Barn med gulsot får lysbehandling i kuvøse
Gravid

Har din baby gulsot? Alt om symptomer og behandling

7. marts 2023
Af Redaktionen
Foto: Shutterstock
Mange nyfødte får gulsot, men i de fleste tilfælde er der tale om en helt ufarlig tilstand, som går væk igen uden behandling. Alligevel er det vigtigt at holde øje med symptomerne.

En stor del af nyfødte får gulsot efter fødslen. Men hvad er det egentlig, og er det en farlig tilstand?

Der er mange bekymringer, når man er nybagt mor eller far, og vi har derfor samlet alt, du skal vide om symptomer og behandling lige her. Læs med herunder.

Hvad er årsagen til gulsot?

Gulsot, der på fagsprog kaldes neonatal ikterus, er gulfarvning af hud og slimhinder. Det kommer til udtryk ved et gulligt skær i huden, der starter i ansigtet og spreder sig til kroppen, ligesom det også kan ses ved det hvide i øjnene.

I langt de fleste tilfælde er gulsot en helt ufarlig tilstand.

Årsagen til gulsot hos nyfødte skal ifølge sundhed.dk findes i en øget mængde af farvestoffet bilirubin i blodet, som leveren endnu ikke er moden til at nedbryde.

Ophobningen sker, fordi spædbarnet har en meget høj produktion af røde blodceller, som samtidig har en kortere levetid end dem, der findes i vores krop senere i livet. Bilirubin er et restprodukt fra nedbrydning af de røde blodceller.

Behandling af gulsot

For det meste går gulsot væk af sig selv og behøver ikke behandling. I nogle tilfælde kan koncentrationen af bilirubin i blodet dog blive så høj, at det kræver, at tilstanden behandles.

Det er derfor vigtigt, at du holder øje med, hvordan gulsoten udvikler sig hos din baby.

Enkelte nyfødte har behov for behandling i form af lysterapi på grund af kraftig gulsot eller meget høje værdier af bilirubin. I sjældne tilfælde vil lysterapi ikke være nok, og i disse tilfælde sprøjter man gammagloubin ind i kroppen, og endnu sjældnere behandler lægerne tilstanden ved blodtransfusion.

Er gulsot farligt?

Gulsot er en ganske normal tilstand blandt spædbørn. Faktisk får cirka 60% af alle nyfødte gulsot to til fire dage efter fødslen ifølge sundhed.dk.

Det gullige skær i huden forsvinder oftest igen efter en uge eller to, og i langt de fleste tilfælde er gulsot derfor ikke noget, der kræver behandling.

baby med gulsot i kuvøse

Dog kan gulsot i sjældne tilfælde medføre en hjerneskade hos barnet, men det skal understreges, at gulsot i langt størstedelen af tilfældene er en helt ufarlig tilstand. Alligevel er det vigtigt at holde øje og være opmærksom på en række symptomer, hvis dit barn har gulsot.

Kontakt altid din læge, hvis du er bekymret.

Hvilke symptomer skal jeg holde øje med?

Hvis gulsoten enten viser sig inden for 24 timer eller ikke er forsvundet efter 14 dage, skal du straks kontakte din læge for at få målt mængden af bilirubin i blodet. Det skriver Sundhedsstyrelsen.

Vær samtidig opmærksom på, om barnet:

  • … virker sløvt
  • … virker slapt
  • … sutter dårligt, når han/hun bliver ammet
  • … har dårlig øjenkontakt
  • … stopper med at tage på eller taber sig.

Hvis du er i tvivl, om hvorvidt din babys gulsot kræver behandling eller ej, skal du altid kontakte lægen eller sygehuset.

Læs også