https://imgix.femina.dk/media/2fea2e03ecc3463ab6b039d3f1239386.jpg
Familieliv

Børns mellemmåltider boomer af sukker

19. september 2011
af Trine Fisker, alive.dk
Foto: All Over Press
Få forslag til sunde mellemmåltider til dine børn, der ikke er fyldt med sukker

Når den lille sult melder sig mellem hovedmåltiderne, ender det ofte med, at børn spiser mellemmåltider, der er så sukkerholdige, at børnene faktisk får dagens anbefalede mængde af sukker på en gang.

For børns mellemmåltider er ofte små sukkerbomber, viser en ny rapport som Danmarks Tekniske Universitet har lavet. I top fem over de mest spiste mellemmåltider for børn i skolealderen ligger både slik, kage og brød, viser undersøgelsen.

Hvert femte skolebarn vejer for meget
Og der er en helt håndgribelig grund til at sætte ind overfor mellemmåltiderne, da hvert femte skolebarn er overvægtigt.

- Det er et voldsomt tal, så der er helt klart plads til forbedringer. Vi ved, at det ikke er de sundeste mellemmåltider, eksempelvis skolebørn spiser, og ernæringsmæssigt er det ikke holdbart. Der er simpelthen ikke nok næringsstoffer i de usunde mellemmåltider, og hvis der er nogen, der har brug for næring, så er det skolebørnene. For på kort sigt bliver eleverne mindre koncentrerede, fordi de får hurtig energi og det er ikke særligt hensigtsmæssigt, da de er i en læringssituation, forklarer Tove Vestergaard, der er ernæringsekspert hos Fødevarestyrelsen til Alive.dk.

Men det er ikke kun på kort sigt de usunde og sukkerholdige mellemmåltider skaber problemer, understreger hun.

- På længere sigt handler det om, at de usunde mellemmåltider kan give risiko for både fedme og hjertekarsygdomme, siger hun.

Bud på sunde mellemmåltider
Derfor har Fødevarestyrelsen lavet en række bud på sunde mellemmåltider til formiddagen, eftermiddagen og når den helt lille sult melder sig, der lever op til kostanbefalingerne, og som giver dit barn den energi, der er brug for i løbet af dagen.

Forslagene, der er til normalt fysisk aktive, sunde og raske børn, forudsætter dog, at resten af dagens måltider følger anbefalingerne for en sund kost både i forhold til indhold og energimængde.

Formiddagsmåltid til en dreng mellem seks og ni år dækker seks procent af dagens energi og indeholder cirka 475 kilojoule (115 kalorier)
En lille banan, cirka 90 gram
En halv skive rugbrød, cirka 25 gram
To skiver kødpølse, max 10 procent fedt, cirka 20 gram
Fem gram peberfrugt

Eftermiddagsmåltid til en dreng mellem seks og ni år dækker 15 procent af dagens energi og indeholder cirka 1150 kilojoule (275 kalorier)
En skive fuldkornsbrød, cirka 60 gram
En spsk. mayonnaise, cirka 15 gram
En skive kogt skinke
To skiver tomat, cirka 30 gram
To salatblad, cirka 10 gram
30 gram agurk

Et lille mellemmåltid til en dreng mellem seks og ni år, der dækker fem procent af dagens energi og indeholder cirka 345 kilojoule (80 kalorier)
En halv fuldkornsbolle, cirka 30 gram
En tsk. marmelade, cirka fem gram

Formiddagsmåltid til en pige mellem 10 og 13 år dækker ni procent af dagens energi og indeholder cirka 750 kilojoule (180 kalorier)
En halv fuldkornsbolle, cirka 30 gram
En spsk. ost 30+, cirka 30 gram
60 gram æble
Ni mandler

Eftermiddagsmåltid til en pige mellem 10 og 13 år dækker 18 procent af dagens energi og indeholder cirka 1450 kilojoule (345 kalorier)
Et fuldkornspitabrød, cirka 80 gram
Et salatblad
En halv tomat
To centimeter agurk
To skiver kogt skinke, max 10 procent fedt
20 gram feta, 30+
Knap to spsk mayonnaisedressing

Et lille mellemmåltid til en pige mellem 10 og 13 år dækker seks procent af dagens energi og indeholder cirka 475 kilojoule (115 kalorier)
20 gram fuldkornsknækbrød
20 gram marmelade

Læs også:
Lav en madpakke der bliver spist
Smør den rigtige madpakke til dit barn

Læs også