Maja Hvidtfeldt Håkansson
Agenda

Da hun stod med en 3-årig datter på armen, fik hun lyst til at gå på deltid fra det fuldtidsjob, hun lige havde landet

22. maj 2024
Af Heidi Kirkeby Mogensen
Foto: Privatfoto
En ny undersøgelse fra Akademikerbladet viser, at 43 procent af danskerne har svært ved at få hverdagen med børn og arbejde til at hænge sammen – særligt rammer det kvinderne.

Da jeg ringer til Maja Hvidtfeldt Håkansson, er hun blevet i tvivl om, hvorvidt hun har noget relevant at bidrage med.

Hun hverken ‘græder eller ligger i fosterstilling’, fordi hun ikke kan få det til at hænge sammen med tre børn, mand og fuldtidsjob.

Men i løbet af årene er det alligevel hende, der har taget en del sygedage med børnene, fordi hendes job er mest fleksibelt.

Og da hun landede sit første fuldtidsjob med en treårig datter på armen, fik hun en voksende trang til at gå på deltid. Hvordan skulle hun få det hele til at hænge sammen?

Den 37 timers arbejdsuge, transport til og fra arbejde, den halve times selvbetalte frokost, at handle ind og presset for ikke at være den sidste der henter og bringer sit barn.

Maja og hendes mand besluttede, at hun afleverede, og hendes mand hentede.

– I den forbindelse snakkede vi også om, hvem institutionen ringer til? Hvem tager sig af at følge op på vaccinationer, lægebesøg og tandlæge? siger Maja.

Parret er ikke de eneste, der gør sig overvejelser om disse ting og kan have svært ved at få det hele til at hænge sammen. Det viser det forældrebarometer Akademikerbladet har lavet.

Rapporten viser, at 60 procent af mødrene oftest passer børnene, når de ikke er friske nok til at komme i dagpleje, vuggestue eller børnehave. Tallet for fædrene er 34 procent.

56 procent af mødrene afleverer børn alle ugens dage og 43 procent henter alle ugens dage – for fædrene er tallet 20 procent.

Tallene viser ikke noget nyt, siger Helle Holt, seniorforsker ved VIVE. Det har altid været sådan, at kvinderne påtager sig det praktiske ansvar for at få familien til at hænge sammen, men det overrasker hende alligevel, at tallene er så høje.

– Det vidner om, at der ligger nogle strukturer i familierne og på arbejdsmarkedet, der er voldsomt vanskelige at få rykket på, siger Helle Holt.

Hun forklarer, at når vi stadig har denne kønsarbejdsdeling i familierne, smitter det af på kønsarbejdsdelingen på arbejdsmarkedet. I praksis betyder det, at mødrene oftest vil være på arbejdspladser, hvor det både er forventet og accepteret, at kvinden har hovedansvaret for den praktiske omsorg i familien.

Lige netop pointen med arbejdspladser kan Maja nikke genkendende til. Da hun startede sit fuldtidsjob som IT-konsulent, gjorde hun det klart fra starten af, at hun havde brug for fleksibilitet, fordi hun har tre børn derhjemme.

Heldigvis var hendes nye arbejdsplads meget forstående og fleksible. Der var mulighed for, at hun selv kunne bestemme sine arbejdstider.

Men det betyder også, at der er noget at indhente, når hun tager sygedage med datteren, fortæller hun. Enten ryger lørdagen, eller også står hun op klokken fire om morgenen for at nå at arbejde, mens der er ro i huset. Så kan dagen med børnene begynde klokken syv.

Jeg spørger Maja, hvordan det er at skulle indhente arbejdet.

Hun tøver lidt.

– Det er jo stressende, men det er bedre end alternativet – som er ikke at indhente det, siger hun.

Hun holder en pause, men fortsætter så.

– Nogle gange har tanken slået mig, om deltid ville være det rigtige. Det er en meget hård periode, når børn er små, fordi de er meget syge. Men det er også en afgrænset periode, og så begynder det at se lysere ud på den anden side, siger Maja.

Tanken om deltid poppede op, da Maja fik sit første fuldtidsjob. Samtidig startede datteren i børnehave, og hun havde svært ved at se, hvordan hun skulle få det hele til at hænge sammen.

Det kan have store konsekvenser for kvinderne, at arbejdsfordelingen ser sådan her ud, siger Helle Holt.

Det handler både om løn, hvem der får de interessante arbejdsopgaver, forfremmelserne og kvindernes karriere i helhed.

– Hvis arbejdspladsen har en forventning om, at du prioriterer familien højere end arbejdet, så har det stor betydning for, hvordan du bliver behandlet på din arbejdsplads, siger Helle Holt.

Og det er ikke kun kvindernes karriere, der bliver påvirket. Det er også samfundet.

Helle Holt forklarer, at det allerede starter ved det ‘kønsopdelte arbejdsmarked’. Kvinder er som oftest ansat i det offentlige, hvorimod mænd er ansat i den private sektor.

På de offentlige arbejdspladser er der i sin tid blevet forhandlet gode barselsordninger, og der er tit en kultur og forventning om, at når der kommer en småbørnsmor, så har hun nogle forpligtelser over for familien.

– Hvis du derimod er på en industriarbejdsplads, som for eksempel 3F’er eller Dansk Metal, så er der nogle andre forventninger til dig som forældre. De forventer ikke, at du bliver hjemme, når barnet er sygt, siger Helle Holt.

Der er altså nogle arbejdsbetingelser, der gør det enten nemmere eller sværere at være forsørger eller omsorgsyder i familien, forklarer hun.

Det kønsopdelte arbejdsmarked gør, at samfundet i sidste ende går glip af ressourcer – både på det offentlige og private arbejdsmarked.

– Det kan være svært at få mænd til at blive sosu-assistenter og kvinder til at være håndværkere. Det kan skyldes, at det er vanskeligt at få lov til at være mor og far på den type af arbejdspladser, siger Helle Holt.

Jeg spørger Maja, om der er nogle usynlige ting, ting mellem linjerne, som hun tænker mere over end hendes mand.

At holde styr på tøjskuffer, få tjekket Aula, hvem der mangler gummistøvler, og hvornår det er tid til vaccinationer, er bare nogle af eksemplerne på at svaret på mit spørgsmål er: Ja.

Dog tilføjer hun, at hendes mand er primus motor på at lave mad og holde styr på køleskabet hjemme hos dem.

Da hun startede sit fuldtidsarbejde, tog hun samtidig et meget bevidst valg.

– Jeg besluttede, at Aula det måtte passe sig selv. Det skulle nok gå, og hvis der var noget virkelig vigtigt med mine børn, så skulle jeg nok høre det. Og så har jeg skruet kraftigt ned for ambitionerne om at have et pletfrit hjem, siger Maja.

Hun tog et aktivt valg om at lægge noget af ansvaret fra sig og sænke ambitionerne, og det har hjulpet hende.

Så hvordan hænger hendes arbejds- og familielivet sammen lige nu?

– Fordelingen hænger sammen for mig på nuværende tidspunkt. Men det er presset i perioder, siger Maja.

Læs også