https://imgix.femina.dk/media/b2881cdeae8b4e62bbce0c86b2049ba3.jpg
Familieliv

Børn får ikke børstet tænder ordentligt

26. maj 2011
af Julia schmiegelow
foto: all over press
Forældre sjusker med børnenes tandbørstning, så de risikere at få huller

Fakta

Læs om hvordan du børster dine børns tænder påDansk Tandplejerforenings hjemmeside.

Børn kan ikke selv børste deres tænder effektivt, før de er 10-12 år gamle, da de ikke kan bevæge tandbørsten korrekt inden i munden. Men en hel del forældre børster ikke deres børns tænder tilstrækkeligt.

Ifølge et nordisk observationsstudie børster kun 82 procent af forældrene deres børns tænder længe nok. Gennemsnitstiden for børstningen er kun lidt over ét minut, godt halvdelelen af den anbefalede tid. Studiet viste dog, at de fleste forældre børster deres børn tænder både morgen og aften.

Studiet er lavet på baggrund af, at Birgitta Söder, professor ved Karolinska Instituttet, Stockholm, anbefaler at børns tænder skal børstes to minutter hver morgen og aften for at sikre en god mundsundhed.

Forældre sjusker
Herhjemme mener formand for Dansk Tandplejerforening, Elisabeth Gregersen, også, at mange forældre ikke børster deres børns tænder godt nok.

- Vi anbefaler også, at børn får børstet tænder to gange om dagen, men om det er ét eller to minutter er ikke så vigtigt. Det vigtigste er, at alle tandfladerne bliver børstet, og det sjusker for mange forældre med, siger Elisabeth Gregersen til alive.dk.

Ikke sjovt at blive boret
Og at ens børn ikke får børstet tænder ordentligt kan føre til huller og andre mundproblemer, som kræver behandling.

- De forældre, der har prøvet at gå til tandbehandling med deres barn, synes, det er ganske forfærdeligt. De har dårlig samvittighed og vil hellere selv ligge der end barnet. Det er heller ikke sjovt for barnet, da det kan være meget ubehageligt f.eks. at blive boret. Derfor er det vigtigt, at forældre tager den daglige tandbørstning alvorligt, siger hun.

En ordentlig tandbørstning har også betydning for børns mundsundhed som voksne.

- Ens vaner bliver grundlagt som børn. Derfor er det vigtigt, at forældre er med til at give deres børn gode vaner, når det kommer til tandbørstning, som med så meget andet, siger hun.

Forældre sjusker med egne tænder
At forældrene ikke får børstet deres børns tænder godt nok skyldes blandt andet, at de ikke selv kan børste deres tænder tilstrækkeligt rene.

- Voksne er ringe til at børste deres egne tænder. Det viser blandt andet, at 80-90 procent af alle voksne har paradentose et eller andet sted i munden. Deres engagement i den daglige tandbørstning er for lille og hermed også i deres børns børstning, da de tror, det er nemmere at børste tænder end det egentligt er, siger hun.

Desuden kan det skyldes, at forældre ikke har nogen struktur på deres børns daglige tandbørstning.

- Det er ofte tilfældigt, hvornår børn får børstet deres tænder grundigt. Der sker nemlig tit det, at børn falder i søvn, og så tænker forældre, at man kan gøre det morgenen efter. Men der har man ofte for travlt. Løsningen er at finde tidspunkter på dagen, hvor det passer den enkelte familie bedst. Og heller børste tænder en gang for meget end for lidt, siger hun.

Børn kæmper imod
Mange børn gør det også svært for deres forældre at børste deres tænder.

- Der er perioder hos alle små børn, hvor de ikke er vilde med det, men børn kender ikke konsekvensen af, at deres tænder ikke bliver børstet godt nok. Så man skal som forældre tage kampen og fortsætte med at prøve, og på et tidspunkt vil børnene komme over det, siger Elisabeth Gregersen.

Studiet er lavet af Philips blandt 308 nordiske børn. I studiet har tandklinikpersonale undersøgt og fulgt børnenes mundsundhed og tandbørstningsvaner i løbet af en måned.

Læs også Mamas artikel Tynde børn får flest huller i tænderne

Læs også