sidste frist d. 30. september 2022.

Du kan ansøge om at få tildelt Visa She's Next-legatet her.

Vilkår og betingelser gælder. Du kan finde dem her.

She's Next by VISA

Læs også