https://imgix.femina.dk/media/600edb243a314fad88e2e1c71372fc0c.jpg
Sundhed

Børns overvægt går ud over motorikken

10. januar 2012
af MIA QVIST SCHEELSBECK, NEWSDESK, ALLER MEDIA
FOTO: ALL OVER PRESS
Også manglen på fysisk aktivitet kan spille en rolle i forhold til barnets motorik

En tredjedel af de danske børn har mindst ét motorisk problem. Og det er primært børn, der er stærkt overvægtige, der har dobbelt så høj risiko for at have motoriske problemer såsom balanceproblemer eller problemer med at kaste eller gribe en bold sammenlignet med normalvægtige og aktive børn.

Det viser en ny undersøgelse, som Statens Institut for Folkesundhed står bag. Sundhedsplejersker i en række kommuner har undersøgt børnene, da de begyndte i skolen og har testet dem i 11 forskellige øvelser.

- I denne undersøgelse er det ikke muligt ud fra tallene at konkludere, hvorfor der er flere overvægtige og fysisk inaktive børn, der har motoriske problemer. Men det er muligt, at børn, der er inaktive eller overvægtige, ikke får trænet deres motorik ligeså meget som andre børn, fordi de ikke leger ligeså meget og får trænet motorikken ved at løbe rundt, hoppe op og ned og bruge redskaber, forklarer Carina Brixval, der er en af forskerne bag undersøgelsen fra Statens Institut for Folkesundhed, til Alive.dk.

Mange børn havde problemer med flere ting
Det er 7.839 børn, der er blevet inkluderet i undersøgelsen, og de blev blandt andet testet for, om de kunne hoppe, gribe en bold, lave gadedrengeløb og holde korrekt på en blyant.

30,2 pct. af børnene havde mindst én motorisk vanskelighed. 8 pct. af dem havde vanskeligheder med mindst tre af de 11 ting, og det betyder ifølge undersøgelsen, at der er tale om motoriske problemer.

Og disse motoriske problemer viste sig især at hænge sammen med manglende fysisk aktivitet og overvægt.

Selvværdsproblemer og mobning
Ifølge Carina Brixval skal undersøgelsen gerne fange skolers og daginstitutioners opmærksomhed omkring, at en tredjedel af børnene faktisk har motoriske problemer.

- Det handler om at stimulere børnene og lade dem gøre tingene selv. Skolerne kan også have fokus på at have legepladser og nok bolde, så børnene kan lege med bold. Resultaterne kan også bruges til at få fokus på de børn, der er overvægtige, og give dem særlig rådgivning for at få dem til at røre sig mere. For det er væsentligt med fysisk aktivitet, siger Carina Brixval.

Undersøgelsen viser i øvrigt også, at børn med motoriske vanskeligheder i højere grad har problemer med deres selvværd, og de er ofte socialt isolerede. Drenge er også hyppigere udsat for mobning.

Se også:
Det gør du hvis dit barn er overvægtig
Diætist: Fredagsslik er en god ide

Læs også